Ga naar de inhoud

10. Giftige stoffen voor katten

giftige stoffen

Elk jaar worden duizenden huisdieren vergiftigd door giftige stoffen die ongevaarlijk lijken. Voor ons vormen ze inderdaad meestal geen bedreiging, maar dat wil niet zeggen dat ze niet giftig kunnen zijn voor je geliefde kat. Wij zetten de grootste gevaren voor jou op een rijtje.
Als je kat toch een giftige heeft ingenomen, probeer dan in de eerste plaats kalm te blijven, want het is belangrijk om snel en efficiënt te handelen. De meeste artsen die het dierenartsvak uitoefenen, zijn goed op de hoogte van vergiftigingsverschijnselen. Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts en neem eventuele overblijfsels van het vergif mee. Het is ook een goed idee om eventueel braaksel mee te nemen.

Giftige stoffen voor katten

1. Medicatie voor mensen

Huisdieren zijn veel gevoeliger voor ‘gewone’ medicijnen dan je zou verwachten. Het is daarom erg belangrijk om alle medicatie te bewaren op een plek die niet bereikbaar is voor je kat. Ook als je per ongeluk een pil laat vallen op de grond, mag je niet vergeten om die onmiddellijk op te rapen.

Medicijnen die vaak tot vergiftiging leiden zijn:
– Ibuprofen (ontstekingsremmend, pijnstillend en koortswerend middel) en naproxen (pijnstiller voor reuma). Deze pijnstillers kunnen maagzweren veroorzaken en schade toebrengen aan de nieren.
– Ook paracetamol is erg giftig voor katten, want die pijnstiller beschadigt hun rode bloedcellen.
– Antidepressiva doen je kat braken, maar kunnen ook leiden tot het serotoninesyndroom. Deze vergiftiging doet de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk van je kat stijgen en kan ook leiden tot een epileptische aanval.
– Methylfenidaat zit onder andere in rilatine, een geneesmiddel dat gegeven wordt aan ADHD-patiënten. Voor huisdieren leidt de inname van de stof echter tot een versnelde hartslag en een verhoging van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur.

2. Vlooien- en tekenproducten

Vergiftiging kan optreden bij de inname van een product dat je normaal gezien op de huid moet aanbrengen (een zalf, lotion of crème). Bovendien kunnen sommige vlooienproducten die speciaal gemaakt worden voor honden, dodelijk zijn voor katten. Volg daarom altijd nauwgezet de instructies op de verpakking!

3. Eten/drinken voor mensen

Geef je kat geen eten dat niet voor hem bestemd is, want die kan de werking van hun maag ernstig verstoren.

Cafeïne maakt vermoeide mensen weer wakker, voor katten is het echter zeer ongezond. Het veroorzaakt bij hen onrust, hartkloppingen en trillende spieren. Als er slagroom op ligt, of als er melk in zit, likt de kat graag een aan een kopje koffie. Let dus goed op je drankje.

Avocado’s bevatten gezonde vetten voor ons mensen, omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Bij katten leidt het innemen van avocado echter tot serieuze nier- of hartproblemen. Sommige vetzuren zijn namelijk voor katten erg gevaarlijk, ook in beperkte hoeveelheden. De avocadoplant zelf is ook bijzonder giftig voor katten!

In rauwe toestand zullen onze katten vrijwel nooit druiven en rozijnen opeten. Maar als de vruchten in muesli of yoghurt zitten en er een bakje op het aanrecht blijft staan, dan is dit zeer verleidelijk voor de kat. De vruchten kunnen diarree en braken veroorzaken en zelfs leiden tot nierfalen, voor katten dus taboe!

Chocolade wordt vaak in verband gebracht met geluk. Maar voor onze katten is deze zoete lekkernij absoluut geen geschikte beloning! Chocolade bevat de stof theobromine, die zware vergiftigingen kan veroorzaken bij katten. Hoe donkerder de chocolade is, des te groter is het gevaar.
De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden, katten, fretten en zelfs paarden, omdat ze theobromine langzamer afbreken. De hoeveelheid theobromine in een pure chocoladereep van 200 gram is voldoende om een labrador te doden.

Veel voedsel dat bereid is met knoflook en uien ziet er voor de kat aantrekkelijk uit. Maar knoflook, uien en ook bieslook bevatten zwavelverbindingen. Deze vernietigen de rode bloedlichaampjes van de kat. Als de kat er aardig wat van eet, treden er vergiftigingsverschijnselen op.

Het kan voor je kat gevaarlijk zijn als je rauw varkensvlees laat staan waar hij bij kan, want het kan het Aujeszky-virus bevatten. Een infectie met dit virus loopt bij katten altijd dodelijk af.

Smaakmakers en kruiden bevatten etherische oliën, waar katten zeer gevoelig op reageren, onder meer met zware ademhalingsproblemen.

Met suiker en zoete vruchten is enige voorzichtigheid geboden. Teveel suiker is slecht voor de tanden en het eten van teveel suikerhoudende voedsel leidt tot overgewicht. De katten bewegen zich steeds minder.

Onze katten stelen op een onbewaakt moment graag wat rauw eiwit of rauwe zoetwatervis. Beide levensmiddelen bevatten in rauwe toestand echter enzymen die bepaalde B-vitaminen in het lichaam van de kat verwoesten. In grotere hoeveelheden opgenomen, kunnen zij daarom de gezondheid aanzienlijk schaden. Als je dus aan het vissen bent, geef dan geen visjes aan de bedelende kat die naast je zit.

4. Ratten- en muizenvergif

Als een kat rattenvergif opeet, kan dat leiden tot ernstige symptomen en uiteindelijk zelfs fataal zijn.

5. Kattengras

Gekocht kattengras moet je altijd goed afspoelen voordat de kat eraan mag zitten. Het kan (per ongeluk) in contact zijn gekomen met gewasbeschermende middelen. De goed bedoelde verrassing ontwikkelt zich al snel tot een gevaarlijke, giftige cocktail.

6. Kamerplanten

Het is algemeen bekend dat katten graag knabbelen aan kamerplanten. Helaas zijn het niet alleen je planten die daardoor afzien, maar dragen ook de katten de gevolgen. Informeer je dus op voorhand over de planten die je wil kopen.

Enkele planten die giftige stoffen bevatten en hun bijwerkingen:
Lelies: nieraandoeningen
– Azalea’s en rododendrons: braken, diarree en coma
– Tulpen en gele narcissen: hart- en maagproblemen en stuiptrekkingen
– Sagopalm: braken, epileptische aanvallen en leverproblemen
Zie ook bij “Giftige planten”

7. Chemische producten

Het zal je wellicht niet verwonderen dat de chemicaliën in antivries en verfverdunner erg giftig zijn voor katten. Ook chemicaliën die gebruikt worden om het zwembad te reinigen (zoals chloor) kunnen ernstige gevolgen hebben voor je huisdier.

8. Schoonmaakmiddelen

Bleekmiddel is niet alleen giftig voor mensen, maar zeker ook voor katten. De inname ervan leidt tot maag- en ademhalingsproblemen. Bewaar die producten dus buiten het bereik van je huisdier.

9. Zware metalen

Vooral lood, dat we kunnen vinden in verf, linoleum en batterijen, is erg giftig voor katten. Het kan leiden tot maag-, darm- en neurologische problemen.

10. Meststoffen

Wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen voor je gazon of tuin. Ook dit zijn giftige stoffen. Als katten zichzelf schoonmaken nadat ze door je behandelde tuin liepen, kunnen er ernstige problemen optreden.

Wat moet je doen als je kat toch een giftige stof opnam?

Probeer in de eerste plaats kalm te blijven, want het is belangrijk om snel en efficiënt te handelen. De meeste dierenartsen zijn goed op de hoogte van vergiftigingsverschijnselen. Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts en neem eventuele overblijfsels van het vergif mee. Het is ook een goed idee om eventueel braaksel mee te nemen.

Zo herken je een vergiftiging

  • Diarree en braken
  • Verdoofd, strompelen
  • Krampen, trillen, rillen
  • Verlamming en andere bewegingsbeperkingen
  • Nervositeit

Bij vergiftiging telt elke minuut!

Wanneer je kat gif heeft ingenomen (of ingeademd) telt elke minuut! Neem zo snel mogelijk contact op met de dichtstbijzijnde dierenarts. Neem zo mogelijk het (levens)middel mee dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (of de verpakking). Gebruik GEEN ZOUT om je huisdier te laten overgeven!
Let op: Laten overgeven en het spoelen van de maag mag niet bij etsende stoffen, benzine-achtigen of stoffen die schuimen!

Bron: Hart voor Dieren en NHL.be

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

5 reacties op “10. Giftige stoffen voor katten”

  1. ik heb net mn badkamer schoongemaakt met bleek (waar ook de kattenbak staat), en nu hangt er een bleek/chloor achtige lucht in de badkamer… kan dit kwaad voor mijn 8 maanden oude kitten??

    1. Dag Willem,
      Als het geen doordringende geur is, kan dat geen kwaad. Voor de zekerheid kun je de afzuiging aanzetten, of een raam op een kiertje zetten.

  2. Mijn kitten van 5 maanden is vergiftigd.
    Nu ze aan de beterende hand is, ontdekte ik dat ze vlooien heeft.
    Wat te doen,want ook dat bevat gif.

    1. Dag Marianne,

      Het is verstandig dit in overleg met je dierenarts te doen.
      Die is waarschijnlijk ook ingeschakeld in relatie met de vergiftiging.
      Op die manier zullen bepaalde merken tegen vlooien uitgesloten zijn.

      Groetjes,
      Fred

    2. Jeetje wat erg! Mag ik vragen hoe het ongeluk is geschied en door wat voor een middel? Heel veel sterkte in ieder geval gaat het nu alweer beter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.