Ga naar de inhoud

Casus Dr. Simon

Nancy GroeneveldTwee maanden geleden kreeg ik de vraag of ik iets kon doen voor Dr. Simon. De naam deed mij al vermoeden dat het hier om een bijzonder dier zou gaan. Uiteraard is elke kat uniek en bijzonder maar sommige katten komen net iets mysterieuzer over.
Dr. Simon is een gecastreerde kater van ongeveer 10 jaar oud. Omdat hij als zwerver in het asiel terecht is gekomen, is zijn precieze leeftijd onbekend. Op de foto, zag ik een kat met een smoezelig uiterlijk met korstjes op zijn neus en melk aan zijn kin. Een uitgesproken karakter. Een van de symptomen was dat Dr. Simon zich totaal niet wast. Daarnaast heeft hij constant diarree, vieze oren, heeft altijd honger, eet alles wat hij te pakken krijgt en blijft ondanks het vele eten mager.

Belangrijk is ook bij deze casus dat Dr. Simon door een dierenarts onderzocht is. Wormen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een dier ondanks veel eten mager blijft, maar deze symptomen kunnen natuurlijk ook op ernstiger ziekten wijzen.
Van de eigenaresse kreeg ik te horen dat Dr. Simon deze klachten al had toen hij in het asiel zat. Hij is toen behandeld voor niesziekte en verder onderzocht maar de daar is niets uit gekomen. De dierenarts gaf het advies het de tijd te geven. Toen het na een aantal maanden niet verbeterde nam de eigenaresse contact met mij op.

Dr. SimonOmdat de afstand van haar woonplaats naar mijn praktijk nogal groot is hebben we besloten het consult via de telefoon en e-mail te doen. Normaal doe ik dat liever niet omdat ik het dier zelf wil zien, maar omdat de kosten anders erg hoog zouden oplopen maak ik wel eens een uitzondering. Allereerst heb ik de eigenaresse gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Ik wil ik graag van tevoren weten wat voor karakter een dier heeft, wat haar medische geschiedenis is en wat ze allemaal heeft meegemaakt in haar leven.

Eigenlijk had ik na het zien van de foto en het horen van de eerste symptomen al direct een homeopathisch middel voor Dr. Simon in gedachten. Echter in de klassieke homeopathie kijk je naar het totaalbeeld dus wil ik graag zoveel mogelijk weten over het te behandelen dier.
De volgende karaktereigenschappen van Dr. Simon kwamen naar voren: o.a laconiek, hooghartig, druk, onvermoeibaar, snel opgewonden, allemansvriend, hongerig, wil veel aandacht en kan zeuren.

Je moet echter altijd alert blijven zodat je zeker weet dat de baas van een dier objectief is. Want heel vaak meten mensen hun dier allerlei menselijke eigenschappen aan. Zo zal een kat die in huis plast nooit denken van: ik ben boos en ik zal eens lekker in huis gaan zitten plassen. Hij doet het omdat hij bijvoorbeeld bang, gestrest of verontwaardigd is. Ook kan er een medische oorzaak als een blaasontsteking zijn.
Ik vraag daarom door. Waarom vind je dat Dr. Simon hooghartig is? Hoe bedoel je onvermoeibaar? Door dit soort vragen krijg ik een duidelijk beeld van het dier.

In de klassieke homeopathie ben je altijd op zoek naar de meest bijzondere symptomen omdat deze de keuze van één van de honderden homeopathische middelen makkelijker maken. Wat bij Dr. Simon bijzonder is, is het feit dat hij zichzelf niet wast. Daarnaast is hij ook hooghartig, heeft een extreme eetlust en constant diaree. Deze symptomen en het totaalbeeld van Dr. Simon doen mij heel sterk denken aan het homeopathische middel S.
Het “S-type” kan heel onverzorgd en hooghartig zijn met een Bourgondische inslag. Ze hebben vaak last van diarree. Er is echter ook een S-type die juist wel netjes is.

Omdat ik overtuigd was van mijn middelkeuze kreeg Dr. Simon een korreltje S.
Opvallend was dat de diarree vrij snel verdween maar nog mooier en opvallender was dat hij zichzelf begon te wassen. Hij vindt het nu ook minder eng om wat langer en verder van huis te gaan waaraan zijn baasje de eerste keren even moest wennen. Haar uitspraak van “vagebond tot fotomodel” bewijst voor mij wel hoe goed het gaat. Zij vertelt nogmaals hoe erg het met Dr. Simon was gesteld. Ik waste hem altijd zelf want hij stonk echt heel erg, er hing poep aan zijn kont, eten en melk aan zijn kin en overal waar hij liep bleven vuile pootafdrukken achter. Nu wast hij zichzelf goed, zijn vacht glimt en hij is niet punk meer. Voordat de kat het homeopathische middel kreeg mocht niemand aan zijn staart komen. Hij gaf dan een luide schreeuw uit protest. Ook dat gaat nu veel beter. Ook Maus, de andere kat in het gezin zoekt nu toenadering bij Dr. Simon. Hij is in haar ogen waarschijnlijk veranderd van een smoezelige hooghartige kat in een mooie leuke verzorgde kerel.

Wat er allemaal met Dr. Simon gebeurd is voordat hij in het asiel terechtkwam, zal altijd een vraag blijven. Het is wel duidelijk dat hij het niet makkelijk heeft gehad en er door uit balans is geraakt. Gelukkig is hij bij iemand terechtgekomen die er alles aan wil doen Dr. Simon een fijn leven te bezorgen en het ziet eruit dat, dat gaat lukken.
Het gaat nu goed met Dr. Simon en we hebben het middel nog niet hoeven te herhalen.
Homeopathie geeft het lichaam een prikkel tot zelfgenezing waardoor het dier beter in balans komt. Afhankelijk van de diepte van de problemen heeft een dier één of meer middelen nodig. Hoe vaak en in welke potentie wordt per individu bekeken.
Een misvatting is dat er vaak gedacht wordt dat homeopathie niet gebruikt kan worden in acute situaties maar niets is minder waar. Ik zal daar een andere keer iets meer over vertellen.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat
Verschenen op: 2 juli 2007.

 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

1 reactie op “Casus Dr. Simon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.