Ga naar de inhoud

Hart kat

Poes en kitten
kloppend hart van de kat

Het gemiddelde aantal slagen van het hart van de kat is:
Kittens: 160 tot 240 slagen per minuut.
Volwassen katten:120 tot 200 slagen per minuut.

Als de kat bij je op schoot ligt, kun je links zijn hartslag voelen. Je eigen hart gaat langzamer kloppen als je je kat aait.

Een gemiddelde kat heeft ongeveer 250 ml bloed, dat in ongeveer 11 seconden door het lichaam circuleert.

Bloedsomloop van de kat

Zuurstofrijk bloed (rood) uit de longen (g) stroomt naar de linkerhelft van het hart (a) en wordt via de grote lichaamsslagader, de aorta (b) naar de kop en de voorpoten (c) en naar de romp en de achterpoten (d) gepompt.
Het bloed stroomt door steeds kleinere vaten, de ateriolen, tot het uiteindelijk de kleine haarvaten (e) in alle weefsels bereikt, waar het zuurstof afgeeft en afvalstoffen opneemt.
Zuurstofarm bloed (blauw) stroomt door de aderen, waarvan de holle lichaamsader (vena cava) (f) de grootste is, terug naar de rechter harthelft. Vervolgens passeert het de longen (g), waar het opnieuw van zuurstof wordt voorzien.
De lever (h) en de nieren (i) hebben een speciale bloedtoevoer.
Een andere tak neemt voedingsstoffen op uit de darmen (j) en transporteert deze via de poortader (k) rechtstreeks naar de lever voor verdere bewerking.

Bij de kat zijn 3 bloedgroepen bekend. A, B en de minder vaak voorkomende groep AB.
Een verkeerde transfusie kan reacties veroorzaken.
Het laten vaststellen van de bloedgroep is niet kostbaar meer en het is verstandig dit te laten doen.

Hart kat (hartfalen bij de kat)

Kat onderzoek hartfalen

De meest voorkomende hartaandoening bij de kat is de zogenaamde hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Bij deze hartziekte wordt de hartspierwand steeds dikker en neemt de hartfrequentie (snelheid waarmee het hart klopt) steeds meer toe. Uiteindelijk zal de hartspierwand zo dik zijn en zo snel kloppen dat het
bloed niet meer effectief rondgepompt kan worden.

Symptomen

Met name in stresssituaties krijgt de kat problemen: duidelijke benauwdheid (met open bek ademen, heel geforceerd ademhalen waarbij de buikwand zelfs gaat meebewegen) wat uiteindelijk in een gevorderd stadium tot de dood kan leiden. Tot een bepaald stadium is deze ziekte lastig voor een eigenaar te herkennen. Je merkt het niet meteen omdat het hart in eerste instantie nog goed kan compenseren.

Jaarlijkse controle 

De dierenarts kan tijdens de jaarlijkse controle bij de inenting soms toch al afwijkingen constateren. Bijvoorbeeld een veel te snelle pols, een hartruis (niet altijd het geval bij HCM) of tijdens het onderzoek met open bekje ademen. Deze symptomen bevestigen de diagnose nog niet maar maken de kat wel verdacht van een hartprobleem.

Onderzoek m.b.v. een echo

Maken van de echo mbt hartfalen

De volgende stap is het maken van een echo van het hart waarbij hartspierwanddikte wordt opgemeten. Op de foto’s is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Vooraf is er een klein stukje vacht achter de rechter voorpoot weggeschoren. De kat ligt in rechterzijligging op een speciale zachte tafel met opening. Vanaf de rechterkant wordt dan een echo gemaakt en worden er metingen verricht. Zo kun je heel precies vaststellen hoe de conditie van het hart van de kat is.

De echo mbt hartfalen

Behandeling

Met medicijnen kan de hartslag weer rustiger worden en krijgt het hart dus meer tijd om het bloed goed rond te pompen. Afhankelijk van het stadium waarin de hartspierziekte wordt ontdekt zal het dier met de medicijnen een duidelijk verbeterde levensverwachting hebben.

Bij bepaalde kattenrassen komt dit probleem meer voor. Bijvoorbeeld de American Shorthair, de Maine Coon en de Ragdoll zijn erfelijk belast met deze hartspierziekte. Deze lijst is natuurlijk niet compleet, want ook bij de Europese Korthaar is deze ziekte regelmatig aangetoond. De hartaandoening komt niet alleen bij oudere katten voor, hij kan zich ook openbaren bij jongere dieren. Een verdikking van de hartspierwand kunnen we ook bij katten met afwijking van de schildklier zien (hyperthyreoïdie).

Bron Hartfalen bij de kat: Huisdierenziekenhuis Honselersdijk

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.