Ga naar de inhoud

Homeopathie ook belangrijk bij acute gevallen

  • door

nancyVaak wordt er gedacht dat homeopathische middelen pas na lange tijd gaan werken.
Niets is echter minder waar. Ook als eerste hulpmiddelen kunnen ze een aardig steentje bijdragen. Neem nou bijvoorbeeld het middel A. Ik denk dat bijna iedereen weleens van dit middel gehoord heeft. A. wordt ook wel valkruid genoemd en groeit in de bergen. De naam zegt het al, kruid te gebruiken na een val. Het is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste homeopathische middel dat gebruikt wordt als eerste hulp medicatie. Wanneer je een bloeduitstorting insmeert met de zalf verdwijnt deze sneller dan normaal. Maar ook verstuikingen, inwendige kneuzingen en bloedingen reageren goed op dit middel. Daarnaast zijn er ook “acute middelen” tegen shock (zowel lichamelijk als geestelijk), insectenbeten, allergieën en ga zo maar door. Als bij een klacht het juiste homeopathische middel wordt gegeven zal het direct gaan werken. Vooral bij acute klachten.

Ik wil in deze column even een zijsprongetje maken naar mijn werk als medewerkster bij de Dierenambulance van Rotterdam (DAR). Omdat hierbij ook katten een heel erg grote rol spelen.

Als dierenambulancemedewerkster kom ik uiteraard geregeld in aanraking met dieren die een ongeluk hebben gehad. Onze eerste hulp bestaat vaak uit, levensreddende handelingen zoals het dier van de weg afhalen, het stoppen van een bloeding en ga zo maar door. Daarna rijden we zo snel mogelijk met het dier naar een dierenarts. In ons land worden meer dan een miljoen katten als huisdier gehouden en een groot deel daarvan loopt ook op straat. Ik weet dat veel katten echt naar buiten moeten omdat ze anders ziek worden of ernstig probleemgedrag gaan vertonen. Gelukkig zijn mijn katten tevreden met een ren in de tuin. In de bijna tien jaar dat ik op de dierenambulance rij, heb ik al tientallen katten opgehaald die waren aangereden. Negen van de tien katten redden het na een aanrijding niet. Ze zijn bij aankomst al overleden of worden geëuthanaseerd bij de dierenarts. Gelukkig zijn er ook ritten met een goede afloop.

Laatst hadden we nog een aparte rit met de ambulance. Onze avonddienst zat er net op en de ploeg van de nachtdienst zou ons naar huis brengen. Toen we op weg waren kregen we een melding van een kat die naar beneden was gevallen. Nou komt het wel vaker voor dat katten uit een raam of van het balkon vallen, vooral in de zomermaanden als alle deuren en ramen open staan. Maar deze kat kwam wel heel letterlijk uit de lucht vallen. Een bewoner in een flat zag ineens een kat van boven op zijn balkon vallen. Hij opende de balkondeur en haalde de kat binnen. Hij probeerde te achterhalen waar deze kat vandaan kwam door bij de flats boven hem aan te bellen. Echter zonder succes.

Nu kent iedereen wel de uitspraak een kat komt altijd op zijn pootjes terecht. Dit is vaak wel zo alleen komt hij er vaak niet zonder kleerscheuren vanaf. Als de afstand van de val te hoog is zal de kat wel op zijn pootjes terecht komen maar door de snelheid en zwaartekracht klapt zijn hoofdje hard op de grond met als gevolg een gebroken kaak of gespleten gehemelte. Bij een groot aantal gevallen kan de dierenarts daar nog wel wat aan doen. Heeft de kat een volle blaas bij de val dan is de kans groot dat deze kapot klapt als het dier hard op de grond komt. Uiteraard kan het dier ook verschillende botbreuken oplopen.

Toen mijn collega en ik bij deze melding ter plaatse kwamen, zat de kat in de woonkamer. Hij kwam direct op mij af gelopen en begon kopjes te geven. Het is altijd een goed teken dat het dier alert reageert. Hij zag er verzorgd uit en had een bandje met penning om waaruit bleek dat hij gechipt was. Met de chipreader kwamen we erachter wie de eigenaar van deze kat was. Helaas werd er op het telefoonnummer niet opgenomen.
stinkdierNa een snelle controle van het dier bleek dat hij bloed in zijn neus en bekje had en bloed had geplast. Dus de centrale heeft snel de dienstdoende dierenarts opgezocht waar de kat naar toe kon worden gebracht. Na een grondig onderzoek bleek alles gelukkig mee te vallen.
In de zomermaanden vallen er veel katten naar beneden of ze komen beklemd te zitten in kantelramen en de afloop is niet altijd positief. Er zijn allerlei, niet al te dure trucjes om dit soort drama te voorkomen.

Ik wil hierbij ook nog even het belang aangeven van het chippen van je huisdier. Bij alle honden en katten en tegenwoordig ook konijnen die wij vinden, dood of levend checken we of ze een chip hebben. Is er een eigenaar bekend dan wordt deze direct gebeld. Als een dier ernstig gewond is en er is geen eigenaar bekend kan er besloten worden het dier in te laten slapen. Terwijl u als eigenaar misschien alles had willen proberen om het dier te redden. Zorg dus ook dat u een telefoonnummer opgeeft waarop u bereikbaar bent.

De meeste dierenambulances in Nederland worden bemand door vrijwilligers. Het is interessant, spannend, dankbaar maar soms ook heel zwaar (lichamelijk en geestelijk) werk. Echter zonder het werk van deze dierenambulancemedewerkers zouden veel dieren (met en zonder eigenaar) van hulp verstoken blijven en onnodig lijden. Misschien is dit vrijwilligerswerk ook iets voor u? Er is vast wel en dierenambulance bij u in de buurt die zit te springen om hulp.

Het zijn natuurlijk niet alleen katten waar je mee in aanraking komt, maar de meest uiteenlopende diersoorten (en mensen)!

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 1 september 2007.
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *