Ga naar de inhoud

Homeopathie, Kat plotseling sproeien

  • door
Streepje
Nancy

Ik heb eens geïnventariseerd met welke problemen de meeste katteneigenaren bij mij in de praktijk komen. Van alle consulten van katten die ik in mijn homeopathiepraktijk zie, komt onzindelijkheid en sproeien in huis het meest voor. Vandaar dat ik denk dat het nuttig en interessant is om nogmaals tijd aan dit onderwerp te besteden.

Als de kat plotseling gaat plassen in huis kan dat meerdere oorzaken hebben. Een daarvan is dat de poes of kater een blaasontsteking heeft. Als de kat dan plast doet het meestal erg pijn bij het dier. Dit kan al een reden zijn om niet op de bak te plassen. De bak wordt dan geassocieerd met pijn. Net als bij de mens heeft het dier bij een blaasontsteking steeds aandrang en plast vaak kleine beetjes. Als men ziet dat een kat aandrang heeft maar er niets uitkomt dan kan er een verstopping zijn. Deze situatie moet men heel serieus nemen en het beste is om direct een dierenarts te raadplegen.

Kat plotseling sproeien

Ook als een kat binnen korte tijd meerdere malen achter elkaar de kattenbak bezoekt, is er meestal iets aan de hand. Sommige katten laten aan de eigenaar zien dat het niet goed gaat met hem of haar. Mijn kater ging recht voor mijn neus zitten plassen. Dit waren maar een paar druppels maar ik kon direct zien dat er bloed in zat.

Daarnaast kan onzindelijkheid ook andere redenen hebben.
Een kat kan op verschillende manieren plassen in huis.

Als een niet gecastreerde kater een bepaalde leeftijd bereikt is de kans groot dat hij gaat sproeien. Dit heet zo omdat de kater zijn kont naar een bepaalde richting draait en dan urine sproeit tegen de muur of over bepaalde objecten heen. Ook poezen kunnen sproeien. Door deze verspreiding van urine geeft het dier zijn of haar geuren af. Vaak wordt er gesproeid tegen de grenzen in een ruimte (muren, deuren) of tegen dingen die nieuwe geuren met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld de schone was die buiten heeft gehangen of de deurmat. Het tijdig castreren van de kater kan een hoop ellende voorkomen.

Naast dit sproeien zijn er nog andere manieren voor de kat om haar of zijn geuren te verspreiden. Ze doen dit door te krabben aan voorwerpen en door de kliertjes bij hun mondhoeken overal tegenaan te wrijven (konijnen doen dit met hun kin). Soms laten dominante katers ook nog hun ontlasting duidelijk zichtbaar liggen zodat andere katers weten dat hij hier woont. Door deze vormen van geurverspreiding markeert een kat zijn territorium.

Mocht u overigens veel last hebben van vreemde katten in de tuin dan heb ik daar een goede tip voor: leeuwenpoep in je tuin zorgt ervoor dat katten op zoek gaan naar een andere tuin. Want tegen zo’n grote rivaal kunnen ze niet op.

Wanneer een kat plotseling in huis gaat plassen of sproeien is het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak. Is de oorzaak een blaasontsteking dan moet dit verholpen worden met antibiotica of een homeopathisch middel. Zeker voor steeds terugkerende blaasontstekingen waarbij men niet elke keer antibiotica wil gebruiken, biedt homeopathie uitkomst.

Vaak is er echter een andere oorzaak voor dit gedrag. Het meest voorkomende probleem is onzekerheid van de kat. Deze onzekerheid kan op allerlei manieren ontstaan. Van jongs af aan of na een bepaalde gebeurtenis.

Vorig jaar kreeg ik een aanvraag in de praktijk voor een kat die plotseling in huis is gaan plassen. Uit het verhaal bleek dat de kat, die op een woonboot woonde, in huis is gaan plassen nadat ze letterlijk bijna tussen wal en schip was geraakt. Ze hing met haar voorpoten aan de boot en de eigenaresse kon haar nog net redden. Dit is voor het dier, net als het bij een mens zou zijn een traumatische ervaring. Een gevoel van onveiligheid. Door dit gebeuren is de kat erg onzeker geworden en gaan plassen in huis.

Het kan ook gebeuren als er een nieuwe bewoner bij komt in huis. Bijvoorbeeld een baby, nieuwe partner of nieuw dier in huis. Maar ook een verhuizing kan de oorzaak zijn. De kat raakt zijn of haar veilige omgeving kwijt. Het beste is om de oorzaak te verwijderen maar u zult begrijpen dat, dat een “klein probleem” kan geven als dat de baby of partner is.

Bij een ander consult van een in huis plassende kat bleek dat er elke keer een niet gecastreerde kater door het kattenluik naar binnen kwam. Die ging op zijn gemak het kattenvoer zitten opeten, plaste op verschillende plaatsen en ging soms zelfs op bed liggen slapen.
De huiskat was hierdoor zo ontdaan dat ze heel erg onzeker werd en ook overal ging plassen. Ik kan dan homeopathische middelen geven maar het is in dit geval veel beter om eerst de oorzaak aan te pakken. Nadat ervoor gezorgd was dat de kater niet meer binnen kon komen, had de poes nog wel een homeopathisch middel nodig om van de schrik te bekomen maar daarna ging het snel beter.

Soms raakt een kat al van slag als een vreemde kat buiten in de tuin zit of voor het kattenluik. Dit is allemaal afhankelijk van het karakter van de huiskat. Is het een zelfverzekerde dominante kat dan jaagt hij of zij de indringer gewoon weg en is er niets aan de hand. Behalve het gekrenkte ego van de andere kat.

Streepje plaste het hele huis onder

Een recente “plascasus” die ik heb gedaan was van een Europese korthaar genaamd Streepje. Ik werd gebeld door de eigenaresse die mijn naam had gekregen van iemand waarvan ik de hond met homeopathie had geholpen. Ze was de wanhoop nabij en dat kon ik begrijpen. Streep was plotseling onzindelijk geworden en plaste door het hele huis. Niets is zo erg als de geur van kattenpis. Elke dag was het schrobben en boenen om plasplekken te verwijderen. En het werd van kwaad tot erger. Als de eigenaresse niet thuis was, plaste ze soms wel zes keer in huis. Over het bankstel, de wollen vloerbedekking, de eetkamerstoel en tafel en zelfs in haar eigen voer- en drinkbak. Ze was de wanhoop nabij.

Ik vraag altijd wanneer de klachten begonnen zijn en of er toen iets in het leven van het dier gebeurd is of dat er in diezelfde periode iets in zijn omgeving is veranderd. Ik probeer dus een oorzaak te vinden voor dit plotselinge negatieve gedrag. Het enige wat de eigenaresse van Streepje kon bedenken is dat ze in de periode dat het sproeien begon de kat voor het eerst had losgelaten naar buiten. Het plassen werd nog erger toen de andere kat in huis Tijger twee weken binnen moest blijven in verband met een wond op haar pootje.

Streepje

Streepje is sociaal naar mensen toe maar ook erg onzeker. Ze schrikt van harde geluiden en bij harde knallen van bijvoorbeeld onweer of vuurwerk kijkt ze panisch om zich heen en heeft ze hele grote pupillen en een hoge hartslag. Naar de andere kat in huis kan ze heel erg agressief reageren.
Ook vreemde katten daagt ze uit. Ze wordt omschreven als jaloers, claimend, angstig en wantrouwend. Ze is erg waaks en houdt van vaste patronen. Ze apporteert graag speeltjes.
Verder stel ik ook nog vragen over onder andere haar eetgedrag, drinkgedrag en voorkeur voor warmte of koelte.

Wat voor mij snel duidelijk was, was dat het sproeien hoogstwaarschijnlijk voortkwam uit onzekerheid. Misschien was de stap naar de grote buitenwereld iets te groot voor Streepje. Misschien was ze in aanraking gekomen met andere katten, honden of onaardige mensen, wie zal het zeggen.

In de tussentijd van het invullen van de vragenlijst en het consult gaf ik eigenaresse de tip om wattenschijfjes langs de mondhoeken van de kat te wrijven en die dan op de plaatsen te leggen waar de poes altijd plaste. Haar geur is dan al aanwezig en soms is dat voldoende om het plassen te stoppen. Dit ging 48 uur goed maar de dag erna had Streepje drie van de wattenschijfjes, en ik citeer nu letterlijk haar baasje, met ontzagwekkende precisie ondergesproeid.

Alles meewegend bracht mij tot het adviseren van het homeopathisch middel S. Dit was een schot in de roos. Direct nadat Streepje het middel had gehad (1 dag 3 slokjes) stopte het plassen in huis.
Het gedrag van de poes veranderde van een agressieve, angstige kat naar een lieve meer sociale kat. Er is nu ook meer vrede tussen Tijger en Streepje en wat haar eigenaresse ook opviel, was dat ze Streepje voor het eerst zichzelf in het openbaar zag poetsen.

Streepje

Na vijf dagen niet in huis geplast te hebben valt Streepje weer even terug in haar oude gedrag. We herhalen het middel (1 slokje). Na deze herhaling is Streepje tot nu toe niet meer in haar oude gedrag teruggevallen. Dat is nu vier maanden geleden.
Misschien dat ze nog eens terug zal vallen in haar oude gedrag als ze bijvoorbeeld iets spannends meemaakt wat haar onzeker maakt. Denk dan aan dingen die ik eerder hebt aangegeven als een verhuizing, nieuw dier in huis enz.
Gelukkig weten we dan wat we kunnen doen om haar te helpen.

In de homeopathie wordt gekeken naar het individu. Dat betekent dat veel katten geen baat zullen hebben bij S. maar een ander meer passend middel. Ga dus nooit zomaar experimenteren met een middel want een verkeerd gekozen middel kan de klachten verergeren of zelfs nieuwe klachten geven.

Praktijk voor klassieke homeopathie Nancy Groeneveld
Voor mensen en dieren. Lid NVKH / BKHD
Voor meer informatie kijk op mijn website, daar staat ook mijn telefoonnummer.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.