Ga naar de inhoud

Homeopathie bij katten

  • door

Tijdens hnancyet schaapscheerdersfeest op de kinderboerderij in Ridderkerk werd aan mij gevraagd of ik het leuk zou vinden een column over homeopathie bij dieren te schrijven op een kattensite. Dat leek mij wel wat en nadat ik de site “Weetjes over katten” goed had bekeken was ik nog enthousiaster.

Naast mijn werk als klassiek homeopaat (voor mens en dier) geef ik ook advies aan eigenaren waarvan katten gedragsproblemen vertonen. Ik ontdekte al snel dat deze gedragsproblemen vaak voortkomen uit angst, onzekerheid en stress bij een dier door allerlei verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan plassen in huis. Vaak zijn deze problemen, mits er geen medisch probleem is, zo heftig dat ze moeilijk zijn op te lossen met alleen het veranderen van de omstandigheden in de omgeving van het dier. Met behulp van een homeopathisch middel kan je ervoor zorgen dat de levensenergie/kracht van het dier beter in balans komt wat bijvoorbeeld onzekerheid bij het dier wegneemt. Hierdoor verdwijnt ook de drang om overal te sproeien, waarmee een onzekere kat wil zeggen,” hier woon ik en ik wens geen indringers”.
Als eigenaresse van twee superlieve katten Timo en Raya kwam ik er al snel achter dat katten erg goed reagertimoen op homeopathische middelen. Timo is een half Noorse Boskat van bijna 8 kilo. Echt een kanjer, waarbij de eerste reactie vaak is, “wat een stoere rooie”. Nou niets is minder waar. Het is een grote bange goedzak. Zolang er geen vreemde mensen of dieren in huis zijn gaat het prima maar als de bel gaat……. En dan is er nog oud en nieuw, al die knallen dat is zo eng. Een paar jaar geleden was Timo al ruim voor de jaarwisseling uit zijn doen door al het geknal de hele dag. Hij kroop vaak weg en keek heel ongelukkig uit zijn ogen. Een paar druppels Resque remedie van Bach Bloesem hielp wel even maar niet voldoende. Nadat het knallen om 12.00 uur hevig was losgebroken lag Timo lichtelijk in shock onder mijn dekbed. Het was net een plank zo gespannen was hij. In de homeopathie zijn er middelen die goed werken tegen (doods)angst. Nadat ik Timo een bij hem passend middel had gegeven liet ik hem met rust. Een half uur later keek ik even onder het dekbed. Tot mijn eigen verbazing lag hij zo ontspannen dat ik gewoon schrok. Het leek wel of hij dood was. Maar gelukkig deed hij zeer slaperig en ontspannen zijn kopje omhoog en geeuwde even. Hij rekte zich uit en liep naar beneden om zijn tweede geliefde bezigheid na slapen te doen namelijk eten. Ik was zo verbaast en blij met het resultaat en ik denk Timo des te meer.

Ook Raya (cypers Europese korthaar) heb ik al meerdere keren kunnen helpen met behulp van
homeopathische middelen. Jaren geleden liep ik stage voor de opleiding Vakbekwaamheid Dierenasielpensionhouder. Er werd al snel aan mij gevraagd of ik de katten wilde doen en dat deed ik elke keer met veel plezier. Toen ik Raya voor het eerayarst zag in het asiel was ze heel terughoudend. Ze zat met platte oortjes achter in haar hok. Later leerde ik dat als een kat haar oortjes op die manier hield ze depressief was (niet verwarren met een angstige boze kat die de oortjes plat naar achteren houdt). Ik opende haar hokje en ze liep heel langzaam naar buiten op mijn schoot. Haar naam in het asiel was Streepje omdat ze een opvallende witte streep op haar neus heeft. Ik was gelijk verliefd op haar en naam haar dezelfde dag nog mee naar huis. Thuis gekomen kwam ze direct op schoot liggen en keek mij aan met een blik van “zo is het goed”.
De problemen kwamen als wij op vakantie gingen. Raya plaste dan op onze tassen, begon zich te wassen tot ze kaal werd en begon te sniffen en niesen. Zelfs zo erg dat bij de buurvrouw, die haar verzorgde de snottebellen om haar oren vlogen. Ik denk dat deze vorm van verlatingsangst iets te maken had haar vorige leven en de manier hoe zij op straat terecht is gekomen. Voor Raya heb ik een homeopathisch middel uitgezocht wat past bij haar totaalbeeld. Ik kijk dan naar haar klachten en karakter en gebeurtenissen in haar leventje voor zover ik daar achter kan komen. Raya is bijvoorbeeld heel erg kouwelijk. Ze kruipt echt op de radiator ook als deze erg heet is. Dat neem ik mee in de keuze van het middel. Timo zoekt vaak juist koele plekken op. Ook Raya reageert goed op homeopathie en is een stuk rustiger geworden. Timo, die er later als kitten bijkwam heeft daar ook aan bijgedragen, doordat ze nu niet meer alleen is als we weg zijn.
Beide katten kunnen slecht tegen antibiotica omdat ze gevoelig op de maag zijn. Spugen ook na wormenkuren en pijnstillers. Gelukkig heb ik ze in overleg met mijn dierenarts al een aantal keren van blaasontstekingen en verkoudheden af kunnen helpen met behulp van homeopathie.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat
Verschenen op: 30 mei 2007.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *