Ga naar de inhoud

Kat en baby

Kat en baby
Mary Cassatt: Children Playing with a Cat

Veel katten merken feilloos als er iets verandert in de omgeving; zo merken ze vaak al in een vroeg stadium als er een baby op komst is. Bij ons is het twee keer voorgekomen dat de kat het al gemerkt had, voordat we het zelf aan anderen konden laten weten. Je merkte duidelijk een gedragsverandering. De ene kat vroeg meer aandacht en bij een andere kat had het zelfs tot gevolg dat er even werd gesproeid.
De komst van een baby kan dus ook jaloezie veroorzaken bij de kat. Laat de kat merken dat je nog evenveel van hem houdt, door ook aandacht aan de kat te besteden. Als de kat tijdens deze periode verwaarloosd wordt, is het vaak niet meer goed te maken.

Spannend en levensveranderend zo’n nieuwe wereldburger. Niet alleen voor het personeel maar ook voor de katten. De meeste katten houden niet van te veel veranderingen in 1 keer. Belangrijk is dus dat zij alvast kunnen wennen. Ook is het temperament van de katten belangrijk. Zijn ze snel van streek of gaan ze juist lekker relaxed met veranderingen om?

Lees ook het artikel over Toxoplasmose.

Tijdens je zwangerschap moet je alvast nadenken over het volgende:

  • Welke kamer wordt voor de baby en moet er veel verbouwd worden?
  • Moeten de spullen van de katten verplaatst worden (kattenbak, voer, water etc).
  • Worden er meubels verplaatst/bijgeplaatst?

Een goede voorbereiding is het halve werk voor kat en baby

  • Maak zo snel mogelijk de babykamer in orde en laat de katten tijdens het herinrichten de kamer zoveel mogelijk (her)ontdekken.
  • Laat de katten al wennen aan de tijden dat de baby zal slapen en sluit op die tijden de deur van de kamer. Doe dat ongeveer een maand voordat je uitgerekend bent. Wanneer je voorlopig niet wilt dat de katten in de kamer komen, hou de deur dan vanaf het begin gesloten. Ze weten dan waar ze aan toe zijn en bovendien wordt er geen negatieve associatie gelegd: “deur dicht, dat komt door die nieuwkomer!!”.
  • Met een baby komen er ook allerlei nieuwe geuren in huis. Laat ze alvast wennen aan de poeders, zeep, lotion, talkpoeder enzovoort.
  • Ken je iemand die al een baby heeft? Neem de (huil)geluiden op en speel deze regelmatig af voor de katten. Zo wennen ze alvast aan die geluiden.
  • Als je een vast schema hebt voor wat betreft eten en drinken en spelen met de katten, probeer hier dan zo min mogelijk van af te wijken nadat de baby is gearriveerd. Eventueel ook al beginnen met andere tijden indien dit nodig is.
  • Geef de katten ook aandacht door met ze te spelen wanneer de baby in de woonkamer is. Zo leren ze dan dat de aanwezigheid van de baby positief is.
  • Wanneer ze willen wegvluchten of zich verstoppen, houd ze dan niet tegen. Ze zullen op hun eigen tijd en tempo wennen aan de baby. Zorg voor voldoende (hoge) plekjes waar de katten zich kunnen terugtrekken zonder gestoord te worden door andere mensen of nieuwsgierige kinderen.

De komst van de baby

Wanneer de baby net op de wereld is gekomen, breekt zowel voor het personeel als voor de katten een drukke tijd aan. Een nieuwe baby betekent immers (veel) kraambezoek en hoogstwaarschijnlijk ook een kraamhulp. Vooral bij een binnenkat is het belangrijk dat die de nodige aandacht krijgt. Het bezoek zou ook de katten aandacht kunnen geven door even met ze te spelen of een brokje te geven. Indien de katten niet van vreemden/bezoek houden, geef ze dan de gelegenheid om een rustig en veilig plekje op te zoeken om zo het bezoek “uit te zitten”.

De eerste kennismaking tussen kat en baby

Wanneer de katten uit zichzelf naar de baby toe gaan, laat dit dan toe. Let wel op het gedrag. Als ze onrustig en gespannen zijn, negeer ze dan. Geen aandacht schenken aan ongewenst gedrag werkt namelijk beter dan straffen. De kat zal door de straf alleen maar meer gestrest, angstig of agressief reageren en – als het tegenzit – zelfs een link leggen met de baby.
Als ze nieuwsgierig en rustig blijven, laat ze dan rustig met de baby kennismaken. Forceer niets.
Beloon ze voor goed gedrag met aandacht (aaien of een lekker brokje/kattensnoepje wanneer ze daar gevoeliger voor zijn).

Kat en baby

Laat de baby (en later peuter/kleuter) nooit zonder toezicht alleen met de katten. Doordat de motoriek van het kindje nog niet goed is ontwikkeld, maakt het vaak onverwachte bewegingen of (harde) geluiden waarvan de katten zouden kunnen schrikken.

Zolang het kind kruipt, moet je de kat vaker ontwormen.

Als de kat bij de baby gaat liggen, is het echt niet noodzakelijk dat je dit verbiedt. Je merkt snel genoeg of dit kan ja of nee.

Dat een baby mag opgroeien met het prachtige wezen Kat, is eigenlijk een voorrecht te noemen. Een betere start kun je haast niet bedenken.

Met dank aan Corrina van Heck. Katadvies.nl

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.