Ga naar de inhoud

Jagen

jagende kat
Jagende kat

Jagen is een kunst

Ondanks de perfecte jachttechniek mislukken vier van de vijf pogingen. Niet omdat de kat fout richt, maar omdat de buit het van tevoren door heeft en zich nog uit de voeten kan maken.

Vergeet nooit dat een kat van nature een jager is. Hij jaagt niet alleen op muizen, maar ook op vogels, kleine kippen, vissen in de vijver en ga zo maar door. Houd daar rekening mee.

Ritselen, piepen en alle snelle bewegingen van kleine dingen ziet elk kitten. Volwassen katten zien het verschil tussen speelgoed en echte buit. De kittens proberen hun vangkunsten uit op ballen, papier, bladeren en knuffelbeesten. Zo trainen ze de spieren, de ogen en de sprongtechniek. Elke foute sprong is een harde leerschool en zorgt ervoor dat het kitten opgroeit tot een echte jager.

Kat als jager bij het raam

Uit het raam kijken is een favoriete bezigheid van de flatkat. Ze reageert op de bewegingen en geluiden van buiten alsof er geen glas tussen zit. Een voorbijvliegende vogel laat haar staart heen en weer gaan, waarmee ze haar zin tot jagen toont. Deze zin naar jagen bevordert de speekselvloed. Is de prooi verdwenen ontspant ze zich weer.

Een vlieg die langs de ruit loopt, fungeert als vervanging van de prooi en heeft over het algemeen geen kans tegen de poot van de kat.

Elke buit wordt eerst gefixeerd voordat de jacht begint. Een kat probeert de meest geschikte positie in te nemen, om dan met een rechtstreekse sprong onmiddellijk voor het slachtoffer te komen. Als een katapult wordt het lichaam gespannen: ze buigt voor in de knie en stelt zich achter op te teenballen, trippelt enkele keren heen en weer. Hierbij is de blik voortdurend op het slachtoffer gericht. Na enkele wipbewegingen knalt ze naar voren door de knieën achter bliksemsnel te strekken.

Het jagen hoort erbij voor dieren die in het wild uitsluitend van de jacht leven. Voor de kat als huisdier hoort het ook bij de belangrijkste levenservaringen. Kattenkinderen die nooit mogen jagen verpieteren geestelijk en ontwikkelen vaak gedragsstoornissen. Zorg dus voor genoeg speeltjes als je dieren veel binnen zijn.

De moeder bepaalt waar een kat later op gaat jagen. Dit doet ze door doelbewust bepaalde prooidieren op te zoeken.

Een kat brengt alleen maar levende muizen mee naar de kittens om hen zo het jagen te leren.

Als een kat aanvalt kan hij door de vele strekkingen van de ledematen in feite niet meer normaal lopen. Bewegen doen ze door middel van kleine sprongetjes met alle vier de poten tegelijk de lucht in.

Het jagen begint al in de 4e week. Daarvoor zijn broertjes en zusjes belangrijker dan “dode dingen”. Zodra je merkt dat de kleintjes willen jagen, moet je ze stimuleren.

Het vangen van muizen is een instinct. Weeskatjes vangen spelenderwijs muizen. Alleen het doden wordt van de moeder geleerd.

Op deze pagina staal 2 poll’s over de vraag of katten veel buiten of binnen zijn. Kijk maar eens naar de resultaten van doe 2 onderzoekjes.

Een studie in Australië wees uit dat een halsband met belletje geen invloed op de jachtresultaten van een kat heeft. Hier was geen verklaring voor. Op de een of andere manier zorgde de kat er blijkbaar voor dat het belletje geen geluid maakte.
Een studieproject van de Federation of Animal Welfare van de universiteit van Glasgow heeft echter aangetoond dat het wel helpt als je kat een belletje aan het bandje heeft. Ongeveer 40 enthousiaste jagers moesten op bepaalde tijden een belletje dragen. Er werd nauwkeurig bijgehouden welke dieren ze doodden. Het resultaat was dat katten met een belletje 50% minder prooidieren mee naar huis namen dan de katten zonder belletje.
Dit onderzoek heeft geen vervolg gehad, zodat het niet duidelijk is of katten hun jachtgedrag zullen aanpassen als ze een belletje dragen. Het onderzoek in Australië wijst wel in die richting.

Langdurig onderzoek door de British Society for the Protection of Birds heeft uitgewezen dat katten vrijwel alleen zieke en zwakke vogels buitmaken. Op het aantal gezonde vogels hebben katten geen invloed.
Slechts enkele weken per jaar zijn slimme jagers succesvol en dat is wanneer de jonge vogels uit het ei zijn, maar nog niet kunnen vliegen.

Kattengordel om een boom

Eventueel kun je om de stam van een boom een zogenaamde kattengordel plaatsen. Van de onderste rij pennen zijn de punten beschermd, of je kunt dat zelf doen.
Klik op het plaatje om naar de winkel te gaan.

Na het jagen op de grond voor een holletje jaagt de kat het liefst in de lucht. Als je een stukje speelgoed aan een touwtje aan het plafond laat hangen, probeert de kat al gauw de prooi met een sprong te pakken te krijgen. Meestal zal het niet lukken de prooi te pakken te krijgen, maar dat kan hem niet schelen. De zin om zich te bewegen is aangeboren en ook in het wild levende katten jagen omdat ze het leuk vinden, ook al zitten ze vol.

Katten die erg aan hun baas hangen, verrassen deze vaak met een gevangen muis, die ze dan liefdevol in het bed leggen of voor de voeten van de baas vleien. Je kat wil je hier echt een plezier doen door de buit met je te delen. Ze mag dus niet uitgescholden worden. Het enige middel ertegen is de kat bij het binnenkomen te controleren. Als de kat dan een muis heeft, toon je buiten je blijdschap over deze verrassing.

Een kat kan niet lang hardlopen. Hij haalt een maximumsnelheid van rond de 48 km per uur, maar houdt dat maximaal 1 minuut vol. Hierdoor heeft het weinig zin om bij een vlucht op de grond te blijven. Een kat zal meestal zo snel mogelijk naar boven vluchten. Weinig dieren zullen hem dan kunnen volgen.

Kat en vogeltje

Het is erg moeilijk om een kat het jagen op vogels af te leren, want de drang daartoe wordt bij elk succes groter. Je kunt een kitten echter heel goed aan vogels laten wennen. Hij zal daar later ook niet op gaan jagen.
Dat katten vogelmoordenaars zouden zijn, valt best mee. Volgens een enquête in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden komt slechts 3% van de omgekomen vogels voor hun rekening. Tijdens de broedtijd moet je de kat echter wel goed in de gaten houden. Als vogels zich door een kat bedreigd voelen broeden ze vaak niet of stoppen met broeden.

Een onderzoek in Engeland rond 1955 heeft aangetoond dat katten het rattenbestand wel klein kunnen houden, maar ze niet uit kunnen roeien. Zolang er ratten genoeg zin, zullen ze niet hoofdzakelijk op vogels jagen.

In het voorjaar van 1982 deed de universiteit van York (Engeland) ook een onderzoek. In het gebied kwamen veel mussen voor. Het aantal vogels verminderde niet, ondanks het feit dat veel jonge, oude en zieke vogels door katten werden gevangen. Het hoofdvoedsel bleef de rat en niet de mus.

In de staat Illinois (VS) werd eveneens een dergelijk onderzoek verricht. Hier ontdekte men dat op plekken waar veel katten jaagden ook veel roofvogels voorkwamen. Deze vogels eten zowel jonge zoogdieren en knaagdieren als vogels. Alle populaties bleven stabiel.

jagen, in boom klimmen

Katten vinden intuïtief de makkelijkste manier om omhoog of naar beneden te klauteren. Om omhoog te springen gaan ze recht voor het doel staan, zodat ze onder een hoek van 45° kunnen springen en zich met beide voorpoten kunnen vasthouden. Voor de afsprong hebben ze de kracht van de achterpoten nodig. Daarmee houden ze zich aan het startpunt vast, terwijl de rest van het lichaam kaarsrecht in startpositie wordt gebracht. De sprong is bijna kaarsrecht om zo weinig mogelijk luchtweerstand te hebben.

Vanuit stilstand kan een kat moeiteloos vijf keer zo hoog springen als zijn lichaamshoogte (dus niet de lengte).

Links de achterpoot (4 nagels). rechtes de voorpoot (5 nagels)

Een kat kan niet met de kop omlaag naar beneden klauteren. De naar binnen gebogen nagels verhinderen dit. De kat moet langzaam achteruit of naar beneden springen.

Bij het naar beneden klauteren trekt de kat de nagels van de achterpoten in. Vasthouden doen ze dus alleen met de voorpoten. Bij het omhoog klimmen worden de nagels van alle poten gebruikt. De achterpoten fungeren als een soort klimijzer.

poten met nagels

Als je kat in een boom of ergens bovenop zit en niet naar beneden durft, grijp dan niet direct in door hem zelf uit de benarde positie te halen. Als je dat namelijk direct doet, zal hij er niets van leren en komt de volgende keer voor dezelfde situatie te staan. Het komt zelden voor dat een kat niet naar beneden kan komen. Een brandweerman heeft wel eens gezegd: “Ik heb nog nooit een dode kat in een boom gezien.” Het is natuurlijk iets anders als de kat echt vastzit of zo gewond is dat hij niet op eigen kracht naar beneden kan komen.
Ook moet je ingrijpen als hij enkele keren heeft geprobeerd naar beneden te gaan en weer omhoog klimt.

Dat bijna alle wilde katten tijdens de schemering of ’s nachts jagen, hangt af van de prooi, die eveneens om die tijd actief is. De Spaanse wilde kat, die hoofdzakelijk van kleine knagers leeft die overdag actief zijn, jaagt pas na zonsopgang. Haar ogen laten ook meer kleurgevoelige kegels zien. De kat past zich dus aan aan de plaatselijke omstandigheden. Ook onze huiskat laat deze aanpassing zien. Ze is eveneens overdag actief.

Als je je kat ’s middags eten geeft en hem daarna pas naar buiten laat, is hij vaak te moe om zijn jachtinstinct te volgen. Hij zal dan liever een zonnebad nemen. Op die manier kun je het jagen een beetje beperken.

Als je wilt dat je kat stopt met de nachtelijke wandelingen, sluit haar dan enkele weken ’s nachts consequent in huis op. Ze verzet dan haar interne klok en gaat overdag wandelen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.