Ga naar de inhoud

De te sociale kat

te sociale kat

Over het algemeen gesproken is het bij het grootbrengen van een nest goed om veel met de diertjes om te gaan en ze zo in contact met de mens te brengen. Een enkele keer zal een kat te afhankelijk van de mens worden, of van één bepaalde mens.


Er is een geval bekend waarbij een weeskatje met de fles werd grootgebracht en later acute gedragsstoornissen vertoonde als het alleen werd thuisgelaten.

De te sociale kat

katje-van-Gooitske

Er is een geval bekend waarbij een weeskatje met de fles werd grootgebracht en later acute gedragsstoornissen vertoonde als het alleen werd thuisgelaten. Het dier wond zich enorm op als de eigenaar zich begon aan te kleden om uit te gaan en verstopte zich tot deze weer terug was, zelfs als dit langer dan een week duurde. Tevens verloor het dier zijn eetlust en werd slordiger in het gebruik van de kattenbak.
Beheerders van een kattenpension kennen het probleem van de te afhankelijke kat zeer goed. Sommige dieren gaan zo ernstig aan anorexia (gebrek aan eetlust) lijden dat ze gedwongen gevoerd moeten worden tot de eigenaar ze komt halen.

Er bestaan enkele praktische maatregelen die dit probleem kunnen helpen vermijden.

  • Als eerste kun je de kat aan het alleen zijn laten wennen door hem aanvankelijk voor korte tijd en daarna steeds langer alleen te laten. Het is hierbij verstandig de kat voor het vertrek te voeren en niet pas bij thuiskomst. Voor een kitten moet je dan altijd een hele verzameling speelgoed klaarzetten.
    Zie ook: Spelen en Speelgoed 
  • Een tweede methode is te zorgen voor gezelschap. Een hond is een goede metgezel, als het kitten dit dier al heel jong heeft leren kennen. Ook een ander kitten kan het te veel op de mens ingestelde dier weer tot een meer katachtige instelling terugbrengen.
  • Ook een radio of een bandje met de stem van de eigenaar kan de eenzaamheid helpen verdrijven.
  • Maak de ruimte waarin hij verblijft als hij alleen is niet te groot.

Ook een verveelde kat, zoals een stadsdier dat nooit naar buiten mag, kan zich zo gaan gedragen. Dit gedrag kan eveneens lijden tot anorexia of juist tot teveel eten. Soms kan het lijden tot het kauwen op het eigen lichaam. Overdreven vachtverzorging kan leiden tot kale plekken. Sommige katten kunnen zelfs tot bloedens toe op hun staart bijten.
Het dier kan ook zijn toevlucht zoeken tot gedrag dat de eigenaar als vandalisme zal betitelen. Dit betreft dan het:

  • omgooien en eten van kamerplanten
  • kapotscheuren van gordijnen en bekleding van meubelen
  • knagen aan de meubels
  • stelen van sieraden en kleine voorwerpen om ermee te spelen

Dergelijk gedrag verdwijnt als het dier gezelschap en genoeg gelegenheid om te spelen krijgt.
Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging. En als de kat toch van de kamerplanten blijft eten, let er dan op dat er geen giftige soorten bij zitten.
Zie ook: Giftige planten.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.