Als je op de plaatjes klikt, ga je over het algemeen naar Bol.com.
Je hebt dan vaak de keuze uit een nieuw of tweedehands boek.
Rotkat. Schrijfster: Janneke Schotveld. Vanaf 6 jaar.
Recensie: Geestig boek over het enerverende leven van een straatkat.
De straatkat uit dit boek voor beginnende lezers, luistert naar de naam die iedereen hem altijd toeroept: Rotkat!
De schooier draagt een ooglapje (in feite is hij dus een ooglapjeskat), omdat Mohammed de Meeuw hem ooit een oog uitpikte toen Rotkat diens neefje verorberde. “Sindsdien zijn ze vrienden”, staat er droogkomisch.
We volgen Rotkat, innemend geportretteerd door illustrator Praagman, gedurende een dag uit zijn enerverende zwerversbestaan: hij flirt met de deftige poes Mimi, jat een vis, wordt gevangen door de Kattenvanger, maar weet te ontkomen.
Dat alles wordt geestig opgediend in ritmisch proza, met soms terloops rijm of een fijn zinnetje: “Samen alleen is leuker”, zegt de zwerfster die Rotkat voorstelt om voortaan samen op te trekken. Ook grappig hoe Mohammed en Rotkat herhaaldelijk besluiten te vertrekken: “Zullen we? We zullen!”
Het boek verschijnt in de serie Tijgerlezen, die niet aan AVI-leesniveaus doet, maar ervan uitgaat dat kinderen zelf kunnen beoordelen aan welk deel ze toe zijn.
Rotkat is een toptitel uit de reeks, die meer moois voortbracht, zoals Zondag, maandag, sterrendag, Bob Popcorn, Miss Eenhoorn en Hoe beroof je een bank?
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
Trouw-Tijdgeest, 24 oktober 2020.
Poes in verdrukking en verzet 1940-1945
Recensie: Een fraai document over hoe het de poes verging in barre tijden.
Blijf achter de warme kachel spinnen. Slijp de nagels. Twee van de ‘Zes geboden voor onze katten’, zoals op 23 december 1943 gepubliceerd in de Provinciale Noord-Hollandsche Courant. Kerstmis in oorlogstijd. Schaarste, vlees op de bon, honger. Het was Code Rood voor elke Nederlandse poes. In het bijzonder: Verhoogde Kattenmeppersdreiging. Want gebraden poes is culifamilie van het konijn. Als je het niet weet, proef je geen verschil. En als je het wel weet, is poes lekkerder.
In café ’t Mandje aan de Zeedijk in Amsterdam werd de bouillon voor de erwtensoep niet meer getrokken van varken, maar van poes. Niemand klaagde. Een eetsalon in Valkenswaard serveerde ‘hazenpeper’. De uitbater en zijn toeleverancier de kattenmepper (knuppel, jutezak, vis als lokmiddel) werden gearresteerd. Gerechtigheid, maar als het aan de kat ligt, waren ze ook ‘fout’. In het feitelijk gedocumenteerde verhaal dat Paul Arnoldussen vertelt over de noodlottigheden en heldendaden van de Nederlandse poes in oorlogstijd, dringen zich regelmatig zulke bijna-overeenkomsten op met de drama’s die zich afspeelden in de mensenwereld.
In twee aanhangsels verhaalt Arnoldussen de lotgevallen van Neerlands bekendste oorlogspoezen: Moortje van Anne Frank, en Marten Toonders Tom Poes. Oorlogspoezenhelden, zeker. Maar als het aan de kat ligt, dan is Poes in verdrukking vooral een zeer aaibaar monumentje voor de Onbekende Poes.
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
Poezen
Een nestje kittens wordt achtergelaten in een doos aan de rand van een groot bos. Ze slapen als roosjes en hebben niets in de gaten. De oudste, De Rosse, denkt dat hij de sterkste en de slimste is en neemt al snel de touwtjes in handen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn zusjes en broertje.
Die verantwoordelijkheid dragen is alleen minder makkelijk dan hij in het begin, denkt. Samen maken ze avonturen mee die de kleintjes niet snel zullen vergeten.
Hieronder een voorproefje.
Onderzoekend en bang kijk ik de richting uit van het oorverdovende lawaai. Met veel moeite houd ik mijzelf en mijn gevoelens in bedwang, al mijn haren trachten overeind te komen. Een natuurlijke reactie, maar erg vervelend en niet gemakkelijk om tegen te houden. Ernstig en koelbloedig ben ik nu op weg, richting het geluid. Op de tippen van mijn pootjes, sluipend, steeds dichterbij, tussen de struiken door, om onopgemerkt iets meer op te kunnen vangen van de oorzaak betreffende dit ongekende lawaai. De anderen blijven bibberend achter.
Pal voor mijn neus zie ik een natte bol, hij komt doorheen het struikgewas gepord. De twee gaten erin zien er echt groots uit van dichtbij. Ze bewegen op en neer, en van links naar rechts.
De ganse, glimmende bol is in beweging! Stil houden, Rosse, denk ik bij mezelf, stil houden jongen. Dit is net zo’n snuit als die van Sloeber, de hond die bij ons woonde. Alleen is deze veel, heel veel groter! Wetende dat ook Sloeber ons steeds vond in de kleinste hoekjes, besef ik dat dit natte geval mij zeker ruikt, dat kan niet anders. De natte geurzoeker van het soort beest dat ze hond noemen, heeft ongekende capaciteiten. Zeker en vast dat hij me allang weet te zitten. Gespannen, afwachtend, komt nu ook het harige gedeelte van de natte top mee de struiken in, steeds meer naar mij toe.
Twee grote, glanzende ogen staren me plots verbaasd aan. Mijn pootjes trillen, terwijl ze doorzakken, en mijn buik het korrelige zand raakt. Omdat ik geen kant op kan, houd ik mij maar zo plat mogelijk. De warme adem van heel het geval voel ik over mij heengaan. Een onderzoekend, snuffelend geluid glijdt ook nog eens over mijn nek tot aan mijn staartpuntje, dat eveneens trilt van angst. Een druppel kwijl komt uit de bek los en valt op mijn rechteroor, Bah, wat vies!
⇔ Je kan het boek bestellen door op het plaatje te drukken.
Als je een boek wilt hebben met veel mooie kleurenfoto’s, is dit boek een slechte keuze.
Wil je echter een naslagwerk in begrijpelijke taal, dan is een beslissing snel genomen. Dan is dit een boek voor jou.
Het boek nodigt uit om lekker in te bladeren en dan opeens een stuk te lezen.
Bij het uitgebreide hoofdstuk over vachtverzorging, zal zelfs de kenner denken: “Dat is een goed idee!”
Er is een apart hoofdstuk gewijd aan het op reis gaan met je kat en de verhuizing. Vooral het deel over de verhuizing is zeer verhelderend.
Als je nog niet weet of je een kitten of een volwassen poes of kater wilt, is er een hoofdstuk opgenomen waarin in gewone taal staat beschreven wat de voor- en nadelen zijn.
Uiteraard is er ook een deel gewijd waar je aan moet denken als je een kat in huis neemt.
Achterin het boek staan enkele kleurenfoto’s waarbij in het kort de verschillende vachttypen en kleuren te zien zijn.
Hieronder heb ik de delen opgenomen.
- Deel 1: Denken als een kat
- Deel 2: Een kat of kitten in je leven halen
- Deel 3: Een gelukkige, gezonde kat
- Deel 4: Lang en gelukkig leven met je kat
- Deel 5: Het deel van de tientallen
- Bijlage: informatiebronnen
Een puntje van kritiek moet ik hier echter wel kwijt.
Jammer genoeg staat in de bijlage bij België alleen het adres http://www.dierenbescherming.be. Dit is een lid van de NRDB. Het zou dus beter zijn geweest om de NRDB te vermelden, omdat je dan alle aangesloten organisaties vindt.
Wat me ook opviel was dat er enkele keren 2 kattensites worden vermeld, t.w. de kattensite en kattenplaza. Jammer genoeg heeft men niet goed gekeken bij het maken van deze keuze. Waarom alleen deze sites worden vermeld is me dus niet duidelijk, want zeker als het om informatie gaat, kan deze site (Weetjesoverkatten.nl) de toets der kritiek prima doorstaan.
Ondanks het bovenstaande is het boek zeker een aanrader.
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
Het Kattenboek.
Lijfboek voor eigengereide katten.
Toen ik dit boek ontving, begon ik er direct in te bladeren. Wat dan het eerst opvalt zijn de prachtige tekeningen. Hierdoor wordt je aandacht niet afgeleid, maar je wilt gewoon direct een stukje lezen.
Uiteraard zijn er veel meer striphelden dan Garfield!
Ook wordt een aantal avontuurlijke katten besproken.
Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de voorouders.
Een handleiding om zonder gezichtsverlies uit een boom te komen is eigenlijk een must voor de kat. Ook die kom je dus tegen.
Je kan ook lezen dat het raamprogramma een zeer belangrijke bezigheid is.
Nog een handleiding: Hoe ga je om met de monsterlijke stofzuiger.
Hieronder een stukje over de kat die “de vermoorde onschuld” speelt.
Mensen willen je laten geloven dat er wanneer puntje bij paaltje komt slechts twee opties zijn – onschuldig of schuldig. Wel, dat brengt je in een moeilijk parket, nietwaar? We willen je niet dwingen je met een akelig begrip als “schuld” bezig te houden en daarom raden we je aan onschuld te zien voor wat het is – een geestestoestand.
Onschuld is ook een reeks schattige gebaren die je gemakkelijk kan aanleren, zoals grote ogen opzetten, aanhankelijk kopjes geven en je pootjes zo, zo . . . ja zo neerzetten. Het komt erop neer dat je er zo uit moet zien:
Misschien vraag je je af of iemand stom genoeg is om hierin te stinken. Wees gerust. Ja hoor!
Gedomesticeerd betekent niet hetzelfde als dociel. Een wezen dat ooit duizend jaar lang over Egypte regeerde, moet zijn dagen niet doorbrengen in een saaie sleur van slapen, eten en slapen. Het wordt hoog tijd dat de katten van deze aarde wakker worden uit hun dutjes en de teugels van hun leven stevig in eigen poot nemen. Het kattenboek biedt de kritische kittens van vandaag verstandige adviezen over alles wat ze moeten weten van weloverwogen richtlijnen over het gebruik van kartonnen dozen of de gevaren van kattenkruid, tot een korte geschiedenis van het felinisme.
Je vindt er onfeilbare tips over het wakker maken van mensen omdat het allang etenstijd is, over het kiezen van het volmaakte cadeau en over staartechnieken. Bovendien leer je hoe je handig gebruik maakt van bijgeloof. Hoe houd je in de karige 24 uur die elke dag bevat toch je vacht onberispelijk? Voor jou heeft dit geen geheimen meer! Katten: Ontdek het ondeugende plezier dat je kan hebben wanneer jij de baas bent!
Tijger en Minoe schreven deze parodie zonder toestemming van wie dan ook, want sinds wanneer hebben katten iemands toestemming nodig? Ik heb genoten en raad het iedereen aan.
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
Poes.
“Poes” is een pocket van de hand van Midas Dekkers. Het is geschreven op de hem bekende manier. Hij neemt geen blad voor de mond en noemt man en paard. (Poes en kattenbak?). Al lezend kom je steeds meer dingen tegen die erg herkenbaar zijn voor kattenliefhebbers.
Vooral het verhaal: “de huistiran”, ligt me na aan het hart. Ik citeer een klein stukje hieruit:
“Het besef dat je altijd onvolmaakt zult zijn, dat je liefde nooit groot genoeg is om te worden beantwoord, wordt je door niemand zo ingepeperd als door een poes. Poezen trappen op je ziel met een gemak dat elk ander wezen lelijk zou opbreken. En net wanneer je besluit dat er toch ook een leven moet zijn zonder poes, komt hij bij je voor een seance. Eén goed geplaatst kopje en je bent er weer voor weken ingeluisd.”
Je leest het in een stuk uit. Beslist een aanrader.
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
De opkomst van de KAT.
Een boek van de kattenspecialist bij uitstek Roger Tabor. Als er iets is wat je moet weten over katten, moet je dit boek lezen. Hij is een Engelse bioloog die het TNC plan bedacht heeft. TNC staat voor Trap (vangen) Neuter (steriliseren dan wel castreren) en Return (terugplaatsen). Tot nu toe zijn er veel steden (ook in België) die denken het kattenprobleem op te lossen door de zwerfkattenpopulatie te “ruimen”. Tabor heeft beschreven dat als je een kattenpopulatie ruimt er binnen de kortste keren een nieuwe ploeg klaarstaat om hun plaats in te nemen. Dat lost het probleem dus niet op! TNC werkt wel!
Het boek van Roger Tabor geeft je een inzicht in veel kattenzaken waarvan je zelfs het bestaan niet wist.
Een voorbeeld
Kattengezelschap.
Volgens de dierenvoedselfabrikanten zijn er in het Verenigd Koninkrijk 7 miljoen katten en in de Verenigde Staten van Amerika 51 tot 57 miljoen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw steeg het aantal huiskatten met 30%. Waarom? Mensen, die in flats wonen met weinig ruimte en met weinig tijd om een hond uit te laten, kunnen best een kat vertroetelen; mensen die de hele dag van huis zijn, nemen vaak een tweede kat als gezelschap voor de eerste; gemiddeld 40% van de huishoudens heeft een tweede kat. Maar waarom dan toch een huisdier? Voor veel mensen, met inbegrip van de moderne Yuppie, speelt het de rol van een niet veeleisend, altijd aanwezig kind, dat zich simpel laat verzorgen. Jonge tweeverdieners stellen het krijgen van kinderen vaak nog even uit en met name de kat is dan een substituut. Gezelschap staat boven aan de lijst van redenen waarom mensen een kat willen. Met de hedendaagse werkdruk, uiteenvallende huwelijken en eenzaamheid is er een grote behoefte aan een kameraad, die rustige zekerheid verschaft. De kat is de droom van iedere therapeut. Kattenbezitters schijnen langer te leven dan zij, die geen kat bezitten.
Zo is het ook bij mij, ik ben vrij gezellig en de katten zijn mijn kinderen. Natuurlijk moet je ze af en toe wel eens bestraffend toespreken, maar je hebt er zo veel genot van!
Ook legt Roger Tabor uit waarom de kat cadeautjes bij je brengt. Mijn eerste kat, Cyp, had de gewoonte om kikkers mee naar huis te nemen. Het eerste exemplaar heb ik nog kompleet buiten kunnen zetten, het tweede had hij vast als voorzorg een pootje afgeknabbeld. Dit boek van Roger Tabor is een aanwinst voor mensen die meer willen weten van hun huisgenoot (de kat dus). Het ISBN nummer is: 90-6291-845-x en het zal niet makkelijk te koop zijn. Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1983. Voor wie wil weten wat zijn kat beweegt, is dit een absolute aanrader!
⇔ Je kan het boek bestellen bij Bol door op het plaatje te drukken.
Peter van Kuyk


