Ga naar de inhoud

Boeken: de kat speelt een rol

Als je op de plaatjes klikt, ga je over het algemeen naar Bol.com.
Je hebt dan vaak de keuze uit een nieuw of tweedehands boek

Titel Fred Auteur Posy Simmonds  ISBN 9789463361736

Fred de kater

Fred was het allereerste prentenboek van tekenaar en schrijver Posy Simmonds. Het was meteen een succes en werd bekroond met een Vlag en Wimpel. De gelijknamige verfilming werd bovendien genomineerd voor een Oscar. Fred is een klassieker en nu eindelijk weer leverbaar. Alle buren zijn bedroefd als ze van Nick en Sophie horen dat Fred, hun kat, dood is. Fred was een goede bekende omdat hij in de hele buurt zijn kattenslaapjes deed: op muren, auto’s en vuilnisbakken. Of in huis op de strijkplank, in de wasmand of op de ijskast. Eigenlijk sliep Fred altíjd – al onderbrak hij zijn slaap soms om spinnend op schoot te zitten en te eten. Nick en Sophie worden midden in de nacht wakker van een vreemd geluid in de tuin. En dáár ontdekken ze het grote geheim, van Fred, hún Fred, de beroemdste kat van de wereld! Posy Simmonds tekende jarenlang een wekelijkse column voor The Guardian. Ze schrijft boeken voor kinderen en volwassenen, waaronder Rozemarijn, De kat van de bakker, Gemma Bovery en Cassandra Darke. Haar werk is meermalen bekroond, onder andere met de grote prijs van Angoulême, de Grand Prix 2009 de la Critique Bande Dessiné, voor Tamara Drewe.

Over de schrijfster.
Posy Simmonds (Berkshire, Engeland, 1945) studeerde beeldende kunst aan de Sorbonne in Parijs. Na haar afstuderen keerde ze terug naar Londen waar zij een opleiding grafische ontwerp volgde. Simmonds’ eerste publicatie volgde in 1968 in The Times. Daarna verscheen bijna dagelijks een cartoon in een groot aantal tijdschriften en kranten, inclusief The Sunday Times, The Guardian, The Observer, Reader’s Digest en Cosmopolitan.
In 1977 ontstond de strip The Silent Three. Dit beeldverhaal over middle class inwoners van Londen verscheen tien jaar lang elke maandag in The Guardian.
Vanaf 1987 illustreert Simmonds ook kinderboeken, zowel van haarzelf als van anderen. 

Titel Miauw, Tommy’s dagboek Auteur Robert Jan Blom Uitgever/Reeks Uitgeverij Boekscout. ISBN 9789464317534

Miauw, Tommy's dagboek

Ik heet Tommy, een zwarte kat met een beetje wit. Ik woon samen met mijn baasje Robert Jan Blom. In het eerste jaar van mijn leven ging het niet zo goed, maar daarna kwam er een fijne tijd. Baasje houdt van mij, verzorgt mij prima en samen maken we er elke dag een feestje van. Baasje is schrijver en altijd aan het werk. Weet je wat, dacht ik, ik ga mijn eigen dagboek schrijven. Natuurlijk heeft baasje mij een beetje geholpen maar het is gelukt! Ik vertel over mijn leven en leer je hoe ik mij voel en wat ik leuk vind. Want misschien ben je al vrouwtje of baasje, en wil je meer over katten weten. Mijn waargebeurd verhaal zal je zeker aanspreken.

Over de schrijver.

Het is bedoeld als kinderboek. Maar, beklemtoont veelschrijver en raadslid Blom, het boek is voor alle dierenliefhebbers leuk om te lezen. Eigenlijk wilde Blom na de dood van zijn konijn nooit meer aan een huisdier beginnen. ,,Het konijn werd blind en ik moest het laten inslapen. Ik was er kapot van en ik wilde nooit meer een dier hebben.

Toch viel Blom voor Tommy. ,,Het dier was in zijn eerste levensjaar geschopt en geslagen. Toen ging het naar een pleeggezin, waar het tussen grote honden terechtkwam. Daarna zocht de kattenbescherming een goed, rustig huis voor hem. Ik wilde per se een binnenkat. Een vriendin van mij had vier katten, die allemaal zijn doodgereden. Dat wilde ik niet meemaken.”

Voor Tommy liet Blom in de tuin een kattenren maken. Door een luikje kan Tommy dag en nacht naar buiten. ,,Hij heeft zelfs een muis gevangen. Die was zo dom in de ren te gaan rondsnuffelen”, zegt Blom.  ,,Tommy is helemaal tot rust gekomen en heeft een heerlijk leven.”

Titel Nala’s wereld Auteur Dean Nicholson, Garry Jenkins Uitgever/Reeks Boekerij. ISBN 9789022590164

Nala's wereld

Dit is het bijzondere verhaal over een grote Schotse man die langs de kant van de weg een uitgehongerde kitten vindt en haar meeneemt op zijn fietstocht rond de wereld.

Als de dertigjarige Dean Nicholson vanuit Schotland begint aan een fietstocht rond de wereld, wil hij zo veel mogelijk leren over onze aarde. Maar hij had niet verwacht dat hij misschien nog wel meer zou leren van zijn ongewone metgezel. Want wanneer Dean drie maanden op reis is, vindt hij op een verlaten bergpad tussen Montenegro en Bosnië een kitten. Helemaal alleen. Dean kan het smoezelige diertje gewoonweg niet aan haar lot overlaten, dus neemt hij haar mee naar een lokale dierenarts en verzorgt hij Nala tot ze weer op haar eigen pootjes kan staan. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk.

Nala’s wereld vertelt het hartverwarmende verhaal van Dean en Nala’s buitengewone vriendschap en het bijzondere avontuur van hun fietstocht rond de wereld. Al meer dan twintig miljoen mensen keken naar het filmpje van Dean over Nala dat viral ging. En met de geweldige hulp van Garry Jenkins, co-auteur van de bestseller Bob de straatkat, is hier nu eindelijk hun hele verhaal.

Titel oude vrouw en de katten Auteur J.M. Coetzee Uitgever/Reeks Cossee. ISBN 9789059368590

Daar is ze weer, Elizabeth Costello, het intrigerende alter ego van John Coetzee. Ze is schrijfster, bij het grote publiek vooral bekend door een van haar vele romans. Ze is geboren in Australië, woont in Spanje en is een militante vegetariër met een scherpe pen: ‘Dieren: zo’n woord dat alles op één hoop gooit! Wat hebben de sprinkhaan en de wolf gemeen behalve dat ze geen mensen zijn? Wie lijken meer op elkaar: de wolf en de sprinkhaan, of de wolf en ik?’ Haar zoon John maakt zich zorgen nu ze ouder wordt. Kan ze niet beter bij hem in Baltimore intrekken of in de buurt van haar dochter aan de Côte d’Azur komen wonen? Ze hebben het allemaal voor haar uitgedacht en bespreken het met haar als ze elkaar treffen. John windt zich op over het schamele stulpje op het Spaanse platteland waar zijn moeder woont met een leger verwilderde katten en de dorpsgek Pablo. Waarom voelt ze zich voor hen verantwoordelijk en wil ze niet verhuizen naar een comfortabele plek? Willen de kinderen werkelijk hun moeder zo dicht bij hen hebben? Of voelen ze zich verplicht hun genereuze voorstellen te doen en komen ze niet uit hun hart. Het zal de lezer niet verbazen dat Elizabeth Costello hun aanbod afwijst. Op uiterst eloquente en innemende wijze stelt ze een aantal interessante vragen aan de orde in deze verhalen met een ontroerend slotakkoord.

Titel De katten van Ank Spronk Auteur Adrie Beyen Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9789077408339

katten van ank spronkIn 1940 studeerde Ank Spronk af aan het Genootschap Kunstbeoefening, maar het zou nog tot 1970 duren eer zij eraan toekwam van het geleerde ook haar beroep te maken. Sindsdien heeft ze een oeuvre van honderden etsen, grote en kleine, waaronder ook veel ex librissen. In de loop der tijd heeft Spronk een eigenzinnige en intuïtieve stijl ontwikkeld. In haar etsen weet zij een hele eigen sfeer op te roepen in prachtige ingetogen kleuren met een voorliefde voor Pruisisch blauw en sepiabruin. Katten zijn voor haar een belangrijk gegeven, maar het landschap waarin de kat zich bevindt, is minstens zo belangrijk. Het zijn welhaast sprookjesachtige, paradijselijke werelden die Spronk ons voortovert. Katten bij volle maan in een donker bos, of dromend in de avondzon, een kat die over een regenboog loopt, maar ook heuse kattenportretjes legt ze vast op de etsplaat.

In dit boekje vind je een gevarieerde selectie uit het kattenoeuvre van Ank Spronk: etsen van klein tot groot, portretten van haar eigen katten, Egyptische prenten en – natuurlijk – een flink aantal ex librissen. Tevens is het verhaal “Kattigheden van Micio en Titus” opgenomen. Dit verscheen in 1978 bij Pen en Burijn in Ulvenhout in een gelimiteerde oplage, vergezeld van een handgedrukte ets.

Titel De katten van Meta Dame Auteur Dame, M. Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9789077408209
katten van meta dameDe kat is niet weg te denken uit het leven van Meta Dame (1950). Zij groeide er als kind mee op en ook nu lopen er katten in en om haar huis rond. Alhoewel… Het merendeel is vereeuwigd in keramiek of (edel)metaal. Treffend verbeeld in spel of rust, deugd of ondeugd, vol waardigheid of kattenkwaad in historisch of hedendaags perspectief. Als geen ander weet kattenkunstenaar Meta haar muze in al haar facetten neer te zetten. Al meer dan tien jaar maakt zij uitsluitend kattensculpturen, van enkele millimeters tot enkele meters groot. Innerlijke beschaving en verfijndheid vormen een belangrijke kenmerk van haar werk, net zoals humor. Op eigen wijze geeft zij haar katten vorm. De verwantschap met katten is ook terug te vinden in de (strip)verhaaltjes die Meta in vroeger jaren schreef, toen ze Bruce en Leipe Pinkie gebruikte als spreekbuis voor haar diepste gedachten en idealen. Tegenwoordig vervullen de katten Kleika en Wijka een hoofdrol in de metaforen die ze schrijft in haar hoedanigheid als therapeut.

Titel Dieren in de mandala Auteur Tjalling van den Berg Uitgever/Reeks Akasha. ISBN 9789077247334
dierenindemandelaDieren zijn puur en kwetsbaar en hebben een sterke overlevingsdrang. Zou het daarom zijn dat wij ons steeds weer tot hen aangetrokken voelen? Dit boek neemt je mee langs een stukje van de dierenwereld en wil je intenser en bewuster naar dieren laten kijken. Dieren bezitten eigenschappen waar wij veel van kunnen leren wanneer we er ons voor openstellen. Zij houden ons als het ware een spiegel voor en wellicht kunnen wij hun eigenschappen in onszelf herkennen. Waarom valt de ene mens op een hond en de ander op een kat?

De auteur nodigt je uit om je samen met haar te verdiepen in de schoonheid van het dier en te lezen over de ervaringen die ze opdoet in de natuur rond haar werk- en woonplek. De mandala’s zijn om naar te kijken maar ook een inspiratiebron om zelf te gaan tekenen. Per hoofdstuk worden hiervoor verschillende suggesties en technieken aangereikt. Al tekenend kun je op deze manier bij jezelf naar binnen gaan en het wezen van het dier ervaren. Laat de wijsheid en kracht van dieren in je doordringen en ontdek hierdoor wat in jezelf verborgen ligt.

Al vanaf haar vroegste jeugd was voor Trudy van den Berg de liefde voor de natuur aanwezig die telkens weer een weg naar buiten vond in de vorm van tekenen en schilderen. Vanaf het moment dat zij het mandalatekenen ontdekte kregen de dieren en planten een plekje in de cirkel. Dit sloot helemaal aan bij de cyclus in de natuur die zich ook in een cirkel voltrekt.

Titel De besnorde veldheer haiku met Japanse kattenportretten Auteur Adrie Beyen Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9789077408117
besnordeveldheerDe haiku wordt wel het kortste gedicht genoemd en vindt zijn oorsprong in het Japan van de zeventiende eeuw. Volgens Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal is een haiku een gedicht van drie rijmloze regels in respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen waarin een intense natuurervaring wordt uitgedrukt. In haikuland is er “discussie” over de vorm: wel of niet een exacte zeventiener, wel of niet hoofdletters en interpunctie. Daaraan gaat deze bundel voorbij. Wat telt is de manier waarop de Nederlandse en Vlaamse haikuïsten de essentie van de kat in woorden hebben gevangen.

De rijke Japanse cultuur en historie vormen eveneens de basis voor de kattenportretten van Arie de Jong. Zij zet katten neer als Japanse krijger, courtisane, sumoworstelaar, monnik of geluksgod. Het Kabuki-theater is een belangrijke inspiratiebron voor haar op Ukiyo-e prentkunst gebaseerde wandborden en afbeeldingen.

Titel Miauw & Bzz 282 haiku over katten (147) en vliegen (135) Auteur Geert Verbeke Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9789077408100
miauw bzzWaarom ‘Miauw’ schrijven?
Omdat ik van haiku hou?
Omdat Shiki een kattenliefhebber was?
Omdat ik geen katten in huis heb?
Omdat katten en haiku zo subtiel zijn?
Omdat mijn moeder van katten hield?

Creatieve dichters snoeien de haiku tot een strikt minimum aan woorden, om een satori-moment te beleven. Ze schrijven altijd in de tegenwoordige tijd, zonder beeldspraak.

 

Enkele voorbeelden:

houdt de dief
verborgen onder het bed
de cake is weg

de kat
op je borst
de wekker.

Titel Kater Slaapmuts Auteur Anne Versteyne Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 907740807X
kater-slaapmutsAls geboren dichter had kater Slaapmuts het niet beter kunnen treffen: toen hij twee jaar was bood Anne Versteyne hem onderdak. Sindsdien assisteert zij hem zijn gedachtespinsels op papier te zetten. Soms gaan die over alledaagse beslommeringen, maar vaak zijn het zeer diepe gedachten! Dit alles met een enorm gevoel voor humor en taal. Anne weet hem bovendien zeer treffend op papier neer te zetten. Een uitzonderlijk portret, die Slaapmuts, eentje die je meteen in je hart sluit.

 

Titel Oi, die poes Auteur Sonja Dwinger Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9077408037
oi-die-poesSonja Dwinger (geb. 1925) is in staat om met een paar penseelstreken een kat neer te zetten. De katten in haar aquarellen zijn vaak naar het leven geportretteerd, maar soms niet meer dan impressies van voornamelijk rust. De kunstenares kent haar katten en weet ze trefzeker te portretteren. In haar poëzie is ze wat minder trefzeker en zijn er wel wat veel woorden nodig om een gevoel te beschrijven. Gelukkig zijn de meeste gedichten in dit boekje van anderen. Lang niet alle gedichten behoren tot de serieuze poëzie, maar sommige dichters zoals Marleen Kamminga en Jan T. Bril weten zowel de hebbelijkheden van hun poezen als de reacties van de mensen daarop knap -en voor poezenmensen heel herkenbaar- in woorden te vangen. Een goed verzorgd en vooral smaakvol uitgevoerd boekje over het populairste huisdier van dit moment.

Titel Een bejaarde bok Auteur Sonja Dwinger Uitgever/Reeks A3 boeken. ISBN 9077408053
eenbejaardebokKlik op het plaatje om dit boek bij Bol.com te bestellen
Zeven en dertig limericks en aquarellen over dieren. De vijfregelige, speelse versjes (rijmschema aabba) zijn geschreven door zeven dichters c.q. dierenliefhebbers. De aquarellen zijn van de hand van een schilderes. De in slappe kaft genaaide vierkante kleine bundel is op iedere bladzijde voorzien van een subtiel gekleurde dierenaquarel en bijbehorende limerick. De over het algemeen matig geslaagde versjes vereisen een goed taalgevoel om de pointe te snappen. Regelmatig zijn er ook moeilijke woorden als: libido, boule, viriel en woordgrapjes als caprioleren, dromedaris-inter paris enz. Kortom een volwassen boekje en niet voor iedereen toegankelijk. Een voorwoord attendeert de lezer op dierenbeschermingsorganisaties en hun belang. Achterin een colofon over de kunstenaars. De nogal stijf ingenaaide bundel ziet er eenvoudig, maar goed verzorgd uit. Elk verkocht exemplaar levert de Partij voor Dieren € 2,50 op.

Titel
Jennie Auteur Paul Gallico Uitgever/Reeks Meulenhoff.
jennieJennie is het verhaal van het achtjarig jongetje Peter, dat “ernaar verlangd had een poes te hebben zolang hij zich kon herinneren, en dat was al lang, van zijn vierde jaar af”. Aan de wandel met zijn Schotse kinderjuffrouw, is hij plotseling de straat op gehold om in het plantsoentje te komen waar een cyperse poes zich in de zon had zitten warmen alleen omdat hij haar in zijn armen had willen nemen.
Dan gebeurt het ongeluk: Peter wordt door een auto aangereden, verliest het bewustzijn. En het leven en de avonturen van een straatkat worden de droom van een klein jongetje.

Alleen Engelse versie.

Titel Poes Auteur Midas Dekkers Uitgever/Reeks Contact. ISBN 9789025430825
poes-midas-dekkers‘Lezen kan elke poes van nature en wel op een benijdenswaardige manier. Hij leest met zijn gat. Om de krant te lezen gaat hij er gewoon bovenop zitten. Boeken idem dito. Alleen aan pockets heeft mijn Arie een hekel, daar glijdt hij te gemakkelijk vanaf.’

Midas Dekkers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de poes een speciale plaats bij hem inneemt. En het favoriete dier van de leukste biologieleraar van Nederland verdient extra aandacht: de krolse kater, de pelspoes, de streepjeskat, de knijpkat, de slokop, de troetel, de jaguar en de huistiran zijn slechts enkele van de vele poezen waarmee de lezer kennismaakt.

 

Titel Liefde op een perzisch kussen Auteur Tineke Beishuizen  Uitgever/Reeks Het Spectrum. ISBN 9789027428585Liefde op een perzisch kussen bestellen bij Bol.com

De schrijfster vertelt over haar huisdieren, katten en honden en over dagelijkse voorvallen in het gezin, waarin de dieren een belangrijke rol spelen.
Met een warm gevoel zijn de opgemerkte streken en geaardheid van de dieren genoteerd. Het oog voor de natuur in haar huis en daarbuiten zijn herkenbaar weergegeven.

 

Titel Wonderen op pootjes Auteur Marguerite Vlielander Uitgever/Reeks Stichting de Rietkat.
wonderenoppootjesKlik op het plaatje om dit boek bij de Rietkat te bestellen
De schrijfster begint met te verhalen over haar jeugd. Ook in haar jeugd waren dieren een belangrijk deel van haar bestaan. Onder andere de labrador Gemmy en het schaap Mekkie. Ze schrijft met een zo grote liefde over haar Donsjes(katten) en zo leuk, dat je elke keer als je het boek weglegt, een mens moet toch eens naar bed, de verleiding niet kan weerstaan om het toch weer, eventjes maar, op te pakken en te gaan lezen. De vorm is een beetje die van een dagboek met de dagen er bij dat er bijzondere of ook trieste dingen gebeurd zijn. Behalve over de donsjes, staan er in het boek ook een paar hoofdstukken wetenswaardigheden. Zo is er een hoofdstuk over giftige planten, een hoofdstuk over nuttige adressen en over de verzorging van moederloze kittens.  Een echte aanrader.
(Naar Peter van Kuyk)

Titel Spinnende Bengeltjes Auteur Marguerite Vlielander Uitgever/Reeks Stichting de Rietkat. ISBN 9076508046
spinnendebengeltjesKlik op het plaatje om dit boek bij de Rietkat te bestellen
Spinnende Bengeltjes vertelt over de komst van Daimke en Catje, Daimkes hartsvriendinnetje. Catje is zo’n bijzonder poezenkindje, ze speelt prachtig piano. En dan Chummeke, onze Benjamin. Hij is een echte Britse Gentleman en maakt nooit ruzie. Hoe ontvingen Pudje, Donsje en Mickje hun nieuwe vriendjes? Hoe vonden de poezenkindjes de grote ren die we er bij kregen? En Donsje, die de eerste prijs won en zelfs een televisiesterretje werd! Oh, wat schrokken we, toen Catje ineens niet meer recht kon lopen!
Ik vertel over de zwerfpoezen en over het prachtige werk dat de mensen, die zich voor hen inzetten, doen. Over Mausie, een uit de auto gemeten poesje, die een gouden mandje in mijn geboortedorp vond en nu dolgelukkig is. Eén hoofdstuk gaat over het Hiernamaals, de Regenboogbrug en het belang van het maken van een testament ten behoeve van je dieren. Lees maar wat Ophelia overkwam.

Titel De Aaibaarheidsfactor Auteur Rudy Kousbroek Uitgever/Reeks Augustus. ISBN 9789045702087
deaaibaarheidsfactorDe Aaibaarheidsfactor is een nooit overtroffen hoogtepunt in de Nederlandse Poezenliteratuur. Het boekje bevat onder meer de klassiek geworden ‘Test Huiskatten’ (getest wordt op miauwvolume, spinvermogen, aanhaligheid, vleesverbruik, melkconsumptie, afwerking, fabricagefouten en wat dies meer zij) en ‘De zelfgebouwde kat’, met de opsomming van benodigdheden (zoals 1 theemuts of ontbijtkoek, 2 invouwbare voorpoten, 1 strookje schuurpapier, etc.) en een aansluitschema. Een boek dat in geen enkele boekenkast van een poezenmens mag ontbreken.

 

Titel Het grote beestenfeest Auteur Kees Stip Uitgever/Reeks Bert Bakker. ISBN 9789044613049
hetgrotebeestenfeestKees Stip (1913-2001) begon halverwege de twintigste eeuw met het schrijven van dierenversjes onder de naam Trijntje Fop. De beste daarvan zijn keer op keer gebundeld en uitverkocht. In deze verzamelbundel staan ze allemaal.

Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Kees Stip, onze grootste light-verse dichter, bundelde Bert Bakker in 1988 de beste dierengedichten die Stip onder de naam Trijntje Fop eerder in boekvorm liet verschijnen. Wie houdt van taalspel, van humor die altijd spiritueel en nooit plat is, van grenzeloze inventiviteit, en van controleerbaar vakmanschap kan aan deze bundel zijn hart ophalen. Stip is de grootste onder de virtuozen. Zelden zijn deze diergedichtjes langer dan zes regels, maar een grotere opeenhoping van vondsten, geniale formuleringen en geestelijke lenigheid, op een zo natuurlijke wijze gepresenteerd, vindt men nergens. Vanaf de tiende druk vermeerderd met een handige index op de vele in de gedichten genoemde plaatsnamen

Titel Chinese dierenriem/deel Kat Auteur C. Aubier Uitgever/Reeks Bosch & Keuning. ISBN 9789024645435
dierenriemdekatChinese astrologie berust op eeuwenoude inzichten die dikwijls verbluffende waarheden inhouden. De grondslag van de Chinese astrologie is, net als in de Westerse, een stelsel van twaalf zinnebeeldige dieren. In de Chinese dierenriem is aan elk van deze dieren een jaar gewijd, in een totale cyclus van twaalf jaren.

 

Titel Iauw! De kat als eigenzinnig fenomeen Auteur Cleveland Amory. Vertaler: M. Versluijs Uitgever/Reeks A.W. Bruna Uitgevers. ISBN 904498005X
iauw‘Iauw!’ zei hij. ‘Van hetzelfde,’ antwoordde ik en wees hem erop dat hij ‘miauw’ hoorde te zeggen. ‘Iauw!’ herhaalde hij. Kennelijk was hij niet goed in medeklinkers, maar zijn klinkers klonken prachtig.
Op een winterse avond neemt Cleveland Amory een kat in huis, tijdelijk en geheel vrijblijvend. Maar al gauw wordt duidelijk dat hij en de kat langdurig onder één dak zullen moeten samenwonen. Er moeten afspraken worden gemaakt en – vooral – compromissen gesloten.
In Iauw vertelt Cleveland Amory over zijn dagelijkse belevenissen met zijn kat. Tegelijkertijd verwerkt hij wetenswaardigheden over de kat in het algemeen in zijn verhaal. Zo heeft hij van de groten der aarde – van Mark Twain tot Mohammed – uitspraken over katten verzameld. Maar ook komt de rol van de kat in onder andere films en literatuur aan de orde.
Kortom een boek vol wetenswaardigheden over de kat in romanvorm voor elke kattenliefhebber!
De auteur is de oprichter van The Fund for Animals, een New Yorkse organisatie die zich inzet voor de rechten van het dier.

Titel Koken voor katten Auteur Martin Meulenberg Uitgever/Reeks Mets en Schilt. ISBN 9789053303238
kokenvoorkatten Iedereen houdt zielsveel van zijn poes, maar weten we wat zij nou écht lekker vindt? Martin Meulenberg maant zich met dit – door Paul van der Steen fraai geïllustreerde – boekje de ware kattenliefhebber, rekening te houden met de smaak van zijn Vriend(in). Want die smaak wordt, ondanks het zouteloze blik- en droogvoer dat normaal voorgeschoteld wordt, gelukkig nog steeds gedirigeerd door het roofdier dat in onze kat huist.
U leert onder andere de volgende recepten te maken: Hamrolletjes met meelwormpuree, Varkenshartkroketjes, Keversoep, Kruisspinsalade, Sprinkhaansaté, Kanarie in oestersaus met anellini (ringpasta), Merelhartjes con amore, Huismus in gelatine, Mottenpaté, Kikkerburgers, Gestoofde tuinslakjes in roomsaus, Stamppot van meelkevers, Schildpadsoep.

Titel Mensenkatten Auteur Anny Duperey Uitgever/Reeks Karakter Uitgevers. ISBN 9789061120919
mensenkatten‘Mijn bedoeling was een lief en teder boek te schrijven. Over hoe bijzonder katten zijn, maar vooral over de bijzondere relatie die wij met sommige van hen hebben. Hoe komt het toch dat wij zo’n intense behoefte hebben aan hun zachtheid en aan hun unieke eigenschappen? Ik wilde ook een hommage brengen aan die zeldzame dier-persoonlijkheden die zo’n belangrijk deel van ons leven uitmaken en er rust en eenvoud in brengen.’
Vanaf haar vroegste jeugd groeide Anny Duperey op met katten. Totdat daar door een tragisch ongeval een einde aan kwam: de plotselinge dood van haar beide ouders betekende voor Anny ook een afscheid van haar geliefde speelkameraadjes.
Pas jaren later lukte het haar weer om de sluier die zij over deze zwarte periode in haar leven had geworpen weg te trekken, door de intensiteit van de herinnering aan de katten van vroeger, maar vooral ook door de sterke persoonlijkheid van de nieuwe katten in haar leven.
Met de kartuizer Titi, haar eerste ’toevalskat’, ontdekt ze voor het eerst wie ze eigenlijk is. De onvergetelijke Missoui begeleidt haar door een zware tijd en Mina, de schrijverskat, is overal waar geestelijke en creatieve arbeid verricht wordt.
Het aangrijpende verhaal van deze ‘mensenkatten’ zal geen enkel ‘kattenmens’ onberoerd laten.

Titel De gouden kat Auteur Gabriel King Uitgever/Reeks Luitingh-Sijthoff. ISBN 9789024534913
degoudenkatOp een zonovergoten landtong bij Tintagel genieten de Koning en de Koningin van hun drie jonge poezenkinderen. Wie van hen is de Gouden Kat?
Waarom zijn er plotseling twee poesjes spoorloos verdwenen? Raadsels alom.
In een onderzoekscentrum wordt de kat die Dier X heet, in zijn mistige dromen belaagd door een mysterieuze kracht.
Ondertussen raakt in een ander werelddeel de woeste kat Sealink verstrikt in een samenzwering die het natuurlijk evenwicht op aarde bedreigt. En op het verlaten knooppunt van wilde wegen luistert Tips naar een akelig bekend gejank dat van verre de stoffige stilte verstoort…

Titel Garfield, de waarheid over katten; Stripboek Auteur J. Davids Uitgever/Reeks Bzztoh. ISBN 9789055015870
garfield-de-waarheidVan ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van katten (hij is het immers zijn hele leven al) komt De waarheid over katten.
Op zijn eigen unieke en volstrekt originele wijze laat Garfield u typisch kattengedrag zien, zoals slapen, de relatie tussen een heldhaftige kat en de lengte van een hondenlijn en hun drang om muizen te vangen (tenzij er natuurlijk iets leuks op de t.v. is).

Titel Toen onze kat een katje was; Kattenplakboek Auteur Francien van Westering Uitgever/Reeks Sanoma Uitgevers b.v. ISBN 9789054286745
toen-onze-kat-een-katje-wasFrancien weet als geen ander wat het is om een kat te houden en daarover te schrijven. Daarom creëerde ze “Toen onze kat een katje was”, een kattenplakboek voor de mooiste foto’s en de dierbaarste momenten uit het leven van je lievelingskat.

 

Titel Het verhaal van Binky Auteur Francien van Westering Uitgever/Reeks Samona Uitgevers b.v. ISBN 9789058550040
binkieHierin beschrijft Francien op welke manier Binkie in haar leven kwam en hoe het doodzieke katertje zich uiteindelijk ontwikkelt tot een gezonde stoere Bink.
Het is een spannend en ontroerend verhaal, waarin niet alleen de jonge kater, maar ook diverse mensen (zoals dierenarts Jeroen) een belangrijke rol spelen.

 

Titel Het verhaal van Roos Auteur Francien van Westering Uitgever/Reeks Sanoma Uitgevers b.v. ISBN 9789054286738
het-verhaal-van-roosEen moederpoes die spontaan zich bij Francien aanmeldde en een Bijzondere Kat bleek te zijn. Francien beschrijft hoe de zwart-witte schoonheid haar leven binnen kwam lopen en zo een onuitwisbare indruk achterliet.

 

Titel Franciens mooiste Kattenverhalen Auteur Francien van Westering Uitgever/Reeks Rubinstein Media. ISBN 9789061139256
franciens-mooiste-kattenverhalenIn het najaar van 2000 is dit grote jubileumboek uitgekomen. Het bevat een selectie van de mooiste columns die Francien tijdens de 10 jaar daarvoor in Margriet heeft geschreven en getekend.
Het boek bevat 192 pagina’s en neemt u mee in de levens van Franciens katten. Per kat zijn de columns verzameld. Krieltje, Mara, Miepje en alle andere katten van Francien komen erin voor.

 

Titel Die kat van dat mens Auteur Yvonne Keuls Uitgever/Reeks Ambo/Anthos Uitgevers. ISBN 9789026316685
de-kat-van-dat-mensEen bundel van 22 korte verhalen over het gezin van de schrijfster, waarin haar ervaringen met de zeer verschillende huisdieren, katten, parkiet en hond, een grote rol spelen.
Op humoristische wijze beschrijft Yvonne Keuls alledaagse gebeurtenissen met dieren of kinderen in de hoofdrol.

 

Titel Kat in de stad Auteur Dorinde van Oort Uitgever/Reeks Uitgeverij Contact. ISBN 9789020460117
kat-in-de-stadMet Kat in de stad toont Dorinde van Oort wederom haar talent om katten in woord en beeld te portretteren.
Een uitgekiende wandelroute door de oude binnenstad van Amsterdam voert de lezer langs representatieve raamkatten van allerlei pluimage.
Er worden opninies, klachten en hartenkreten gespuid die zelden of nooit boven water komen. Zo krijgt de zijdezachte, veronachtzaamde onderkant van de hoofdstedelijke samenleving eindelijk een eigen gezicht en een eigen stem. Van het riant wonende trio aan de Amstel, dat geheel opgaat in de privégezinsproblematiek, tot de rauwe bonk Tom Pouff in het hartje van de Rosse Buurt, die van lieverlee aan live seks verslaafd is geraakt; van het aanstormend talent Pinkie – één jaar oud, en reeds kerkkat van de Waalse kerk! – tot een huiveringwekkende verschijning in de Spooksteeg, die aller haren te berge doet rijzen.

Trek de stoute schoenen aan en wandel mee!

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.