Meteen naar de inhoud

Eten en eetgewoontes

spijsvertering

Eten en Vertering

De vertering van het voedsel begint in de bek (a), waar het eten wordt vermalen, vermengd met speeksel en doorgeslikt. Als het de maag (b) via de slokdarm heeft bereikt, beginnen sterk verterende sappen hun werk en wordt het voedsel omgezet in een brij. Met kleine beetjes tegelijk wordt de massa doorgelaten naar de dunnen darm (c), waar weer andere verterende sappen, afkomstig uit de alvleesklier (pancreas) (d) en de darmwand het proces voltooien, daarin bijgestaan door de gal, die wordt geproduceerd door de lever (e) en opgeslagen in de galblaas (f).
De opgeloste voedingsstoffen worden vervolgens via de darmwand opgenomen in het bloed.
In de dikke darm (g) wordt ten slotte het grootste deel van het in de overblijvende vaste afvalstoffen aanwezige water opgenomen, waarna de halfvaste afvalstoffen (faeces) hun reis voortzetten naar de anus (rectum) (h).

Eten

De eerste paar weken zijn beslissend voor wat een kat later lekker vindt. Meestal laat de moeder aan de kittens zien wat lekker is en wat absoluut niet te eten is. Ze brengt ze ook naar de voerbak. Kittens die in deze fase altijd maar 1 soort voer krijgen, zullen later bijna niet meer aan iets anders wennen.
Daarom moet je voor afwisseling in de voerbak zorgen en dus zowel droog- als nat voer aanbieden. Let ook goed op de verschillende smaken.

Privacy

Katten houden van privacy, vooral als het om het eten gaat. Ze willen tijdens het eten niet gestoord worden en eten het liefst op een rustige plaats. Wie meer dan één kat heeft moet de dieren achter elkaar voeren of de bakjes op een voldoende grote afstand van elkaar zetten, zodat elk dier zonder lichamelijk contact met het dier ernaast in rust van zijn eten kan genieten.
Dit gaat niet meer op als je een groter aantal katten hebt. Vaak zitten ze dan met een stuk of vier tegelijk aan het bord met de brokken.

De etensbak moet dus op een rustige plaats staan. Dus niet op de looproute van kinderen naar de voor- of achterdeur. Ook is het verstandig de kat minimaal een half uur met rust te laten na het eten.

Hoeveelheid eten (brokken en nat voer (vlees))

Nadat ze niet meer worden gezoogd door de moeder mogen de kittens brokjes en een klein beetje nat voer (vlees) hebben. Geef ze in het begin een paar stukjes in een bakje of doe ze gewoon bij de brokjes. Op die manier wennen ze er beter aan.
Jonge katten moeten in het eerste jaar minimaal vier keer per dag eten (brokken en vlees (nat voer)) krijgen.

Als je kat geen dieet hoeft te volgen, kun je eenmaal per dag de bakjes met voer (brokken en vlees (nat voer)) vullen zodat hij deze kan eten als hij er zin in heeft.

Een volwassen kat moet je liefst twee keer per dag voeren, want hij is van nature een jager en eet het liefst vers voedsel. ’s Ochtends en ’s avonds komt overeen met het natuurlijke bioritme.

Natuurlijk spelen de leeftijd en het gedrag van de kat een grote rol in de behoefte aan calorieën. Als vuistregel mag je hanteren dat een kat met een gemiddeld gewicht van 3,5 kg ongeveer een tiende van de energiebehoefte van een mens van 1,70 meter nodig heeft.

Geef je kat niet te veel zoete spullen. Dit is ongezond en kan leiden tot zware verteringsproblemen.

Verse vis is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze mogen er echter niet te veel van eten, door het hoge gehalte magnesium,  zodat dit niet kan worden gegeven aan katten die nierproblemen of last van blaasgruis hebben.

Kattenbrokjes

Vroeger werd blaasgruis bij gecastreerde katers vaak veroorzaakt door het eten van droogvoer. Bij de tegenwoordige samenstelling komt dit zelden voor als er maar genoeg wordt gedronken. Eventueel is dieetvoer de oplossing.
Bij het wennen aan nieuw voer van een verwende kat moet je elke dag een beetje meer van het nieuwe voer door het oude voer mengen. Op deze manier leg je de kat in de luren.

Een kat zal zijn prooi bijna nooit oppeuzelen op de plek waar het beestje is gevangen. Dit zal hij hooguit doen als hij veel honger heeft. Meestal slepen ze het slachtoffer naar een plaats waar ze in alle rust kunnen genieten. Als een poes jongen heeft, zal ze de prooi eerst naar de jongen brengen. De prooi zal dan pas worden gedood als de jongen eerst de kans hebben gekregen het slachtoffer te vangen.

Er zijn katten die hun prooi begraven voordat ze tot eten overgaan. Het is nog niet bekend of dit duidt op het aanleggen van een voorraad of dat het wat anders betekent.

Aminozuur Taurine

Katten kunnen bepaalde onverzadigde vetzuren niet zelf aanmaken en moeten deze dus via het voer opnemen. Zitten die bepaalde vetzuren er niet in, dan wordt de kat ziek. Als er bijvoorbeeld veel te weinig taurine in het voer zit, dan is het mogelijk dat de kat blind wordt. Een chronisch taurinetekort leidt namelijk tot afbraak van lichtgevoelige cellen. Het aminozuur Taurine is onontbeerlijk: nieren, hersenen, spieren (onder meer het hart), milt, pancreas, het bindweefsel van de ogen, lever en cellen kunnen niet goed functioneren zonder Taurine. Ook voor voer geldt: “een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel”. Om die reden is het beter fabrieksvoer te geven dan zelf te gaan experimenteren. Als er op de verpakking staat dat het gaat om volledig of compleet voer, dan zitten alle noodzakelijke voedingsmiddelen in de juiste verhouding in het voer. Het maakt hierbij niet uit of het blikvoer of hardvoer is.
Zie bij: “Vitamines” 

Lintwormen

Lintwormen krijgt de kat hoofdzakelijk van het eten van muizen. Voor de ontwikkeling van eitje naar larve en daarna naar lintworm hebben deze parasieten andere dieren nodig (gastheren). De kat fungeert dan als eindstation. Typisch voor de besmetting met lintworm is het duidelijk zichtbare derde (witte) ooglid. Bovendien is het te zien aan de “proglottiden”, zo groot als een rijstkorrel. Deze bevinden zich in de vacht in de buurt van de anus en hierin zitten de eieren.
Soms geeft de dierenarts een injectie tegen lintworm. Ook kan een pasta worden voorgeschreven die op de poten van de kat worden gesmeerd. De kat likt de pasta dan op.
Zie bij: “Wormen” 

Speciaal voer

Voedselallergie komt ook bij katten voor. Dit betekent dan dat de kat aangepast voer moet hebben. De stoffen de de kat niet verdraagt, moeten worden opgespoord. Op die manier kan het voedsel worden aangepast. Er is bijvoorbeeld voer dat alleen maar lamsvlees bevat of voer dat geen gluten of andere stoffen bevat die de allergische reactie veroorzaken.
Ook zijn er speciale diëten voor katten met bijvoorbeeld nierproblemen of chronische ziektes.
Het is belangrijk dat dit in een vroeg stadium wordt ontdekt.
Let dus goed op veranderingen in de gewoontes van je kat. Heel veel drinken, duidt meestal op een nierprobleem.
Zie bij: “Dieet” 

Drinken

Drinken

Zorg ervoor dat het waterbakje altijd gevuld is met water. Maak het bakje elke dag schoon.
Vrij levende katten drinken liefst nooit op de plek waar ze eten. Zet het drinkbakje dus op een aparte plaats. Katten moeten altijd water kunnen drinken. Als het mogelijk is, gebruik dan meer dan één drinkbakje. Een gemiddelde kat heeft ongeveer 250 milliliter (¼ liter) water per dag nodig.
Ons chemisch behandelde drinkwater is niet lekker voor de meeste katten. Ze hebben liever regenplassen.
Kijk bij Neus en tong om te zien hoe een kat drinkt. De moeite waard als je dit nog nooit hebt gezien

Na een zware aardbeving in Kobe (Japan) lag een kat 18 dagen onder het puin. Dankzij de hoge luchtvochtigheid kon het dier zich in leven houden met dauw. Het duurde een week voor hij was hersteld.

Medicijnen slikken

Als een kat slecht medicijnen slikt, probeer dan de medicijn in een sterke bouillon op te lossen. Doe wat van de brei op een vinger en tik hiermee zachtjes op de neus van de kat. In een reflex zal de kat dit aflikken.

Katten reageren heel sterk op veel werkzame stoffen die andere dieren en mensen wel goed verdragen. Aspirine is voor katten zeer giftig. Ook het bestrijden van vlooien en wormen moet zorgvuldig gebeuren. Geef aan de kat geen middelen die voor de hond bestemd zijn.

Vissen

Een bijdrage van Joyce, 13 jaar. Onze poes drinkt nooit uit een gewoon bakje beneden. Ze drinkt altijd uit een vaas uit een glas of uit een vissenkom… Ik heb een vissenkom in mijn kamer met van die nepvissen erin, als die vissen in de weg zitten dan duwt ze die met haar pootje aan de kant! GEK HE?… Je hoort haar gewoon slurpen!
PS. Let er goed op wat er in de vaas zit als je kat hieruit drinkt. De plant of het water kan giftig zijn

Planten

De kruiden salie, munt en rozemarijn hebben een antiseptische werking, vooral voor de mond.
Salie doet echter de moedermelk opdrogen, dus niet geven aan zogende katten.

Kat en bloemen. Let goed op

Katten worden vaak aangetrokken door de planten op de vensterbank. Veel planten zijn giftig en sommige zijn zelfs dodelijk. Ze knabbelen aan de bladeren of graven in de grond. Om het knabbelen tegen te gaan kun je proberen de plant te besproeien met wat citroensap of een beetje peper op de bladeren te strooien. Een alternatief aanbieden in de vorm van “kattengras” kan ook helpen. Om het graven en plassen in de plantenbak tegen te gaan, helpt het wel eens om aluminiumfolie op de aarde te leggen.

Kat en bloemen. Let goed op

Wees voorzichtig met het bemesten van planten. De kat drinkt graag het water uit het schoteltje. Dit kan door de meststof dodelijk zijn. Laat dus nooit het schoteltje vol water staan.

Gemiddelde voedingsvereisten

Hier worden brokjes en nat voer bij elkaar opgeteld.

Eetschema
gewicht van enkele kittens

Hierboven hebben we de gewichten (in grammen) bijgehouden van 3 kittens. Ze zijn geboren op 23 april 2004.
Robbie en Rikky zijn katertjes. Remy is een poesje.
Robbie heeft een poosje bijvoeding gekregen omdat hij niet genoeg groeide en ook een beetje ziek was. Op die plaatsen is de achtergrond blauw.
Het is een stevige kater geworden en de zwaarste van de 3. (november 2016).

Lekkere aparte hapjes

Katten en kerstfeest

Een kop melkrijst in drie koppen cocosmelk in 15 minuten gaar laten worden en een stukje vanille en een vleugje suiker meekoken. Elke eetlepel rijst met een theelepel zoete room en een theelepel kwark omroeren en serveren. Wel goed afkoelen.

Een kilo zeer mager rundvleesgehakt met 2 eieren, knapperige broodjes, een handje verse kruiden in een grote klomp kneden. De römertopf inwateren en de gehaktklomp ongeveer een uur bij 180° in de oven stoppen. Elke kat een niet te warme brok serveren. In plaats van de römertopf kun je natuurlijk ook een vuurvaste schaal nemen. Dit bakt echter wel wat aan.

Ontdoe een gerookte sprot van graten, prak een gekookte aardappel en meng het geheel. Doe er een theelepel zure room doorheen, strooi er peterselie overheen en serveer het op kamertemperatuur.
Dit lichte menu kun je ook aan herstellende katten geven. Ook katten die niet willen eten kun je er mee verleiden. Sommige katten trekken er echter hun neus voor op. Vervang dan de sprot door bijvoorbeeld koolvis.

Sprot. Sprattus_sprattus

Smoor een half pond mager rundergehakt met een kleine eetlepel distelolie en fijngehakte kruiden (bij voorkeur peterselie, salie en munt) erdoor. Doe er een beetje bouillon door tot het soep is, daarna met wat zoete room binden.
Om het vocht te verminderen kun je ook witte rijst koken en toevoegen. Veel katten houden ook van vermicelli.

Leg een zoutwatervis in een kokend heet soepje van 1 liter water met wortels, sjalotten, laurierblad, jeneverbessen, een steel peterselie en een klein beetje citroensap. Laat hierna alles koud worden, ontdoe de vis van de graten en voer het geheel in kleine hapjes. Een weldaad bij maagproblemen.

Een eetlepel magere yoghurt met een eetlepel zoete room door elkaar. Kruid dit met wat rozemarijn (of andere fijngehakte verse kruiden). Snij een gaargekookte kippenborstfilet in kleine stukjes en roer deze door de saus heen. Laat dit een tijdje staan en geef het op kamertemperatuur.

Kat aan het koken

Kook 500 gram koolvisfilet en doe er kleine stukjes aardappel bij. Mix alles tot een dikke crème en meng er een handvol garnalen doorheen. Afmaken met dille en warm serveren. Dit lichte gerecht kan met een theelepel slagroom en een mespuntje boter steviger worden gemaakt.

Snij 500 gram rundvlees fijn en kook deze in een zoutarme bouillon 15 minuten stevig door. Daarna vermicelli er bij doen en nog eens 6 minuten doorkoken. Lauwwarm serveren en een beetje fijngesneden peterselie er overheen strooien.

Een kilo zeer mager rundvleesgehakt met 2 eieren, knapperige broodjes, een handje verse kruiden in een grote klomp kneden. De römertopf inwateren en de gehaktklomp ongeveer een uur bij 180° in de oven stoppen. Elke kat een niet te warme brok serveren. In plaats van de römertopf kun je natuurlijk ook een vuurvaste schaal nemen. Dit bakt echter wel wat aan.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Hondendeal