Ga naar de inhoud

Vitamines

manon-de-wit-sprotje-in-de-sneeuw

Vooral in de winter moeten wij er goed op letten dat we via het eten voldoende vitamines binnen krijgen. In tegenstelling tot de mens produceren katten vitamine C in hun lichaam. Andere vitamines kunnen ze echter alleen via het voer opnemen. Als de noodzakelijke vitamines niet beschikbaar zijn, wordt de kat ziek. Maar teveel vitamines kunnen schadelijk zijn.
In principe zitten in het beschikbare voer alle noodzakelijke vitamines, zodat er gewoonlijk bij een gezonde kat geen tekorten zullen optreden.

Vitamines, Vitamine A

  • Vitamine A, de “groeivitamine” is voor katten van groot belang. In tegenstelling tot de mens en de hond kan de kat deze vitamine niet uit B-carotine halen, maar moet via het voedsel worden opgenomen. Deze vitamine is vooral in dierlijke producten te vinden. Daarom is het echt niet aan te raden een kat uitsluitend vegetarisch voer voor te zetten. Het gebruikelijke complete voer (blik en droogvoer) bevat voldoende vitamine A. Hierdoor zullen verschijnselen van een tekort, zoals stoornissen bij de voortplanting, problemen met de ogen en de huid en een verminderde afweer niet optreden.
    Veel katten zijn dol op rauwe lever, maar wees er voorzichtig mee, want dit dierlijke product is een echte vitamine A-bom. Een “overdosis” van deze vitamine kan schadelijk zijn. De kat wordt sloom en verwaarloost zijn lichaam.
    Constante toevoer van vitamine A kan ook leiden tot tot het verbenen van het zachte weefsel van de vaten en de nieren. In het ergste geval kan dit tot de dood leiden.

Vitamine B

  • Bij de verschillende vitamines B, die onder andere voor de stofwisseling nodig zijn, is een tekort ingrijpend. Vitamine B1-tekort (thiamine) kan het bewegingsapparaat beïnvloeden en krampen veroorzaken. Een tekort aan vitamine B12 en B6 (pyridoxine) leidt bij jongere katten tot groeistoornissen en een tekort aan vitamine B2 (riboflavine) kan gebrek aan eetlust en vermageren tot gevolg hebben. Dit vitamine stuurt namelijk de afbouwende stofwisseling en zorgt voor een normale groei.
    Een gebrek aan vitamines van het B-complex kan het tot een gestoorde leverfunctie leiden en eczeem veroorzaken. Bij katten die bijvoorbeeld met rauwe zoetwatervis of haring gevoerd worden, ontstaat zo een vitamine-B gebrek. In rauwe toestand bevatten deze vissoorten een stof, die vitamine B1 afbreekt.
    B6 is nodig voor zowel de stofwisseling als voor aan de aanmaak van bloed.

Vitamine C

  • Vitamine C is voor de kat volstrekt onbelangrijk omdat dat in het lichaam wordt aangemaakt.

Vitamine D

  • Vitamine D is onontbeerlijk voor de opbouw van botten en voor het gezond houden van het skelet. Als dit ontbreekt in de voeding kan dit bij een kat in de groei tot zwakke botten leiden. Gewoon voedsel bevat ook vitamine D. Bovendien produceren katten met behulp van ultraviolet zonlicht en een pro-vitamine eveneens vitamine D voor hun huid. Door teveel aan vitamine D kunnen de halswervels vergroeien. Dit is natuurlijk erg pijnlijk.

Vitamine E

  • Vitamine E vervult veel beschermde functies in het lichaam en zorgt voor vruchtbaarheid en een normaal verloop van de dracht.
    Voor vitamine E geldt dat de behoefte van de kat toeneemt als hij eten krijgt dat meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Sommige lekkerbekjes zijn dol op tonijn in olie. Wie zijn kat deze lekkernij regelmatig voorzet, kan er onbedoeld voor zorgen dat daardoor vitamine E aan het lichaam wordt onttrokken. Het gevolg hiervan kan zijn een bijzondere vorm van vervetting, waarbij de vetafzetting geel tot oranjeachtig verkleurt. Dit komt omdat er dan in het bloed een te hoge concentratie niet-oplosbare bilirubine, het afvalproduct van hemoglobine, aanwezig is.

Vitamine H

  • Vitamine H, ook wel bekend als biotine, zorgt voor een mooie glanzende vacht en een gezonde huid. Biotine speelt eveneens een belangrijke rol in de stofwisseling. Een gebrek leidt tot huidveranderingen of haaruitval. Door een gezonde kat wordt biotine in voldoende mate zelf aangemaakt. Biotine kan bij het voeren van ruw hoendereiwit onwerkzaam worden, omdat er in eiwit een stof zit die zich met biotine bindt en daardoor de opname ervan verhindert.

Vitamine K

  • Vitamine K is verantwoordelijk voor een normale bloedstolling in geval van verwondingen noodzakelijk. Het wordt door micro-organismen in de darm van de kat voldoende geproduceerd.

Overige vitamines

  • Niacine ofwel nicotinezuur is nodig voor de stofwisseling en de taak van de slijmvliezen. Een tekort kan diarree veroorzaken.
  • Foliumzuur dient als katalysator en een gebrek hieraan kan bloedarmoede veroorzaken.
    Verder heeft het lichaam van onze kat ook panthoteenzuur en choline nodig. Bij een tekort aan choline is er kans op leververvetting.
  • Taurine is voor de kat een zeer belangrijk bestanddeel van de voeding. Een chronisch taurinetekort leidt tot afbraak van lichtgevoelige cellen. Katten kunnen zelf geen taurine aanmaken, ze moeten dit opnemen uit dierlijke eiwitten.
    Het aminozuur Taurine is onontbeerlijk: nieren, hersenen, spieren (onder meer het hart), milt, pancreas, het bindweefsel van de ogen, lever en cellen kunnen niet goed functioneren zonder Taurine.

In water oplosbare vitamines worden via de urine weer uitgescheiden als er een teveel wordt toegediend. Het betreft hier: vitamine B, C en H.

Het voedsel van tegenwoordig bevat in principe alle vitamines die nodig zijn voor een gezonde kat. Maar als de kat ziek is en bijvoorbeeld een virus heeft opgelopen of andere problemen met zijn gezondheid heeft, moet je toch overwegen of verandering van voer of het extra toedienen van vitamines noodzakelijk is. Dit moet je echter altijd in overleg met je dierenarts doen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.