Wanneer enten?

pexels-cats-coming-enting

Als de kittens geen moedermelk meer krijgen moet met enten worden begonnen. Met 6 tot 8 weken voor het eerst tegen kattenziekte en niesziekte. Deze enting moet als ze 12 weken zijn, worden herhaald met een cocktail tegen kattenziekte en niesziekte. Het kitten is nu voor een jaar lang beschermd. De meeste dierenartsen geven zelf een seintje als het weer zover is.
Een enting tegen hondsdolheid (rabiës) kan dan ook eventueel plaatsvinden.
Voor de entingen is het verstandig de kat te ontwormen. Besmetting met wormen vermindert het succes van de enting.

Als je regelmatig naar een ander land gaat, is het nodig om elke elf maanden te laten enten tegen hondsdolheid. Deze enting wordt namelijk pas na een maand geldig.

In heel veel gevallen kom je slechts één keer per jaar bij de dierenarts voor de herhalingsenting. Het is aan te bevelen om dit bezoek samen te laten vallen met een grondig onderzoek. Op deze manier heb je meer kans dat een ziekte in een vroeg stadium wordt opgemerkt en nog heel goed te genezen is.

Er is een vaccin voor FIP maar de resultaten zijn wisselend. Er zijn zelfs gevallen waarbij na vaccinatie juist FIP is ontstaan of het ziektebeeld verergerde. Het vaccin tegen FIP is in Nederland niet meer verkrijgbaar. Voor een volledig verhaal verwijs ik naar:
LICG

Het is niet zinvol om routinematig iedere kat tegen Chlamydia te enten. Dus alleen enten tegen Chlamydia als er een verhoogd risico is op een infectie. Overleg hierover met de dierenarts.
Zie voor meer informatie over Chlamydia bij LICG

Entschema.
Welke prikken moet de kat hebben als de kat op de aangegeven leeftijd nog nooit is geënt? Lees dit schema van links naar rechts. Je kan het ook van boven naar beneden lezen. Kijk dan naar de leeftijd van je kat, ga dan naar beneden tot je links deze leeftijd ook ziet staan en lees dan naar rechts.
De eerste keer moet je kat dus twee entingen hebben met een tussenpoos van 3 of 4 weken.
entingen

Verklaring van de entingen.

Combi   = Felocell CVR (Kattenziekte en Niesziekte)
Combi+ = Felocell CVR-C (Kattenziekte en Niesziekte) + Chlamydia

 
Naar Landelijk honden informatiecentrum Naar Maxaro-badkamer-tegels Naar De kattenspeelgoed specialist
Naar Medpets.nl - katten Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl