Meteen naar de inhoud

Tentoonstelling Kat in de kunst

De kat: sierlijk, onafhankelijk en mysterieus tegelijk. Niet zo gek dat kunstenaars zich al eeuwenlang door het dier laten inspireren. Zo ook beeldend kunstenaars Carolien Klein Goldewijk, Meta Dame en Ineke Mengelder. Van 21 juli tot en met 13 augustus 2017 exposeren zij met ‘Kat in de kunst’ in de Koppelkerk in Bredevoort.

 

In ‘Kat in de kunst’ komt het werk van drie katkunstenaars samen: schilderijen van Carolien Klein Goldewijk, sculpturen van Meta Dame en schilderijen van Ineke Mengelder.

Carolien Klein Goldewijk woont en werkt in kunst- en boekenstad Bredevoort. Daar heeft zij sinds 1996 haar atelier Bubastis, dat is vernoemd naar een oude Egyptische stad waar de kat vereerd werd. Haar thema is dan ook voornamelijk katten, al dan niet verweven met de oude Egyptische cultuur. Naast haar kattenschilderijen toont zij echter ook haar reeks ‘Capricho de Colores’, naar aanleiding van haar reizen naar Mallorca. Ze schildert in verschillende technieken, o.a. met olieverf op doek of paneel of met acryl op papyrus of geschept papier.

Het fenomeen ‘kat’ boeit katkunstenaar Meta Dame uit Halle reeds lange tijd en is door de jaren heen haar leidraad gebleven. Zij vervaardigt katten in allerlei materialen, zoals brons, combinaties van keramiek met oude gevonden voorwerpen, zoals roestig ijzer, botten en antieke voorwerpen. Soms worden zij afgebeeld als “kat om de kat”, soms gestileerd, ondergeschikt aan de compositie. Ook worden zij verbeeld als half mens, half kat, geïnspireerd door Bastet, de katgodin in het Oude Egypte.

De kat heeft ook een belangrijke plaats in het werk van Ineke Mengelder uit Deventer. In de schilderijen van Mengelder worden gedachten en gevoelens in een grote rijkdom aan kleurnuances vormgegeven. Karakteristiek is haar warme kleurenpalet. In zonnige okers en blauwgroene tinten vertolkt zij haar poëtische verhalen.

Meta Dame

Meta Dame

 

Carolien Klein Goldewijk

Carolien Klein Goldewijk

 

Ineke Mengelder

Ineke Mengelder

Gegevens

Begin:
21 juli 2017
Einde:
13 augustus 2017

Overige informatie

Entree:
€ 5,-, kinderen tot 12 jaar gratis
Locatie:
Kerkzaal Koppelkerk in Bredevoort
Openingstijden:
vrijdag t/m zondag 11:00 tot 17:00, dinsdag t/m donderdag 13:00 tot 17:00

Lezing Kat in de kunst

 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl

         
Tags:

3 reacties op “Tentoonstelling Kat in de kunst”

  1. Dit weekend ben ik naar de expositie in Bredevoort geweest. Kat in Kunst is een echte aanrader en is nog te bezoeken tot 13 augustus.

    Meta Dame maakt prachtige realistische beelden van katten om vervolgens beelden te laten zien die Egyptisch aan doen. Carolien heeft prachtige schilderijen, realistisch en ook de Egyptische touch. Dit in tegenstelling tot de kleurrijke abstracte schilderijen van Ineke Mengelder, maar op deze manier is er voor ieder wat wils. Er kwamen veel katten liefhebbers op af en de reacties zijn dan ook erg leuk om te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.