Meteen naar de inhoud

Relatie kat en mens

relatie kat en mens

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat katten anders zijn dan mensen. Inderdaad zijn we allebei roofdieren in inderdaad begrijpen we elkaar soms heel goed. Maar soms ook helemaal niet.
Dr. Nienke Endenburg  heeft haar werk gemaakt van de relatie tussen mensen en dieren. We vroegen haar: hoe belangrijk zijn katten eigenlijk voor ons mensen?
“Niet alleen katten, maar ook andere soorten huisdieren kunnen ontzettend belangrijk zijn voor mensen”, zegt Nienke. “Het is niet voor niets dat de hond de beste vriend van de mens wordt genoemd. Naast ‘gewone’ huishonden heb je natuurlijk ook de hulp- of assistentiehonden. Die zijn voor veel mensen daadwerkelijk onmisbaar. Maar er zijn ook mensen die een enorme band hebben met een kat, vogel, paard of een reptiel. Kortom: de diersoort maakt eigenlijk niet uit. Mensen kunnen veel houden van een dier en katten vormen daarop geen uitzondering.”

Therapiekatten?

Op de vraag of ze weleens heeft gehoord van therapie met katten, dus dat katten worden ingezet om het geestelijk welzijn van mensen te vergroten, zegt Nienke: “Er zijn wel programma’s waarbij bijvoorbeeld mensen in een zieken- of verzorgingstehuis bezocht worden door vrijwilligers met katten. Maar voor zover ik weer worden katten niet ingezet zoals dat met hulphonden gebeurt. Natuurlijk zouden sommige katten best een rol kunnen spelen bij het helpen van mensen, als een soort van therapiekat. Er zijn verhalen bekend van mensen met een autistische stoornis of met bepaalde vormen van dementie die heel goed reageren op katten. Maar dan is het wel een absolute voorwaarde dat de kat het leuk vindt om meegenomen te worden naar een vreemde omgeving of geaaid te worden door vreemde handen. Er zijn katten die het niet prettig vinden om uit hun eigen omgeving gehaald te worden, die een hekel hebben aan de vervoersmand. Voor zulke katten is het ‘werk’ als knuffel- of therapiekat niet geschikt. Ik vind het mooi als dieren worden ingezet om mensen beter te maken, maar dat mag niet ten koste gaan van het welzijn van het dier. Een van mijn eigen katten, een Brits Korthaar met de naam Jack Frost, ziet eruit als de rust zelve. Aan de buitenkant lijkt hij altijd heel relaxt maar hoe weet ik zeker of hij dat ook is? Wij denken dat dolfijnen altijd blij zijn omdat ze eruitzien alsof ze lachen maar om zeker te weten of ze geen stress hebben, zou je het cortisolgehalte in hun speeksel moeten meten. Dat geldt ook voor katten.”

 
Naar Hondendeal Naar Maxaro-badkamer-tegels
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar Medpets.nl - katten
Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Hondpedia

 

       

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.