Ga naar de inhoud

Blaasgruis bij de kat

Enkele verschijnselen bij blaasgruis zijn:

  • frequent naar kattenbak gaan maar minder tot bijna niet meer plassen,
  • naast de kattenbak of op andere plaatsten plassen,
  • klaaglijk miauwen tijdens het plassen, persen,
  • likken van penis,
  • bloed bij urine.

Via een klinisch onderzoek en urine onderzoek is na te gaan wat het probleem is. Blaasontsteking en blaasstenen komen ook voor, maar meestal hebben we te maken met blaasgruis. Dit wordt ook wel: FLUTD (feline lower urinary tract disease) genoemd .

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis is een ander woord voor kristalvorming. In de blaas van de kat ontstaan dan kleine kristallen die de blaaswand en urinebuis irriteren. De meest voorkomende kristallen zijn struviet- en oxalaatkristallen.

blaasgruis, struvietkristallen   blaasgruis, oxalaatkristallen  
Links: Struvietkristallen. Rechts: Oxalaatkristallen.

De kristallen prikken in de wand van de blaas wat pijn en bloeding veroorzaakt. Bovendien kunnen de kristallen samenklitten waardoor stenen kunnen ontstaan die voor verstopping kunnen zorgen. Een verstopping van de blaas en urinebuis is zeer ernstig en geldt als een spoedgeval! De kat kan de blaas niet legen waardoor deze zou kunnen scheuren. Directe behandeling van de verstopping is dan noodzakelijk.

Hoe ontstaat blaasgruis?

  • De kristallen ontstaan uit mineralen als magnesium en fosfor. Indien de voeding een hoog gehalte aan deze mineralen bevat, bevordert dit de vorming van de kristallen.
  • De kristallen ontstaan sneller wanneer de zuurtegraad van de urine verandert (struvietkristallen onstaan bij een te hoge zuurtegraad, oxalaatkristallen bij een te lage zuurtegraad). De zuurtegraad wordt onder andere bepaald door de voeding.
  • Wanneer uw kat weinig plast of de blaas niet volledig leegplast, worden de kristallen minder snel weggespoeld en hebben ze dus een grotere kans om samen te klonteren. Katten gaan minder vaak plassen wanneer ze te weinig drinken, wanneer ze overgewicht hebben, bij een vuile kattenbak, wanneer andere katten in de buurt zijn, … .
  • Hoewel kristallen zowel bij katers als kattinnen voor komen, lopen katers een groter risico op verstopping. Dit komt omdat de urinebuis bij katers langer en smaller is dan bij poezen. Het risico is groter bij gecastreerde katers.
verstopte urinebuis

Een door blaasstenen verstopte urinebuis.


Hoe weet je of je kat blaasgruis heeft?

Katten met blaasgruis hebben één of meer van de volgende symptomen:

  • Persen tijdens het plassen;
  • Ze hebben pijn bij het plassen;
  • Vaker plassen, maar kleinere hoeveelheden;
  • Plotseling naast de kattenbak plassen;
  • De urine heeft een abnormale kleur (bv. door bloed).

Indien de kat één of meer van de bovenstaande symptomen vertoont, kun je het best contact opnemen met de dierenarts. Wacht niet te lang, want je kat heeft echt pijn. De arts neemt wat urine af en onderzoek dat. Op die manier kan hij bepalen of de kat inderdaad kristallen in de urine heeft.

.

Wat kun je hieraan doen?

Als is vastgesteld dat de kat kristallen in de urine heeft, wordt hij op een speciaal dieet gezet. Welk type voeding hangt af van het soort kristallen.

Deze dieetvoeding moet het hele leven gegeven worden. Ze bestaat als droogvoer en blikvoeding. Het is belangrijk dat katten met kristallen veel vocht opnemen. Daarom is blikvoeding bij deze katten zeer aan te raden. Uiteraard moeten ze veel drinken. Zorg ervoor dat er steeds vers drinkwater klaarstaat.  Zorg voor een goed grote waterbak die niet direct naast het katteneten staat.

Drinkfontein

Om je kat aan te moedigen kan je een speciale drinkfontein plaatsen. Door het steeds stromende water wordt de kat geprikkeld om meer te drinken.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.