8 maart 2018

Zintuigen

Doofheid bij katten.

DoofheidAangeboren doofheid.
Witte katten kunnen zowel aan één oor als aan beide oren doof zijn. Hoewel doofheid voorkomt in combinatie met blauwe ogen, komt het ook voor dat witte katten met oranje ogen doof zijn.
Doof door ouderdom.
Doofheid komt ook voor bij het ouder worden. Dit heeft dan meestal te maken met het minder beweeglijk worden van de gehoorbeentjes en het degenereren van de zenuwen van het binnenoor.  [… Lees verder]

 

Grauwe staar.

Naar: Grauwe staar (cataract) Grauwe staar is een aandoening waarbij een niet-pijnlijke grijsverkleuring of vertroebeling van de lens van het oog optreedt.
Het ontstaan van cataract is niet afhankelijk van de leeftijd. Cataract kan zelfs aangeboren zijn.
Bij katten is cataract zeldzaam. [… Lees verder]

 

 

Neus en tong.

Naar: Neus en tongDe reuk- en smaakorganen zijn nauw met elkaar verbonden doordat de Neusholte (a, rood) uitkomt in de bek (b, rood). Ontvangers in het reukepitheel (c, rood met groeven) proeven in de lucht zwevende stoffen en zenden prikkels naar het Reukcentrum (d, licht rood) in de hersenen. Smaakpapillen op de Tong (e) reageren op stoffen in het voedsel; ook deze prikkels gaan naar het Reukcentrum (d, licht rood).
Door het verhemelte (gele stukje) loopt een kanaal naar het Orgaan van Jacobson (f, oranje). [… Lees verder]

 

Ogen van de kat.

Naar: Ogen van de kat

Na de geboorte van een kitten blijven de ogen gemiddeld tot 7 à 10 dagen gesloten. Gemiddeld gaan ze na 10 tot 14 dagen open. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen voordat beide ogen geopend zijn. Ze leren ze heel snel goed te gebruiken.Kittens worden met blauwe ogen geboren. De oogkleur verandert in de eerste vier tot vijf weken, maar heeft haar uiteindelijke kleur  [… Lees verder]

 

Oren van de kat.

De oren van de katAl bij de geboorte gebruikt het kitten zijn gehoor. Maar pas na 9 dagen gaan de ogen open. Met 12 dagen draait het kitten zijn hoofd naar de richting van het geluid en al na weer een week is hun scherpe gehoor bijna volledig ontwikkeld. Een dozijn spieren draaien de oren, onafhankelijk van elkaar tot bijna 180°. Kittens horen niet alleen duidelijker dan de mens, maar ook zelfs beter dan een hond.

Vanaf de 3e week leren de kittens belangrijke geluiden van onbelangrijke te onderscheiden. Voor de laatste zijn ze later Oostindisch doof.

a Oorschelp of pinna b Uitwendige gehoorgang  c Trommelvlies d Middenoor  e Gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) f Ovale venster  [… Lees verder]

 

Tastzin en snorharen.

Naar: Tastzin en snorharenDe tastzin lijkt een van de minst belangrijke zintuigen van de kat te zijn. Toch is het de tastzin die zorgt voor een waarneming van de directe omgeving die van levensbelang kan zijn en die uiteraard ook waarschuwt tegen letsel.
Speciale zenuwuiteinden (receptorcellen) die reageren op diverse prikkels, bevinden zich overal in de huid. Wanneer ze worden gestimuleerd, zenden ze via de ermee verbonden zenuwen [… Lees verder]

 

 

Naar Krabmeubelen Kattenzorg Maxaro-badkamer-tegels
De kattenspeelgoed specialist Medpets.nl - katten

Klik op het plaatje