Ga naar de inhoud

Afstamming van de kat

Kooplui

Het is bijna zeker dat onze huiskat afstamt van de Afrikaanse Wilde Kat (Felis sylvestris libyca). Ook wordt wel verondersteld dat de Moeraskat (Felis chaus) tot de voorouders gerekend moet worden. De meeste schedels in Egyptische begraafplaatsen lijken echter het meest op de Afrikaanse Wilde Kat. Er zijn er maar een paar van de Moeraskat gevonden. De tabby kat die het meest in Noord-Europa voorkomt, is duidelijker gestreept en donkerder van kleur dan de Afrikaanse wilde kat, en lijkt meer op de Midden europese wilde kat (Europese boskat).

Toen de huiskatten van het Afrikaanse type vanuit Egypte door de Romeinen in Europa werden verspreid, hebben ze zich net zo aan hun nieuwe omgeving kunnen aanpassen als de inheemse wilde kat. De kleur en de tekening van hun vacht veranderde. Ook zullen er wel kruisingen hebben plaatsgevonden tussen beide soorten.

De Afrikaanse wilde kat leeft rond de Middellandse Zee en op de eilanden in die zee. Deze kat wordt ook wel Nubische kat genoemd. Deze kat verspreidde zich ook in het Midden-oosten, Arabië, India en Turkestan (Centraal Azië).
De Europese Boskat bewoont de Noordelijke gebieden.
Uit een vermenging tussen de Afrikaanse Wilde Kat, Europese wilde katten en Arabische wilde katten zijn de nu bekende kattenrassen ontstaan.

Mummy van een kat
Afrikaanse kat
Europese boskat
Europese boskat

Links: Afrikaanse kat

Schema van de afstamming van de kat (huiskat)

Oorsprong van de kat

De kat en zijn verwanten

Door overeenkomsten in de structuur van het beenderstelsel zijn de families der mangoesten, civetkatten, hyena’s en katten met elkaar verwant. Al deze dieren hebben korte kaken waarmee ze zeer goed kunnen bijten en de meesten zij echte roofdieren. Afgezien van de echte katten komen ze voor het merendeel voor in Afrika en Zuid-Azië.
Civetkatten en genetkatten zien er met hun katvormige kop en lichaam opmerkelijk katachtig uit, maar over het algemeen hebben ze een langere staart dan katten van dezelfde afmeting. Ze leven in bossen en voeden zich met vruchten en ongewervelde dieren, ook wel met kleine zoogdieren en vogels.
De nauw verwante mangoesten zijn meer fretachtig, terwijl de hyena’s meer hondachtig zijn. Hun kaken zijn sterk genoeg om dikke botten te breken; ze voeden zich zowel met kadavers als met prooi die ze zelf vangen.
De echte katten zijn bijna uitsluitend jagers. Hun gebit en spijsvertering zijn bij uitstek geschikt voor het verwerken van vlees.
De genetkat heeft niet alleen een katachtig uiterlijk, maar hij heeft ook ongeveer de afmetingen van een huiskat. Het is een van de overheersende vleeseters van de wouden van tropisch Afrika. Het is een nachtdier en een behendige klimmer. Hij voedt zich met insecten, vogels, muizen en dergelijke.

Indische cecetkat
Indische civetkat
Aziatische civetkat
Aziatische civetkat
Genetkat
Genetkat
Afrikaanse civetkat
Afrikaanse civetkat
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering