Ga naar de inhoud

De huid en de vacht

bernard-vercruyce_202610_Sa-majeste-le-Maine-Coon
Bernard-Vercruyce_Hare-majesteit-de-Maine-Coon

De huid en de vacht

Katten hebben een dichte vacht die bijna het hele lichaam bedekt. Alleen de lippen, de neus, de voetkussentjes en de tepels zijn onbehaard.
Tussen de haren zit lucht die een isolerende laag vormt. De kat kan de mate van isolatie beïnvloeden door de haren te bewegen. Op deze manier kan het dier zich gemakkelijk aan een koude of warme omgeving aanpassen. Hierdoor kan hij ook het hele jaar buiten zijn.

Als een kat bang of geschrokken is, staan de haren recht overeind. Ook de haren op de staart doen mee en zo ontstaat de “dikke staart”. Doordat de haren overeind staan, lijkt de kat een stuk groter en sterker. Dit maakt vaak indruk op belagers.

Rond de snuit, de ogen en onder de oren heeft de kat speciale snor- en tastharen. Op de plaats waar deze haren in de huid zitten, zijn zeer gevoelige zenuwcellen aanwezig. Deze vertellen de kat wanneer hij zijn neus in zaken steekt waar hij beter uit kan blijven.
Knip dus nooit aan deze haren. 

Het is aan te bevelen om tijdens het aaien de huid te bevoelen. Hierdoor merk je op tijd eventuele wondjes of andere ongerechtigheden op.

Vachttypes

Er zijn 3 vachttypen te onderscheiden:

 • Lang en kort.
 • Draadharig.
 • Haarlooos.

Hieronder staan de 8 varianten binnen deze 3 typen aangegeven met een korte beschrijving.

De Korthaar is het wilde basistype, maar tussen de textuur van de Europese korthaar en bijvoorbeeld die van de Russisch Blauw en de Burmees is een groot verschil

De Angora is genetisch dezelfde kat als de Pers, maar zijn vacht is, hoewel zijdeachtig, niet zo vol, doordat de donsharen minder ontwikkeld zijn.

De Cornish Rex heeft geen dekharen. Zijn golvende vacht wordt veroorzaakt door de natuurlijke krulling van de kroon- en donsharen. De snorharen zijn kort en gekruld.

De Draadhaar heeft alle drie haartypen, dia abnormaal en onregelmatig zijn gekruld; de donsharen hebben qua vorm wel wat weg van een herdersstaf.

De Pers heeft de best ontwikkelde lange vacht, zacht en zijdeachtig, waarbij de overvloedige donsharen bijna zo lang zijn als de dekharen. Dit exemplaar is een zwarte smoke.

maine coon

De Maine Coon is een andere langhaar, de vacht is zwaarder enruiger; in type komt hij misschien dichter bij veel niet-stamboek langharigen.

Haarloosheid, zoals bij deze Sfinx, wordt door de meeste kattenliefhebbers als een abnormaliteit beschouwd; meestal is er op sommige delen van het lichaam een dunne donslaag.

Andere zaken over de huid en de vacht.

Zachte warme bobbel in de huid

Door het vechten met andere katten ontstaan bij kittens wondjes, die vaak niet eens bloeden. Toch kunnen die soms tot bloedvergiftiging leiden. Door het kanaal van de hoektand dringt een grote hoeveelheid bacteriën in de wond, die onder de huid een optimaal klimaat hebben om zich te ontwikkelen. Bijtwonden kunnen daarom het best door een dierenarts worden behandeld. Zonder antibiotica is er kans op abcesvorming.
Dit abces is dan in feite een holte die is gevuld met ontstekingsvocht en vormt meestal een zachte, warme bobbel in de huid.
In de meeste gevallen zal het een paar dagen duren voordat de kat hier ziek van wordt. Het gevolg is dat hij zal wegkruipen en dat er haren zullen uitvallen.
De dierenarts zal een dergelijk abces openen onder een lichte roes.

Roos

Schilfers op de huid betekent heel vaak: roos.
Oorzaak: De oorzaken kunnen een hormoonziekte, allergie of parasieten zijn. Er moet naar de oorzaak gezocht worden en er moet een passende behandeling komen. Soms is er echter geen oorzaak te vinden.
Behandeling: Het is altijd belangrijk om de roos te bestrijden, omdat zich aan de schilfers veel ziekteverwekkers kunnen hechten. Door die grote hoeveelheid ziekteverwekkers op de huid is de kans op een huidinfectie veel groter. Een speciaal dieet met veel vetzuren helpt om de verhoogde schilfering tegen te gaan. Maisolie door het eten wil ook wel eens helpen. Wassen met een speciale anti-roos shampoo werkt doeltreffend, maar moet soms regelmatig herhaald worden en niet elke kat vindt wassen prettig.
Aangepaste voeding: Speciaal dieetvoer heeft vaak ook een goede invloed op de huid.
Druppels: Er is veilig anti-roos middel (Dermoscent). Door een pipet met olie op de huid te druppelen kan de schilfering worden tegengegaan wordt het herstel. Het is als standaardbehandeling te gebruiken bij katten met terugkerende roos.

Acne

Ook katten kunnen acne hebben.
Het is een opeenhoping van vet (talg) en vuil in een gebied waar veel talgklieren aanwezig zijn. Bacteriën kunnen voor een diepe ontsteking zorgen. Deze is zichtbaar als met etter gevulde puistjes. Door opeenhoping van talg zijn zwartbruine “mee-eters” zichtbaar. Dit is niet besmettelijk.
De behandeling bestaat uit 2 delen:

 • 1 maal per dag het talg en vuil verwijderen met 70% alcohol op een watje.
 • Minimaal 4 weken de infectie van binnenuit bestrijden met behulp van antibiotica (bijv. Synulox). Dit middel is op recept verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit betekent dus dat de arts je kat wel eerst wil zien.

Laat voor de zekerheid ook een afkrabsel maken door de dierenarts. Dit kan dan worden onderzocht.
Blijf de behandeling met alcohol regelmatig herhalen, omdat de aandoening weer terug kan komen.

Open wonden

Anders is het bij open wonden. De stollingstijd bij de kat is half zo lang als bij de mens. Na krap 1 maar maximaal 3 minuten ligt er een beschermend laagje over de wond, dat indringen van ziektekiemen tegengaat. Hierdoor wordt de genezing bevorderd.
Met het likken komen afweerstoffen in de wond. Laat de kat dus kleine wondjes rustig likken.

Zon en de huid

De aan de zon blootgestelde huid van een kat vormt pro-vitamine, een stof die het lichaam in vitamine D – belangrijk voor de huid, botten en vacht – verandert. Door het wassen wordt een deel opgenomen.
Deze vitamine is belangrijk voor de calcium fosforbloedspiegel en dus van groot belang bij de skeletvorming. Vitamine D zit ook in het droogvoer. Wees dus voorzichtig met het toedienen van deze vitamine, want teveel kan schadelijk zijn.
Witte of lichte katten kunnen verbrandingsverschijnselen krijgen aan de oorpunten. Let dus goed op de oren van dergelijke katten als ze veel buiten zijn. In het ergste geval moet een deel van het oor worden geamputeerd.

Likken, wassen en haarballen

Bij het schoonmaken van de vacht krijgt de kat afgestorven en losse haren naar binnen. De haren worden niet door het maagzuur opgelost. Deze onverteerbare haren kunnen een haarbal van soms wel ter grootte van een tennisbal veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de kat deze haren kwijtraakt.
Met de artikelen die je hier kan vinden, kun je de haarballen ook aanpakken.
Zet een potje kattengras in de vensterbank. Dit wordt door de kat gegeten en door overgeven komt ook het ingeslikte haar weer naar buiten.

De meeste katten wassen zich vaak. Katten van één familie geven elkaar vaak een wasbeurt en een moederpoes besteedt veel tijd aan het wassen van haar kittens.
Veel katten wassen zich uitgebreid als ze door een mens zijn geaaid of aangeraakt. Een acceptabele reden is dat ze een niet-gewenste geur willen verwijderen.
Een kat verzorgt zich met de tong en de voorpoten. De haakvormige deeltjes op de tong (papillen) worden als borstel en kam gebruikt.
Met de voorpoten worden de plaatsen bereikt waar de kat met de tong niet kan komen. Hij likt een voorpoot nat en veegt hiermee over de kop. Hij herhaalt deze procedure met de andere poot.
Klitjes worden met de tanden ontward en de tanden worden ook gebruikt om vuil tussen de klauwen weg te halen.

Katten reageren vaak met wassen op situaties waarin ze bang zijn of geen raad weten met een probleem.
Overdreven wassen kan worden veroorzaakt door een emotionele storing. Dit kan weer leiden tot medische problemen.
De wasbeurten van de moederpoes versterken de sociale band tussen moeder en kittens.
Het wassen is een noodzakelijk onderdeel van de temperatuurregeling. Het speeksel neemt de koelende waarde van het transpiratievocht over.

Katerstaart

Een katerstaart (vette staart) moet je op de volgende manier behandelen:
Eerst schoonmaken (ontvetten) met sterilon of alcohol 70%. Als de staart aardig vetvrij is en natuurlijk niet meer kletsnat van de sterilon of alcohol (droogwrijven), dan de babypoeder tussen de haren op de staart strooien. Als de staart namelijk nog nat is, zal de poeder klonten gaan vormen en die zijn niet zo eenvoudig tussen de haren weg te halen. De poeder vooral strooien op de plekken waar de katerstaart het ergst is. Dit is meestal het stuk wat het dichtst bij de rug zit. Het poederen moet je 2 à 3 keer per dag herhalen. Na ongeveer een week zal de vette staart aardig moeten zijn verdwenen. Let er wel op dat als de staart toch weer vet is dat je dan de sterilon of alcohol weer moet gebruiken. Je ziet zelf wel of dit nodig is.

Zie ook:
Vacht, wetenswaardigheden

De huid en de vacht
Vacht verzorging.
Kale plekken
Eosinofiel granuloom

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

2 reacties op “De huid en de vacht”

 1. Dag Tineke,
  Er kunnen meer oorzaken zijn. Ook de leeftijd, maar ook verminderde weerstand of een bacterie of parasiet. Ik zou er toch even mee langs de dierenarts gaan. Verder is het altijd goed de weerstand te verhogen met bijvoorbeeld L-Lysine. Zalmolie zorgt voor een mooie volle vacht. En natuurlijk regelmatig ontwormen, ontvlooien en ontmijten met bijv Stronghold Plus.

 2. Tineke Rozema-Uilenberg

  Hallo. Ik heb een maincoon en zijn staart qua vacht neemt af. Nu is hij 10 jr en een stamboomkat, weet niet of dit relevant is. De rest van zijn vacht is goed alleen zijn staart wordt dunner. Wat zou/kan dit betekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.