Tamme katten hebben kleinere hersenen dan hun wilde voorouders. Kleinere hersenen gebruiken minder energie, waardoor katten meer energie over houden voor organen die dat nodig hebben. Een internationale groep onderzoekers suggereert in het wetenschappelijk tijdschrift Integrative Biology dat gedomesticeerde katten deze energie gebruiken om hun darmlengte te vergroten en zo hun spijsverteringsstelsel aan te passen aan de menselijke omgeving.
Dat gedomesticeerde wilde dieren zoals varkens, katten en honden relatief kleinere hersenen hebben dan hun wilde voorouders is bekend. Dit is onderdeel van het ‘domestic syndrome’, samen met kortere snuiten en hangoren. Wetenschappers van over de hele wereld weten nog steeds niet wat de oorzaak is van het krimpen van de kattenhersenen tijdens domesticatie.
Katten veranderen hun dieet
In het wetenschappelijk tijdschrift Integrative Biology bespreekt een internationale groep onderzoekers dat katten hun dieet hebben aangepast van knaagdieren en vogels naar een koolhydraatrijker type voeding, bijvoorbeeld broodkorstjes. ‘Om dit soort voedsel te kunnen verteren hebben katten langer de tijd nodig, en dus een langer darmstelsel’, zegt Alexander Kotrschal van Wageningen University & Research.
Kotrschal en zijn collega’s identificeren twee processen, die al dan niet met elkaar verbonden zijn. Ten eerste: het is mogelijk dat katten een langere darm hebben ontwikkeld om hun veranderde dieet beter te kunnen verteren. Om deze verandering te bewerkstelligen zou energie van de hersenen naar het spijsverteringssysteem geleid zijn, hetgeen de relatief kleinere hersenen van tamme katten zou verklaren.
Het tweede proces: de omgeving van gedomesticeerde katten, waarin voedsel vrij beschikbaar is, zorgt voor minder selectiedruk op basis van hersenomvang. Tamme katten hoeven niet zo slim te zijn als hun voorouders om te kunnen overleven. Hierdoor kunnen tamme katten hun energie investeren daar waar ze het harder nodig hebben: de darmen.
Darmlengte versus hersenomvang
Er wordt al langere tijd een relatie tussen de darmen en de hersenen verondersteld, en deze is ook door onderzoek vastgesteld. In 2013 pastten Kotrschal en zijn collega’s kunstmatige selectie toe op verschillende generaties guppies op basis van hersenomvang. Ze ontdekten dat het ontwikkelen van grotere hersenen een kortere darm tot gevolg had en vice versa. Dit wat het eerste bewijs dat de groei van de hersenen ten koste gaat van de omvang van de darmen. Soortgelijke processen zouden kunnen plaatsvinden tijdens domesticatie.
Kotrschal: ‘Tamme katten hebben hun hersenen minder hard nodig om de eenvoudige reden dat zij geen voedsel hoeven te zoeken. Hierdoor is de selectiedruk op basis van hersenomvang minder.’
Elk wetenschappelijk onderzoek begint met een vraag. Dat geldt dus ook voor Samuel Perry van de Universiteit van Oklahoma in de Verenigde Staten. Hij vroeg zich af hoe het komt dat kerkgangers en conservatieve evangelicalen gemiddeld 1.4 katten bezitten, terwijl dat cijfer bij atheïsten hoger ligt, namelijk op 2. Nadat Perry de antwoorden van meer…
Of je kat nu dol is op het likken van een gietvloer of toch liever met zijn of haar tong over laminaat gaat, het ziet er behoorlijk grappig uit. Toch is dit gedrag nogal vreemd en ongewoon. Er zijn dan ook diverse redenen te bedenken voor het likken. In dit artikel kun je daar een…
Alfred Stevens - The Lady with the Cat Waarom drinken katten zo graag regenwater? Een lekker bakje vers, schoon kraanwater staat altijd voor hem klaar. Maar zodra hij naar buiten mag, slobbert je katten onmiddellijk van het bruine drabje in een plantenpot of een vieze regenplas op straat. Waarom, in vredesnaam? Een kleine rondgang onder…
Het is een feit, ik heb een crimineeltje in huis genomen. Nu weet ik dat iedereen in de jonge jaren wel eens iets onverstandigs doet, maar ik blijk een "moordmachine" in huis te hebben! Dat zet tot flinke overpeinzingen aan. Waar is het mis gegaan, in de beginperiode van de jong geborene of toch in…
Spinnende kat Spinnen kat, hoe en waarom doet hij dat? Sander VoormolenNRC 7 maart 2016 Wekelijks zoekt de redactie wetenschap antwoord op een vaak gestelde, vreemde vraag. Tevreden geknor, het zuivere welbevinden. Dat is vaak de menselijke interpretatie van een kat die spint. „Prrr” bij de inademing en „prrr” bij de uitademing. Het heeft wel…
Voedsel is wat mensen en katten voor het eerst bij elkaar bracht, maar dat betekent niet dat ze u zien als een te grote blikopener. Chemische analyse van de botten van 5.300 jaar oude katten uit China heeft aangetoond dat deze oude katachtigen en knaagdierenjagers in graanopslagplaatsen leefden. In wezen gaven we ze onderdak en…
Bij deze bied ik mijn excuses aan bij Drusilla. Heb ik een maand eerder gezegd dat Drusilla niet kon klimmen? Jazeker. Daarom nu deze rectificatie!! Drusilla is een geweldige klimmer! Ze grijpt de pergolastaander tussen de voorpootjes en klauwt zich naar boven. Vervolgens klimt ze op het dak en loopt over de nok! Sinterklaas met…
Dit is waarom katten bijna nooit op de vloer liggen Is het je wel eens opgevallen dat een kat eigenlijk altijd het liefst zo hoog mogelijk ligt? Waar honden juist wel op de vloer liggen, is dit bij katten dus niet het geval. Los van het feit dat een hond natuurlijk ook niet zo kan…
Kattenfilmpjes - misschien kijk je ze vanuit het comfort van je eigen huis of juist op werk wanneer je je even niet meer kan concentreren. Jij bent zeker niet de enige. Veel kattenfilmpjes hebben miljoenen views! Met zoveel videocontent op het internet, vraag je je wellicht af: waarom zijn nu juist video's met katten in…
Als je ziet of hoort dat je kat aan het vechten is met een andere kat, kun je daar overstuur van raken. Maar het klinkt en ziet er vaak heftiger uit dan het is. In de meeste gevallen zijn de katten gewoon aan het spelen. Maar spelen en vechten zijn niet altijd even makkelijk te…
Heerlijk! Kattenkoekjes. Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.