Ga naar de inhoud

Brits Korthaar

Korte omschrijving

brits-korthaarHERKOMST. Waarschijnlijk werden huiskatten door de Romeinen over Europa verspreid. Uit die huiskatten zijn verschillende korthaarrassen ontstaan, onder andere de Kartuizer, de Brits Korthaar en de Europees Korthaar. De Brits Korthaar dankt zijn zware type voor een deel aan invloed van de Perzische Kat. Hij werd in de 19e eeuw officieel erkend als ras. Vanaf dat moment is hij als tentoonstellings- en als huiskat populair. Een minder stevige, Scandinavische versie heet Europees Korthaar.
VACHT. Kort, fijn, dicht ingeplant, plucheachtig.
2 à 3 keer per week kammen ivm losse haren.
KLEUR. Allerlei kleuren zijn mogelijk. Populair zijn vooral de British Blue (blauw) en zilvertabby’s (zwart patroon op zilveren ondergrond).
GEDRAG. Nogal onafhankelijk. Kan ook goede schootkat zijn. Goed met kinderen.
Hij houdt er niet zo van om rondgedragen te worden, hij staat het liefst met zijn voeten op de grond.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
schootkat-groot1goed-met-kinderen-groot1speciale-verzorging-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

brits-korthaarDe kat die wij heden ten dage kennen als de British Shorthair oftewel de Brits Korthaar heeft zijn fokwortels in Groot Brittanië.

Eind 19e eeuw liepen er in Engeland mooie stevige huiskatten rond die, met de opkomst van de catfancy ook geregistreerd en geshowd werden en waar men mee begon te fokken.
Vanaf ongeveer 1930 tot en met de tweede wereldoorlog werden er helaas niet zoveel Brits Korthaar meer gefokt in Engeland, want de Siamees en de Perzisch Langhaar hadden hem in populariteit voorbij gestreefd.
Vlak na de tweede wereldoorlog herleefde de belangstelling in Engeland gelukkig weer voor de kat van eigen bodem.

Omdat er op dat moment echter niet zoveel meer over waren die qua kleur en bouw aan het gewenste stevige type beantwoordden, werd als partner vaak een effen, meestal blauwe Perzisch Langhaar gekozen.
Het type is daardoor enorm vooruit gegaan,
De huidige Brits Korthaar is dus een door fokkers bedachte kat.

Het is een teddybeer-model kat met een rond, stevig uiterlijk en een pluche dicht ingeplante vacht.
Zo kan gesteld worden dat er in zo’n honderd jaar fokgeschiedenis de teddybeer onder de katten eerst in elkaar gezet en daarna van de meest uiteenlopende kleuren en patronen voorzien is.
Een breed scala van kleuren zijn mogelijk bij de Brits Korthaar, maar de meest voorkomende kleuren zijn blauw, zilvertabby, crème, zwart en wit. In opkomst zijn de kleuren chocolate, lilac en colourpoint. De meest recent geïntroduceerde kleuren zijn cinnamon en fawn.
De eerste langhaar x korthaar kruisingen vonden plaats tussen 1900 en 1930 en dan betrof de langharige partner meestal een blauwe kat, simpel omdat blauw als de ‘sjiekste’ kleur werd beschouwd en mensen naast de blauwe langhaar een korthaar in die kleur op prijs stelden en wilden.

Karakter
De Brit is een vriendelijk en gezellig huisdier. Als hij is opgegroeid zoals het hoort, gezellig in de huiskamer, dan is er weinig, dat hem uit zijn evenwicht zal brengen. Visite is leuk; televisie is interessant, vooral documentaires over dieren en voetbal en tennis; een stofzuiger is een ding waarop je door de kamer kan rijden; honden zijn lekker warm en hebben meestal wel een plekje over in de mand, waar je je bolle Brittenlijf in kan draaien; kinderen zijn leuk, als ze lief voor je zijn en met je spelen; naar een show gaan is te gek; de tuin is prachtig, want daar zijn vogeltjes en vlinders en vissen in de vijver en soms ook sneeuw! Maar bovenal, het leven is leuk, omdat hij een eindeloos vertrouwen heeft in ons. Houd er daarom altijd rekening mee, dat je een Brit in bescherming moet nemen tegen exemplaren van de menselijke soort, die geen respect en gevoel hebben voor dieren. Hij begrijpt absoluut niet, dat iemand hem kwaad zou willen doen.
Britten spelen veel, met een propje papier, een pingpong-balletje, een speelgoedmuis, zelfs een kattenbrokje, alles is leuk. Zo kun je ze ook leren apporteren. Zelfs een kat van tien jaar of ouder is van tijd tot tijd dol op een spelletje. En knuffelen met de baas is ook heerlijk. Heeft die even geen tijd, pech gehad, straks misschien wel.
Tot op hoge leeftijd blijft een Britse Korthaar er bijna altijd fraai uitzien.
Een Britse Korthaar kan bijna altijd redelijk goed tegen alleen zijn. Meestal gaat hij slapen, omdat er toch niets aan is, als hij alleen thuis is. Als je dan thuis komt, begint het pas weer leuk te worden voor hem. Het is daarom wel aan te raden om hem een speelkameraadje te geven, als je iedere dag van huis bent; een saai leven is ook niet alles.
De Brits Korthaar krijgt meestal een nest van normale grootte, gemiddeld zo’n vier kittens met natuurlijk ook wel eens uitschieters naar zes of zeven. De poezen geven weinig problemen bij de bevalling en zijn uitstekende moeders.

Export
Vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw werden er vele Britten geëxporteerd naar Amerika, Australië en naar het vaste land van Europa, vooral naar Nederland, België, Frankrijk en de Scandinavische landen. Enkele Engelse Brittencattery’s hebben veel katten geëxporteerd naar deze landen. Deze catterynamen komen voor in alle ‘lijnen’en hun katten kwamen voort uit fokprogamma’s als eerder beschreven.
De fokkers buiten Groot Brittanië fokten hier mee door op eenzelfde wijze als men in het moederland deed.
Telkens als men het type dreigde te verliezen ofwel als men een nieuwe kleur wilde gaan fokken ging men naar een langhaar in de gewenste kleur toe.
Ook in Groot Brittannië ging men hiermee door, heden ten dage, in zeer beperkte mate.

Rasstandaard Brits korthaar

brits-korthaarDe Brit is een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en aan het uiteinde rond. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en de neus is kort en breed. De vacht is kort, dicht en opstaand.

KOP
Vorm: Rond met volle wangen en een brede schedel. De botstructuur onder de vacht dient rond te zijn. De snuit moet breed zijn en zonder onderbreking overgaan in wangen en nek.
Voorhoofd: Moet een lichte ronding vertonen.
Neus: Moet kort, breed en recht zijn. De overgang tussen neus en voorhoofd moet een lichte indeuking hebben, geen stop.
Kin: Dient breed, diep en stevig te zijn. De neusspiegel moet één verticale lijn vormen met de kin.
Gebit: Moet correct sluiten

OREN
Moeten tamelijk klein zijn en afgerond van boven, ver uit elkaar geplaatst en zonder onderbreking overgaan in de ronde kop.
De buitenkant van de oorschelp is goed behaard, de binnenkant niet te overvloedig.

OGEN
Moeten groot, rond, goed geopend zijn en ver uit elkaar staan.

LICHAAM
Compact, gedrongen, stevig en massief met een rechte rug. Het dier moet een massieve schouderpartij, breed achterlijf en brede borstkas bezitten.
Nek: Kort en stevig.
Poten: Vrij kort, recht en stevig. Ronde, stevige voeten met aaneengesloten tenen.

STAART
Moet dik zijn en middellang. De basis dient breed te zijn en het uiteinde rond.

OOGKLEUR
Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
Effen wit: ook blauw of odd-eyed.
Silvertabby’s: groen of hazelnootkleurig.
Black silvertipped/shaded en golden tipped/shaded: groen.
Overige kleuren silvertipped/shaded: koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
Colourpoints: duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter.

VACHT
Moet kort zijn, stevig aanvoelen, dicht ingeplant en veerkrachtig zijn. Mag niet plat liggen.

EFFEN VACHTKLEUR
De vacht is egaal van kleur zonder ghostmarking en goed doorgekleurd, vrij van witte haren.
Voor rood en crème geldt: Zo weinig mogelijk tabby-aftekening, een weinig sproeten toegestaan.

BI-COLOUR VACHTKLEUR particolour/tortie met wit
Particolour: De witte en gekleurde gedeelten van de vacht zijn scherp van elkaar gescheiden.
De hoeveelheid wit bedraagt bij voorkeur tenminste een derde of ten hoogste de helft. Symmetrie van de verdeling is gewenst, het liefst met gekleurde gedeelten op de schedel, oren, wangen, staart, poten en flanken.
Bij de tortie met wit komen beide kleuren in het niet witte gedeelte van de vacht in grote vlekken voor.

SMOKE
De smoke is de effen zilver variëteit. De haren zijn bij de inplant zilverwit.

TABBY
De aftekening is bij alle kleuren egaal en vormt een scherp contrast met de grondkleur, d.w.z. zonder agoeti. Alle haren in de aftekening zijn doorgekleurd tot op de huid.De grondkleur is in overeen stemming met de kleur van de aftekening. De haren vertonen geen grauwe haarbasis. Op de kop is een duidelijke scarabee tekening aanwezig, die aan de voorkant de letter M vormt en via een op deze kever lijkende vorm doorloopt tot aan de achterkant van de kop. Vanaf de buitenkant van het oog loopt een ononderbroken streep. Op de wang 2 of 3 strepen, die, de contouren van de wang volgend, naar beneden lopen.
Om de ogen heen een lichte omranding in de grondkleur (als een bril).
Ooglidranden en lippen zijn egaal in de kleur van de aftekening.
De snorhaarkussentjes zijn donker gestippeld.
Het neusleertje is steenrood/roze, omrand in de kleur van de aftekening.
De oren zijn effen in de kleur van de aftekening met een zo duidelijk mogelijke duimafdruk (wildvlek).
De kin is licht, een witte kin is toegestaan.

TIPPED
De zilver/golden tipped is een tabby-kat (agoeti), waarbij de kleur tot in de punten van de haar is teruggedrongen, waardoor hij op enige afstand lijkt op een witte/golden kat met een vaag gekleurde waas over de vacht.

Opmerkingen
De Brits Korthaar wordt nogal eens verward met de Chartreux en Blauwe Rus. De Bris Korthaar is gefokt op ronde vormen. De bouw van de Chartreux is meer gestrekt. Het meest kenmerkende verschil met de Blauwe Rus, die met de Bluepoint Siamees is gekruist, is de groene oogkleur. De Chartreux lijkt op een elegante poema. De Brits Korthaar daarentegen, die met de Pers is gekruist, komt eerder over als een mollige teddybeer.

KLEURSLAGEN

kleurslagenbritskorthaar

Puntentelling effen
Kop en oren 20
Ogen 10
Nek, lichaam, poten en voeten 25
Staart 10
Vachtstructuur 20
Vachtkleur 15
Totaal 100

Puntentelling niet effen en patronen
Kop en oren 25
Ogen 10
Nek, lichaam, poten en voeten 20
Staart 5
Structuur, kleur en aftekening 40
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering