Meteen naar de inhoud

Doofheid bij katten

witte-kat

Aangeboren doofheid

Witte katten kunnen zowel aan één oor als aan beide oren doof zijn. Hoewel doofheid voorkomt in combinatie met blauwe ogen, komt het ook voor dat witte katten met oranje ogen doof zijn. Deze doofheid, die te wijten is aan een degeneratie van het slakkenhuis, is onafwendbaar en dus niet te genezen. De doofheid begint meestal vier tot 6 dagen na de geboorte. Een dove poes zal meestal een slechte moeder zijn omdat ze haar jongen niet kan horen. Het is dus af te raden met een dove poes te fokken.

De studies van Mair (1977) en Bergsma & Brown (1971) lieten zien dat witte katten met gekleurde ogen vaker niet doof zijn dan blauwogige witte katten. Odd-eyed katten (één oog pigmentloos=blauw, het andere gekleurd) blijken vaak doof te zijn aan de blauwogige kant. De BAER-test (ook wel BAEP-test genoemd) kan nauwkeurig vaststellen of een kat éénzijdig of tweezijdig doof is. Doofheid bij witte katten is vrij uitvoerig bestudeerd om meer te weten te komen over vergelijkbare doofheid bij mensen (Bosher and Hallpike (1965), Mair and Elverland (1977) en Elverland and Mair (1980)).

Doof door ouderdom

Doofheid komt ook voor bij het ouder worden. Dit heeft dan meestal te maken met het minder beweeglijk worden van de gehoorbeentjes en het degenereren van de zenuwen van het binnenoor.
Zie bij: De oren.

Doof door ziekte

Ook oorontstekingen kunnen het gehoor schaden.

Compensatie

Het is niet echt bewezen, maar dove katten compenseren hun doofheid waarschijnlijk met een scherper gezichtsvermogen en een betere reuk. Door de neus zal de kat dan merken dat je in de buurt bent. Ook zijn ze extra gevoelig voor trillingen.

Bij een gedeeltelijke doofheid kan de kat door hard in de handen te klappen voor gevaren worden gewaarschuwd.

Niet naar buiten

Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat je een dove kat niet buiten de tuin moet laten. Hij zal dan niet lang overleven.

Veranderingen

Veranderingen in de omgeving zullen de kat uit zijn evenwicht brengen. Ook als je met vakantie gaat of om een andere reden voor lange tijd van huis bent, moet je ervoor zorgen dat de kat in goede en vertrouwde handen is. Laat hem van tevoren uitgebreid kennis maken met de verzorger. Het beste is dan ook om die verzorging in zijn eigen omgeving te laten plaatsvinden en de kat dus niet tijdelijk te verhuizen.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Hondendeal