Ga naar de inhoud

Devon Rex

Korte omschrijving

devon-rexHERKOMST. In 1960 dekte een zwerfkat, die in de buurt van een verlaten tinmijn in Devon (Engeland) rondstruinde, een geadopteerde straatkat. ‘Kirlee’, een van de nakomelingen, had een unieke strakgekrulde vacht. Uit kruisingen tussen deze rexmutatie en Cornish Rex ontstonden slechts kittens met een normale, gladharige vacht. Een bewijs dat Devon Rex en Cornish Rex op verschillende genen berusten.
VACHT. Zeer kort en fijn, zacht en gegolfd. Rustig borstelen. Soms vetachtige substantie in huidplooien en tussen tenen. Evt. om de 2 weken in bad.
KLEUR. Geen kleurbeperkingen. Alle kleurcombinaties zijn toegestaan.
GEDRAG. Een gevoelige kat die veel knuffels nodig heeft en niet graag alleen is. Energiek. Nogal vriendelijk. Goed met kinderen.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
energiek-grootschootkat-groot1goed-met-kinderen-groot1speciale-verzorging-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

devon rexDe eerste bekende Rex was de German Rex. Al in 1946 werd er een waargenomen; het was een wilde kat die bij een ziekenhuis in Oost-Berlijn rondhing. Pas in 1951 werd de German Rex door fokkers “geadopteerd”, een jaar nadat de eerste Cornish Rex werd geboren uit een boerenkat. Deze jonge kat werd Kallibunker genoemd en zijn eigenaar nam contact op met een bekende kattenfokster en konijnenliefhebster, die zich ook voor genetica interesseerde. Door terugkruising ontstonden er nog meer Rex-katten en het bleek dat de mutatie recessief was, dat wil zeggen dat je altijd een Cornish Rex met een Cornish Rex moet kruisen om gekrulde kittens te krijgen. In 1957 werden twee afstammelingen van Kallibunker naar de VS gestuurd, om daar als basis te dienen voor het Rex-ras.

In 1960 was er inmiddels een wilde kat met een gekrulde vacht waargenomen in de buurt van een oude tinmijn nabij Buckfastleigh in Devon. Een jonge schildpad-met-witte zwerfkat, die werd verzorgd door een dame uit de buurt, paarde met deze kat – achteraf bezien waren ze waarschijnlijk verwant – en bracht een kitten ter wereld met een gekrulde vacht. De dame ontfermde zich over dit kitten en noemde het Kirlee.
Kallibunker, de eerste Cornish Rex, 1950.Aangespoord door de publiciteit die aan de Cornish Rex werd gegeven, nam de eigenares contact op met de fokster die betrokken was bij het Cornish Rex-programma. De eigenares van Kirlee werd overgehaald afstand te doen van het katje zodat het kon worden opgenomen in de Cornish Rex-foklijnen.
Tot de verbazing van de fokkers kwamen uit de verschillende kruisingen geen kittens met een gekrulde vacht voort, en pas toen realiseerde men zich dat de twee lijnen niet-verwante mutaties vertegenwoordigden, die door twee verschillende fokprogramma’s verder zouden moeten worden uitgebouwd. Tegen die tijd waren er al verschillende nesten van kruiselings gefokte kittens geboren, zodat er testkruisingen moesten worden uitgevoerd om te ontdekken welke Rex-genen ze precies droegen. Op dat moment werd ook besloten om selectief te fokken om tot twee verschillende lichaamstypen te komen, waarbij de unieke vorm van de kop van de Devon Rex was gebaseerd op de kop van Kirlee.

Kop van Devon RexDe Devon Rex is een kleine tot middelgrote kat met een slank, gebogen lijf, lange poten en staart, grote ogen en grote oren. Ze hebben ook een lange nek en hoge jukbeenderen. De vacht is bijzonder kort en zijdeachtig en ligt strak tegen het lijf aan in korte golven.
Ze voelen heerlijk warm aan omdat de haren zo kort zijn.

De Devon Rex is lenig, atletisch en intelligent, en ideaal voor mensen die van een vrolijke, actieve kat houden. Hij is ook erg nieuwsgierig.

Ze voelen heerlijk warm aan omdat de haren zo kort zijn. Ze hebben geen dekharen.
Alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. De Rex met een siamese tekening heeft de niet-officiële naam: Si-rex.

De Si-rexDe folklore wil dat de Rex niet verhaart en hypoallergeen is (geen allergie veroorzaakt). Feitelijk verharen ze net als elk ander levend wezen met haar. De vacht moet vernieuwd worden. Omdat de haren kort en fijn zijn, zijn ze wel vaak moeilijk te zien op de bank of kleding.
Kattenallergieën worden gewoonlijk veroorzaakt door proteïnen die zich in de huidklieren bevinden. Wanneer katten zich likken verspreiden zij deze proteïnen door de vacht, en kunnen in de lucht terecht komen.

Rasstandaard Devon Rex

KOP
devon rexWigvormige kop met brede schedel, volle wangen, kort snuitje en “whiskerbreak”.
Van opzij gezien een korte neus, een duidelijke stop, maar niet zo sterk als bij de Pers en een afgerond voorhoofd overgaand in een vlakke schedel.
Een volle, stevige kin. Goed sluitend gebit.

OREN
Grote, laag geplaatste oren, zeer breed aan de basis met afgeronde oortoppen.
De achterkant van de oren is bedekt met fijne haren. Aanwezigheid van pluimpjes of “earmuffs” (plukjes haar aan de achterzijde van de oorbasis) onbelangrijk.

OGEN
Grote, ovale, wijd uit elkaar geplaatste ogen; schuin oplopend naar de buitenste ooraanzet.
Elke oogkleur is toegestaan.

LICHAAM
Slanke nek. Stevig, zeer goed gespierd middellang lichaam met brede borst.
Lange goed gespierde poten,in verhouding lange achterpoten.
Kleine ovale voetjes.

STAART
Lange dunne staart, taps uitlopend in een fijne punt, goed bedekt met kort haar.

VACHT
Zeer kort, fijn en zacht haar, gekruld of gegolfd.
Snorharen en wenkbrauwen middellang, gekruld en tamelijk stug.
Veel Devon Rexen hebben dons op de onderzijde, niet te verwarren met kaalheid!

KLEUR
Alle vachtkleuren, kleurcombinaties, aftekeningen en patronen toegestaan, inclusief elke witte vlek.

Puntentelling
Kop 20
Oren 10
Ogen 5
Lichaam, nek, poten en voeten 20
Staart 5
Vacht 40
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering