Ga naar de inhoud

Don Sphynx/Sfinx

Korte omschrijving.

Don Sfinx Sphynx

HERKOMST. Don Sphynx/sfinx is niet verwant aan de van oorsprong Canadese Sphynx/sfinx. De eerste Don Sphynx/Sfinx werd gevonden door Helen Kovalyva in 1987, in Rostov aan de Don. In eerste instantie zag zij er normaal uit, pas na vier maanden begon zij haar vacht te verliezen. Dit blauwcrème poesje, genaamd Varya, werd gedekt door een niet-verwante normaal behaarde kater en een aantal van de kittens waren kaal net als hun moeder. Het gen dat de haarloosheid bij de Don Sphynx/sfinx veroorzaakt is dominant verervend. De Don Sphynx/sfinx is een elegant gebouwde stevige kat met sterke beenderen. De katers zijn over het algemeen groter dan de poezen.
Het is een zeer intrigerende, unieke, zachtaardige en sociale kat van gemiddelde grootte.
VACHT. De huid is zacht gerimpeld huid die warm en fluweelachtig aanvoelt.
Het belangrijkste kenmerk van het ras zijn de verschillende ongewone vachtstructuren, variërend van haarloos tot een volle borstelige vacht. Wekelijks afsponzen met speciale shampoo of zachte zeep.
KLEUR. Alle kleuren kunnen voorkomen.
GEDRAG. Hij is zeer actief, vriendelijk en hoogst intelligent. Goed met kinderen.

goed-met-kinderen-groot1
speciale-verzorging-groot1
energiek-groot

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Rasstandaard Don Sphynx/Sfinx

don-sphynx-sfinx

KOP
De kop is van gemiddelde grootte, gematigd wigvormig, met goed ontwikkelde jukbeenderen, kaken en wenkbrauwen. Het voorhoofd is vlak met veel rimpels tussen de ogen. De neus is gemiddeld van lengte, recht, met in profiel een duidelijke glooiing naar het voorhoofd.
Het snuitje is goed ontwikkeld, gemiddeld van lengte, afgerond, met een lichte pinch. Stevige kin.
Snorharen en wenkbrauwharen mogen gekruld, gebroken, lang, kort of afwezig zijn.

NEK
Middellang, in verhouding met de lengte van het lichaam. De nek buigt vanaf de basis van de schedel en is goed geplaatst tussen de hoekige schouders. Krachtig, speciaal bij katers.

OREN
Groot, afgerond, wijd open en breed aan de basis. Wijd geplaatst, met een tussenruimte van de breedte van een oor, niet te laag maar ook niet boven op de kop. Ze wijzen iets naar voren. De buitenrand van het oor zet de lijn van de kop voort.

OGEN
Gemiddeld van grootte, schuin geplaatst, amandelvormig. Niet wijd open. Alle kleuren zijn toegestaan.

LICHAAM, POTEN, VOETEN
Middelgroot lichaam, met stevige en goed ontwikkelde beenderen en spieren. Rechte rug. Brede borst. De romp is breder dan de schouders. De buik is goed gerond, alsof de kat net gegeten heeft, maar niet dik.
De poten zijn middellang, in verhouding tot het lichaam. Stevig gespierd. Achterpoten iets langer dan de voorpoten. Voorpoten wijd geplaatst.
Ovale voeten, gemiddeld van grootte, met zeer lange, slanke tenen. Aan de voorpoten duidelijk geplaatste duimen waardoor de poten de indruk geven van slanke handen (apenvingers). Duidelijk aanwezige vliezen tussen de lange tenen. Dikke voetkussentjes.

STAART
Tamelijk lange zweepstaart, recht, in verhouding tot het lichaam. Katten jonger dan 2 jaar kunnen haar op de staart vertonen.
Enkele donsharen op de staartpunt bij oudere katten is toegestaan, maar de voorkeur wordt gegeven aan een haarloze staart.

VACHT
De huid is elastisch, met duidelijk aanwezige rimpels op de wangen, kaken en onder de kin.
Verticale rimpels tussen de oren die over het voorhoofd naar beneden lopen en uitspreiden tot horizontale rimpels boven de ogen. Rimpels zijn ook aanwezig bij de basis van de nek, op de borst, bij de staartwortel, op de poten en op de flanken van het lichaam tot onder aan de buik; hoe meer hoe beter. Volwassen dieren dienen ook zoveel mogelijk rimpels te hebben.
Bij de Don Sphynx worden vier verschillende vachttypen onderscheiden, namelijk de “Bald, de “Flock”, de “Velour” en de “Brush”.
Bald: Wordt haarloos geboren en blijft dit gedurende de rest van zijn leven.
Flock: Lijkt haarloos, maar is het niet. De vacht voelt aan als zacht chamois, en kan verdwijnen als de kat volwassen wordt.
Velour: Wordt geboren met een kale plek (“Monnikskap) boven op de kop. De wolachtige vacht wordt na verloop van tijd draadachtig en verdwijnt gedurende het eerste levensjaar, waarbij nog wat resten haar aanwezig kunnen blijven op de kop, poten en staart.
Brush: Verliest slechts een deel van zijn vacht. De structuur kan stug, zacht, golvend of draadachtig zijn, met haarloze plekken op de kop, de bovenkant van de nek en op de rug.
Toegestaan voor de fok, maar geen showkwaliteit.

Volledig haarloze kittens hebben de voorkeur.
Poten, voeten, staart en snuitje mogen bedekt zijn met een lichte vacht tot 2 mm lengte.
Opmerking:
De Don Sphynx/Sfinx is uniek in de zin dat hij een wintervacht kan vertonen, met fijne wol op de borst en haar op de staartpunt, die hij weer verliest in het voorjaar.

KLEUREN EN PATRONEN
Alle kleuren en patronen toegestaan, evenals elke hoeveelheid wit. Medaillon of witte knoopjes toegestaan.

Puntentelling
Kop 30
Oren 5
Ogen 5
Lichaam 15
Poten en voeten 5
Staart 5
Haarloosheid 35
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering