Ga naar de inhoud

GIARDIA

Valt Giardia te overleven?

Hier wordt een praktijkervaring uitgebreid beschreven door Petra Morsman.
Het tweede deel is een bijdrage van Dierendokters.com.

Giardia is een darmparasiet. Ik weet dat heel veel katteneigenaren met deze ellende te maken krijgen. Hoe een kat de dunne oploopt is niet erg duidelijk.

  • Soms van andere dieren, met mamma’s melk mee.
  • Soms van iets wat ze gegeten hebben.
  • Soms na een eerste inenting.

Het allerbelangrijkste, hoe kom je er zo snel mogelijk van af.

kattenbak met diarree

Mijn nestje van drie begon op de leeftijd van 4 maanden met de dunne. Dat heeft geduurd tot ze ruim 8 maanden waren! Ondertussen heel wat getobd met alles keer op keer schoonmaken.

  • Het grit zo goed mogelijk uitscheppen.
  • De schepjes steeds weer afwassen.
  • Hun poepertjes en de beestjes zelf wassen met Zwitsal shampoo, als ze er weer eens onder zaten.

De beestjes zelf hadden er geen last van, alleen vonden zij dat het dunne niet in de bak hoorde maar beter in een plantenpot gedaan kon worden. Een stapel kranten of de zoom van een kleed werden ook graag gebruikt.

Wat kun je zelf doen?

Kitten in plantenbak
  • Plantenaarde met kiezelstenen of pebbles afdekken.
  • Alles van papier van de grond halen.
  • Krantenbakken wegbergen.
  • Zomen van kleedjes of gordijnen met knijpers omhoog steken.
  • Gevaarlijke hoekjes met grote dozen afdekken.
  • Verleidelijke plekjes achter tv’s en stereo’s met dozen volstoppen.
  • Handen wassen met iets desinfecterends.
  • Bij alles wat je met de katten doet je handen reinigen.
  • Haren rondom de anus zoveel mogelijk wegknippen.
  • Kattenanus na elke keer ontlasting wassen.

Welk medicijn helpt? Ik weet het niet.

Metrobac. Deze rode pillen hielpen bij twee ervan het beste, de derde bleef afwisselend dunne houden.
Zymoral, een poeder dat goed voor de ingewanden zou zijn; beslist geen succes en werd ook niet gegeten.
Hypoallergeen. Van de vijf katten, was er maar een die deze brokjes wou eten. Hielp ook niet echt tegen de diarree.

Wel blik geven, geen blik geven?

Wat het minste problemen gaf met de vertering is Shinycat van Gimpet.
Verder is het beste alleen maar brokjes geven. De onze kregen eerst Kitten 36, later Persian 38.

Glamidia?

Omdat de dunne maar niet minder wilde worden en na elke pillenkuur weer begon, lieten we hun ontlasting maar eens testen. Conclusie, geen Giardia maar een Glamidia infectie.
Daar helpen geen gewone medicijnen tegen.
De dierenarts zocht voor ons een oplossing van dit nare probleem. Het besluit was Baycox en Sulfatrim.

We besloten de moederpoes eerst de pillen te geven, omdat zij de draagster kon zijn.
Maar de Sulfatrim was geen succes. Het arme dier ging er vreselijk van kwijlen.
Omdat we dat eerst nog niet zo merkten, ze verdween meteen onder de bank, gaven we ook de vader een pil. Chippy werd er doodziek van! Kwijlen, hyperventileren en panisch voor ons. We probeerden de twee melk te geven, maar dit hielp niet en pas na een uur verdween de nare bijwerking.
Bij dit soort medicijnen kun je blijkbaar het best een pillenschieter gebruiken.

De ervaringen met Vader Chippy

In ieder geval was het effect van de pil op Chippy desastreus. In een tijd week wilde hij nauwelijks nog eten en had moeite met ademhalen.
We gingen met hem naar de dierenarts en die merkte wel aan hem dat het niet goed zat. Hij was zo gedwee. Ze besloten foto’s te maken en ik moest die maar eens bekijken, maar het was niet best.
Toen ik de foto zag van zijn borstholte snapte ik daar niets van, die was helemaal wit.
Dat was allemaal vocht. De dierenarts had maar één conclusie. Chippy was terminaal en moest meteen ingeslapen worden! Ik schrok me rot en stond radeloos te huilen. Hoe kan dat nou. Dat, een eerst nog gezond beestje, in een weekje op sterven ligt?
De enige oplossing voor deze vraag was sectie, want Chippy moest de volgende dag ingeslapen worden. De dokter kon ons alleen zeggen dat het waarschijnlijk kanker was, waar hij zo ziek van was geworden en dat het niet aan de medicijnen lag.
Onze grootste angst was nu dat onze drieling misschien iets van de vader geërfd had.
De sectie moest dat uitwijzen.

We moesten ruim 6 weken wachten op een uitslag. Die bleek een lymfoom te zijn. Uitzaaiing van kanker en gevolg: vocht in de borstholte, zodat hij nog maar 8% longcapaciteit had. De pillen hadden de kanker “geactiveerd”, zodat het in snel tempo verergerde.

Erfelijk? Dat is na te gaan, maar als je het weet, wat dan? Dat drie of maar een van je jonkies zwaar ziek zijn en waarschijnlijk ook nog besmettelijk. Wat doe je dan?
We kiezen voor de struisvogeltechniek.

Naschrift

Toen de katten negen maanden oud waren, kwamen de dunne aanvallen steeds minder voor. En ineens! Pats boem, heeft er weer een de dunne! We zijn maar overgegaan op een oud huismiddeltje. Norrit. Al geeft dat akelige zwarte ontlasting en vooral ellende met wassen. Ze zijn er in een à twee dagen vanaf.
De pil met een beetje boter insmeren en achterin het strotje duwen, werkt het beste.

Wondermiddeltjes? Zover ik weet zijn die er niet. Een kat kan eroverheen groeien en daarvoor moet je veel geduld en liefde hebben.

Petra Morsman, 15 december 2011.

Wat is Giardia?

Giardia is een parasiet die wereldwijd voorkomt. Het is besmettelijk voor alle zoogdieren, leeft in het maag-darmstelsel en is na de spoelworm de meest voorkomende maagdarmparasiet bij de kat.

Wat zijn de symptomen van een Giardia infectie?

Symptomen zijn vaak alleen zichtbaar bij jonge of verzwakte dieren en bestaan uit terugkerende, slijmerige en stinkende brijachtige diarree. Daarnaast zie je vaak een slechte vertering, gewichtsverlies en minder vitaliteit. Bijna altijd blijft de eetlust wel behouden. Volwassen dieren vertonen minder symptomen maar scheiden wel periodiek cystes uit waardoor ze besmettelijk blijven voor andere dieren of mensen.

Hoe komt mijn kat aan een Giardia-besmetting?

Giardis parasiet

Giardia wordt overgedragen door opname van cystes, dat kan door contact met ontlasting, besmet voer of water. Laat je kat daarom bij voorkeur niet uit plassen regenwater drinken of van de grond eten. Er zijn maar weinig cystes nodig om een infectie  te veroorzaken terwijl een geïnfecteerd dier wel 100.000 cystes per gram ontlasting kan uitscheiden! De cystes worden periodiek uitgescheiden, en zijn dus niet steeds in de ontlasting aantoonbaar.

.

Hoe weet ik of mijn kat besmet is met Giardia?

Om een goede diagnose te stellen is ontlastingonderzoek nodig. Vanwege de  periodieke uitscheiding is het belangrijk ontlasting te verzamelen van 3 opeenvolgende dagen en dan het liefste van diverse keren. In acute gevallen van diarree kan de dierenarts direct een Giardia-test doen van 1 ontlastingsmonster. Als de uitslag daarvan positief is kan de behandeling al direct gestart worden, het kan echter door de periodieke uitscheiding van de cystes dat de test aangeeft dat er geen Giardia-besmetting is omdat er op dat moment geen cystes in de ontlasting aanwezig waren. Bij een sterke verdenking kan de dierenarts dan toch kiezen voor een behandeling of vragen om alsnog 3 achtereenvolgende dagen ontlasting te verzamelen.

De behandeling

Als je kat positief test op Giardia bestaat de behandeling uit:

  • Gedurende 5 opeenvolgende dagen een ontwormingskuur.
  • 2 weken later opnieuw gedurende 5 dagen een ontwormingskuur.
  • 2 weken na het einde van de laatste kuur opnieuw ontlastingsonderzoek van verzamelde ontlasting van 3 opeenvolgende dagen.
  • Op de 3e en de 5e dag van de 1e kuur uw kat wassen met een geschikte shampoo, dit weekt cystes los uit de vacht en helpt herbesmetting voorkomen.
  • Giardia is ook besmettelijk voor mensen was daarom goed je handen na elk contact.
  • Behandel overige huisdieren gelijktijdig met het besmette dier. Waarschijnlijk zijn de andere huisdieren ook geïnfecteerd met Giardia, ook al vertonen zij geen symptomen.
  • Ontsmet de omgeving goed met allesreiniger en heet water, draag daarbij handschoenen, was kleden en gebruikte poetsdoeken op minimaal 60 graden, plekken waar ontlasting heeft gezeten deppen met alcohol 70%. Laat alles goed drogen, cystes blijven in een vochtige omgeving nog maandenlang infectieus.
  • Als gezinsleden ook diarreeklachten hebben, meldt dan bij dehuisarts dat je huisdier besmet is/was met Giardia.

Wat is de prognose voor een kat met Giardia?

In principe is Giardia goed te behandelen, maar de infectie wil nog wel eens hardnekkig zijn. Het is dan ook belangrijk om, ook nadat de verschijnselen van Giardia verdwenen zijn, de ontlasting nog herhaaldelijk te laten controleren door de dierenarts.

Bron Giardia: Dierendokters.com

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.