Ga naar de inhoud

Nierproblemen/Nierziekte bij katten

pexels-tomas-andreopoulos

Kenmerken:

Er is de laatste tijd iets vreemds met je kat aan de hand. De vacht is dof, ze heeft weinig eetlust en ze drinkt en plast veel meer dan normaal. Meestal denkt men dat het om “evenwichtsstoornissen” gaat, “aanstellerij”, “eenzaamheid” want de kat gaat ’s nachts b.v. heel erg huilen op verschillende tonen. Eigenlijk moet je al doorhebben dat ze tegen je zegt: “help me, ik ben aan het doodgaan…”

De dierenarts heeft je kat uitgebreid onderzocht en vastgesteld dat haar nieren slecht functioneren…

Acute nierziekte (acute nierinsufficiëntie)

Bij acuut nierfalen neemt de nierfunctie plotseling af, dit kan komen doordat er te weinig bloed naar de nieren gaat, of doordat de urine de blaas niet kan verlaten, door bijvoorbeeld gruis in de urineafvoerbuis. Ook vergiftiging kan tot acuut nierfalen leiden, bijvoorbeeld door het kauwen op een giftige plant. Bij acuut nierfalen is de kans dat de nieren zich herstellen het grootst.

Chronisch nierfalen (chronische nierinsufficiëntie)

Bij chronisch nierfalen neemt de nierfunctie langzaam af. De nieren verschrompelen. Aangezien de nieren een grote overcapaciteit hebben, wordt het nierfalen meestal pas opgemerkt wanneer meer dan 70% van de nierfunctie is uitgevallen. De kat is dan meestal lusteloos, vermagerd, drinkt en plast veel, krijgt een slechte vacht enz. In de meeste gevallen is het dan al te laat. Toch zijn er verhalen bekend van katten die nog enkele jaren leefden met redelijk hoge nierwaarden, dus er is geen reden om de moed gelijk op te geven.

Leven met nierinsufficiëntie

Veel katten hebben last van een verminderde nierfunctie. Chronische nierinsufficiëntie is zelfs de tweede meest voorkomende aandoening bij de kat. Gelukkig kan je kat bij tijdige diagnose en met de juiste behandeling toch een prettig leven leiden. Het is daarom belangrijk dat je kat regelmatig door een dierenarts wordt onderzocht.

De werking en functie van de nieren

Nieren zijn van levensbelang. Ze zorgen onder meer voor het reguleren van de vochthuishouding, het filtreren van het bloed en het in evenwicht houden van de chemische samenstelling van het bloed. De duizenden nefronen (delen van de nieren, die diverse ongewenste stoffen uit het bloed verwijderen) waaruit de nieren bestaan, voeren tezamen deze filtrerende taken uit. Als nefronen uitvallen, nemen andere nefronen in eerste instantie hun functie over. Hierdoor merken we niet meteen dat er een verminderd nierfunctioneren is.

Wat is nierinsufficiëntie?

Naarmate je kat ouder wordt, neemt het aantal werkende nefronen af. Hierdoor hebben bijna alle oudere katten last van een verminderde nierfunctie. Deze vorm van chronische nierinsufficiëntie wordt ook wel chronische interstitiële nefritis genoemd. Ook andere factoren zoals verwondingen, infecties, tumoren en aangeboren afwijkingen kunnen de werking van de nieren verstoren. Chronische insufficiëntie komt veel voor bij oudere katten (ouder dan zeven jaar), waar het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak is. Katten met een nierfalen vertonen echter pas symptomen wanneer meer dan 70% van de nefronen is aangetast! Het is daarom verstandig om je kat regelmatig te laten onderzoeken door de dierenarts. Op die manier kan nierinsufficiëntie tijdig worden vastgesteld.

Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

De volgende symptomen kunnen wijzen op nierinsufficiëntie:

  • overmatig plassen
  • overmatig drinken
  • weinig eetlust
  • doffe vacht
  • slechte conditie
  • gewichtsverlies
  • braken
  • slechte adem
  • zweertjes in de bek
  • diarree
  • lusteloosheid
  • anemie (bloedarmoede)

Het eerste symptoom dat vaak als gevolg van nierinsufficiëntie optreedt, is veel plassen. Dit komt doordat de nieren het vocht niet meer goed kunnen vasthouden. Het vele plassen compenseert je kat door veel te drinken. Je kat zal overal gaan drinken, soms ook uit het toilet. Als je kat om een of andere reden te weinig vocht inneemt, verergeren de symptomen. Het ureumgehalte in het bloed stijgt (niervergiftiging) en je kat wordt hierdoor sloom en misselijk. Het gevolg is braken, waardoor je kat nog meer uitdroogt. Wanneer geen actie wordt ondernomen, is de kans groot dat je kat op korte termijn zal sterven. Anemie wordt veroorzaakt door een tekort aan een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het hormoon zet het beenmerg aan tot de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan dit hormoon als gevolg van falende nieren resulteert in een tekort aan rode bloedcellen en dus in anemie. Je kat verzwakt hierdoor en heeft minder uithoudingsvermogen.

Is chronische nierinsufficiëntie te behandelen?

Je kat is voor de rest van haar leven nierpatiënt. Chronische nierinsufficiëntie is namelijk niet te genezen. Het is echter wel goed te behandelen! Met de juiste medicijnen en een aangepast dieet kan je kat een normaal leven leiden.

Wat doet de behandeling voor mijn kat?

De behandeling vertraagt de ontwikkeling van chronische nierinsufficiëntie en verlicht de symptomen die als gevolg van deze ziekte optreden. Hierdoor verbeteren de levensverwachting én de levenskwaliteit van je kat. Je merkt snel veranderingen:

  • meer eetlust
  • gewichtstoename
  • glanzende vacht
  • minder plassen
  • minder dorst
  • betere conditie (actiever)

Bovenstaande is een bijdrage van Novartis, Animal Health Benelux

Zie ook bij: Homeopathie en nierproblemen 

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.