Ga naar de inhoud

Heilige Birmaan

Korte omschrijving heilige birmaan

HERKOMST. Een fascinerende legende vertelt dat rovers een tempel bestormden in Birma. De hoofdpriester, Mun-Ho, bad om verlossing, maar werd toch vermoord. Een kat met gele ogen genaamd Sinh sprong op de stervende heilige man. Door deze daad van trouw kreeg de kat blauwe ogen als saffieren en witte voeten.
In werkelijkheid is de Heilige Birmaan een in Frankrijk gefokt ras dat in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstond uit waarschijnlijk Siamezen, Perzen en huiskatten.
VACHT. Lang, zijdeachtig met een zware kraag rond de hals en vier zuiver witte voeten. De witte aftekening moet gelijkmatig zijn en op de onderkant van de achtervoeten eindigen in een punt. Nogal gemakkelijk te onderhouden vacht.
KLEUR. Ze hebben points als Siamezen, maar bovendien witte voeten.
GEDRAG. Redelijk vriendelijk. Nogal rustig. Goed met kinderen.

goed-met-kinderen-groot1

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

De legendeheilige birmaan

Hoewel de meeste katten wel iets mysterieus hebben zijn er maar weinig rassen die kunnen bogen op een eigen legende.
In het verre verleden woonden er in het mysterieuze Tibet groepen Kittah priesters die de god Song-Hyo en de godin Tsun Kyan-Kse aanbaden. Om dit in alle rust te kunnen doen en om hun goden te vereren bouwden ze prachtige tempels met bladgoud bedekt en omringd door hoge muren. Deze hoge muren dienden tevens ter bescherming van de in elke tempel aanwezige honderd witte katten. Deze katten speelden een belangrijke rol in de godsdienst van de Kittah’s: de priesters die zo puur waren dat hun ziel op aarde niet kon worden gemist lieten na hun dood hun ziel overgaan in zo’n witte kat. In een tempel die gebouwd was op de berg Lugh woonde een priester die Mun-Ho heette en die zo gelovig was dat men beweerde dat de god Song-Ho zelf zijn gouden baard had gevlochten. Mun-Ho wijdde al zijn gedachten aan de dienst van de godin Tsun Kyan-Kse, de heerseres van de zielsverhuizing. De godin bepaalde welke ziel van de Kittah-priesters het werd toegestaan om opnieuw te leven in een heilig dier en zij bepaalde wanneer de ziel van het heilige dier weer overging in een Kittah-priester. De godin had stralende saffierblauwe ogen, de witte kater Sinh die altijd aan de zijde van Mun-Ho zat wanneer hij mediteerde had goudkleurige ogen; een reflectie van de goudkleurige baard van zijn meester.
Op een kwade nacht werd de tempel overvallen door een bende moordzuchtige Phoums uit Siam en werd Mun-Ho vermoord terwijl hij in standvastige aanbidding voor het beeld van de godin geknield zat. Tot op het laatste moment keek hij in de saffieren ogen van de godin en toen gebeurde het wonder van de zielsverhuizing: Sinh sprong op het hoofd van zijn in elkaar gezakte meester en keek strak in de ogen van de godin. Op dat moment veranderde de oogkleur van Sinh in een even stralend blauw als dat van de godin, zijn witte vacht werd donker aan de poten, staart en oren en hij kreeg een donker masker. Zijn vacht kreeg een goudkleurig zweem. Slechts daar waar zijn poten het hoofd van zijn meester raakten bleef de vacht zuiver wit. Eénmaal draaide Sinh zijn kop om in de richting van de grote toegangspoort van de tempel. De Kittah’s volgden zijn blik en slaagden erin de zware bronzen toegangsdeur van de tempel te sluiten zodat de tempel verder onheil werd bespaard.
Zeven dagen lang bleef Sinh in de ogen van de godin kijken en at of dronk niet. Na zeven dagen overleed Sinh en nam hij de ziel van Mun-Ho mee naar Tsun Kyan-Kse.

Weer zeven dagen later verzamelden de priesters zich bij het beeld van de godin om te beslissen wie de opvolger van Mun-Ho moest worden. Alle katten van de tempel kwamen ook naar het beeld: ze hadden allemaal dezelfde gedaantewisseling ondergaan als Sinh.
In diepe stilte gingen de katten om de jongste Kittah-priester heen zitten en zo koos de godin de opvolger van Mun-Ho.
Zo ontstond volgens de legende de Heilige Birmaan: met de ogen van een godin; met een gouden glans die van zowel de godin als van zijn meester kwam en met donkerbruin als symbool voor de onreinheid van de aarde, de laffe moord op het reine maar met witte voeten als symbool van de zuiverheid van de ziel.

Kleuren
De Heilige Birmaan komt voor in de volgende kleuren:
Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilacpoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood).
In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint.

Karakter
Heilige Birmanen zijn meestal rustig, zachtaardig en bescheiden. Alhoewel ze erg op gezelschap gesteld en er niet van houden om een hele dag alleen te zijn, willen ze zich af en toe ook even rustig terugtrekken.
Sommige Birmanen kiezen een persoon als favoriet uit, met wie ze een hechte vriendschap aangaan. Ook de omgang met andere poezen en honden gaat meestal goed. Birmanen zijn meestal niet luidruchtig en proberen aandacht te trekken door kopjes te geven en oogcontact te zoeken. Ondanks hun rustige natuur willen de meeste Birmanen op zijn tijd graag spelen en ravotten.
Birmanen zijn zeer intelligent.

Rasstandaard Heilige Birmaanheilige birmaan bess

De Heilige Birmaan is een halflanghaarkat met points en witte voeten. Het is een imposante kat van gemiddelde grootte met een naar verhouding zware beenderstructuur. Het is een gespierd en harmonieus gebouwd dier.
De kat maakt een levendige, intelligente indruk.

Kop
De kop heeft een matige wigvorm met een afgeronde schedel, iets langer dan breed. Het voorhoofd is enigszins bol boven de ogen, daarna vrij plat tot aan de oren. Ronde wangen met stevige kaken en een stevige kin. Kin en neuspunt vormen een rechte lijn.
Van opzij gezien heeft de kat een romaans profiel, een bolle neuslijn met een lichte glooiing bij de neusbrug.
Hij heeft een brede neus.

Oren
Wijd geplaatste, matig grote oren. De oren zijn aan de basis bijna even breed als hoog en hebben een goede beharing. De bovenkant van het oor is afgerond en heeft geen pluimpjes.

Ogen
Grote, bijna ronde ogen; het onderste ooglid is halfrond, het bovenste ooglid is amandelvormig. Heel licht schuin geplaatst.
Kleur van de ogen: helder, stralend eenkleurig diepblauw.

Lichaam, poten en voeten
Een korte gespierde nek.
Een gespierd lang en stevig lichaam met een horizontale ruglijn. Middellange stevige poten met stevige ronde voeten.

Staart
Matig lange volbehaarde staart.

Vacht
De vacht is halflang tot lang en heeft een zijdeachtige structuur, door de niet-wollige vacht meer aanliggend dan uitstaand. De vacht klit niet. Hij heeft een volle kraag rondom nek en hals. Op de buik is de vacht bij voorkeur enigszins gegolfd. De staart is vol en goed behaard.

Aftekening en kleur
Voorpoten: De witte handschoenen zijn op beide poten bij voorkeur symmetrisch en lopen niet verder dan de knik in de voet; aan de achterzijde zijn ze recht.
Achterpoten: De witte sokken bedekken de hele voet en lopen aan de achterzijde tot in een punt net iets onder de hak. De aftekening is bij voorkeur symmetrisch. De verhouding van de sokken en handschoenen is belangrijk.
De kleur van de voetzoolkussentjes is onbelangrijk.

Puntentelling
Kop en oren 20
Oogkleur 15
Lichaam, poten, voeten 20
Aftekening van voeten/sokken 20
Staart 5
Vachtstructuur, kleur 20
Totaal 100

Kleurslagen van de points.

heilige birmaan kleurslagen

Voor rood en crème geldt, dat tabby-aftekening niet als fout mag worden aangerekend, vooral niet bij kittens. Enige sproeten (kleine zwarte vlekjes) toegestaan.

Torti
Points komen voor in de kleuren:
Seal-, blue-, chocolate-, en lilac-point,gemengd met rood of crème.

Tabby
Points komen voor in de kleuren:
Seal-, blue-, chocolate-, lilac-, red- en cream tabby point.

Toevoeging:

  • het neusleer is roze, omlijnd met de genetische kleur.
  • het patroon is bij kittens nog niet zo duidelijk.
  • een gestreepte staart is wenselijk,maar een gekleurde staartpunt, geringd aan de onderzijde is geen fout.

Tortie tabby point
Seal tortie tabby-, blue tortie tabby-, chocolate tortie tabby-, lilac tortie tabby point.
De kleuren tonen het gewone tabby-patroon gemengd met rood of crème. De hoeveelheid rood of crème is niet belangrijk, vooropgesteld dat zowel rood als crème aanwezig zijn.

Titel Heilige Birmaan. E-book Hoofd-Auteur J. van Dijk EAN 9789059208261.

Klik op het plaatje hiernaast om het boek te bestellen bij Bol.com (E-book van Kobus plus).

Het boek geeft antwoord op belangrijke vragen over het houden en opvoeden van deze harige dwergen:
Waarom zijn Birmaanse katten zuivere binnenkatten?
Waarop moet worden gelet bij de verzorging van de vacht, de klauwen en het gebit van de kat?
Hoe herkent u goed kattenvoer?
Welke voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk voor de gezondheid van katten?
Wat is belangrijk bij het inrichten van de woning?
Wat maakt de Birmaan zo uniek?

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering