Ga naar de inhoud

Torties en Torbies (Schildpad en Schildpad Tabby)

Schildpad.

Torties en Torbies

Tortie is een afkorting voor schildpad. Ja, de naam komt van de schildpad. Torties combineren twee effen kleuren – rood en zwart – en de meeste torties zijn vrouwelijk.
Waarom vrouwelijk? Bij katten zitten de rode en zwarte kleuren op het X-chromosoom. Omdat vrouwtjes XX zijn en mannetjes XY, zijn het meestal alleen vrouwtjes die zowel rood als zwart hebben.

De primaire kleur op de meeste torties is zwart. De hoeveelheid rood kan variëren van slechts een paar tenen tot veel duidelijk rood. Het is zeldzaam, maar sommige torties hebben meer rood dan zwart. Vroeger werden ze “omgekeerde torties” genoemd.

Torbie is een afkorting voor tortoiseshell-tabby. Als je tabby-strepen toevoegt, wordt een tortie een torbie. Ze worden ook wel patched tabbies genoemd omdat ze een tabby zijn met rode of crèmekleurige vlekken. Door strepen toe te voegen, wordt het rood ook moeilijker zichtbaar. De meeste torbies hebben wat rood aan hun voeten, zelfs als je het nergens anders ziet.

Veel mensen vinden het verschil tussen torties en torbies nogal verwarrend. Zelfs op een kat met een effen kleur kun je vaak strepen op rood en crèmekleurig zien. De enige manier om er zeker van te zijn dat je een tortie of torbie hebt, is door eventuele strepen in de rode of crèmekleurige gebieden te negeren – kijk gewoon of de zwarte kleur effen is of strepen heeft!

Torties en torbies zijn erg interessant! Ze hebben de neiging om te hebben wat de kat ‘Tortie-tude’ noemt. Meer dan welke andere kleur dan ook hebben deze meisjes overal een ‘mening’ over. Ze zullen je precies vertellen wat die mening is! Tegelijkertijd kunnen ze een van de liefste katten zijn die je ooit zult hebben.

Elke schildpad heeft zijn eigen unieke kleurenpatroon. Torties worden de abstracte kunst  naar het idee van Moeder natuur genoemd.

Hieronder een aantal plaatjes ter ondersteuning van het verhaal.

black tortie
Black tortie
black tortie
Black tortie
black tortie
Black tortie
black tortie
Black tortie
blue cream tortie
Blue cream tortie
Bleu tortie
Bleu tortie
brown classic torbie
Brown classic torbie
brown mackeral torbie
Brown mackeral torbie
brown mackeral torbie
Brown mackeral torbie
silver classic torbie
Silver classic torbie
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering