Kat als middel tegen stress

Ivanan Nikolaevich Kramskoy (1837-1887) A girl with a cat

Ivanan Nikolaevich Kramskoy (1837-1887) A girl with a cat

Er zijn de afgelopen jaren enkele onderzoeken geweest waar de relatie tussen het hebben van een huisdier en stress bij de mens is onderzocht.
In de literatuur kom je verschillende onderzoeken tegen.
Psycholoog Karen Allen van de State University of New York heeft een onderzoek verricht bij een groep overwerkte effectenmakelaars. Van deze mensen nam de helft een kat of hond uit het asiel. Toen ze weer met stressvolle situaties in aanraking kwamen, bleek hun bloeddruk meer dan de helft lager te zijn dan de groep zonder huisdier.

Hetzelfde onderzoek heeft ze verricht bij 240 paren die stressvolle opgaven te verwerken kregen. De proefpersonen werden onderzocht in de volgende situaties:

  • Alleen in een ruimte
  • Samen met hun hond of kat
  • Samen met hun hond of kat en de partner
  • Samen met de partner

De dieren werden volledig vrij gelaten in hun doen en laten. De partner zat in de buurt, maar moest zich stilhouden.
De eerste situatie (alleen in de ruimte) werd vergeleken met de andere situaties.
De bloeddruk en hartslag van de proefpersonen was lager als de dieren aanwezig waren en juist hoger als alleen de partner aanwezig was. De meest gunstige situatie was als de proefpersoon alleen met de hond of de kat was. De bloeddruk steeg dan maar half zo hoog als wanneer de persoon met alleen de partner in de ruimte aanwezig was.
Ook het alleen zijn bleek rustgevender dat de aanwezigheid van de partner.

Uit dit onderzoek blijkt dat dieren een kalmerende invloed hebben op mensen.
Als je dus in een situatie terecht komt waarin je een moeilijke beslissing moet nemen, kun je je het beste alleen met je kat terugtrekken en alle goedbedoelde hulp afslaan.

Honden, katten en andere dieren maken de helft van de gezinnen gelukkig. Ze bezorgen ons echter niet alleen genegenheid en vreugde, maar waken ook over onze gezondheid.
De instellingen die werken met honden, katten of vissen, zijn niet meer te tellen. Of ze nu slechts af en toe aanwezig zijn, verzorgd worden door het personeel of door de bewoners, ze verbeteren de relaties tussen het personeel en de bewoners en zijn een boeiend gespreksonderwerp.

We hebben zelf een kat die als je hoofdpijn hebt lekker tegen je hoofd aan komt liggen en je een massage geeft met de nageltjes. Dit doet hij ongevraagd, maar altijd op het juiste moment.

 

 
Naar Landelijk honden informatiecentrum Naar Maxaro-badkamer-tegels Naar De kattenspeelgoed specialist
Naar Medpets.nl - katten Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl