Ga naar de inhoud

Korat

Korte omschrijving

koratHERKOMST. Net als veel andere oude Thaise rassen, wordt ook de Korat genoemd in de Kattenboek Gedichten uit 1350. In het land van oorsprong, Thailand, wordt hij Si-Sawat genoemd en zou hij geluk brengen. Deze blauwe kat werd door het Thaise volk vereerd en ook in de paleizen was hij kind aan huis. Pas tegen het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw begon er in Noord-Amerika en Europa belangstelling te komen.
VACHT. Kort, glanzend en zacht, zonder ondervacht. De vacht ligt glad aan. Nogal moeilijk te onderhouden vacht.
KLEUR. Zilverig blauw, met zilveren haartoppen.
GEDRAG. Redelijk vriendelijk. Erg rustig. Dol op kinderen.
OVERIG. De rasnaam is afgeleid van Korat, een provincie in noordoost Thailand.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.

schootkat-groot1goed-met-kinderen-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

Korat
Domestic Korat cat sitting on table indoors

De Korat houdt ervan aangehaald te worden en wilde spelletjes te doen. Hij heeft echter een hekel aan plotseling lawaai, waardoor hij voor een druk gezin eigenlijk niet geschikt is. 
De Korat is gesteld op rustige, vriendelijke mensen en raakt zeer gehecht aan zijn baas. Hij kan goed overweg met katten van een ander ras, maar prefereert rasgenoten. Hij kan ook een prima kameraad van een rustige hond worden, mits men de dieren langzaam aan elkaar laat wennen.
De Korat is weinig luidruchtig, behalve in de krolse periode, en vormt een gezellig, rustig huisdier.
Buiten kunnen de katers echter onverschrokken vechtersbazen zijn.

Het is echter nog steeds een redelijk zeldzaam ras, zodat het moeilijk kan zijn om aan een kitten te komen. In de Verenigde Staten zijn ze het talrijkst, maar ze worden nu ook elders gefokt.

Uiterlijke verzorging
De enkele vacht van de Korat is gemakkelijk in een goede conditie te houden. Losse haren worden dagelijks met de kam verwijderd, zodat de kat ze niet kan inslikken, waarna men de vacht met een zeemleren of zijden lap weer glans geeft. Hij houdt ervan veel te worden geaaid, wat ook uitstekend voor de vacht is en waardoor deze fraai gaat glanzen.

Oorsprong en geschiedenis

De vroegste beschrijvingen van de Korat, toen nog Ma-Laid genoemd, zijn te vinden in ‘The Cat-Book of Poems’ geschreven tussen 1350-1767. Op het eerste papyrus papier dat met de hand vervaardigd werd. De tekeningen en teksten werden gemaakt door monniken. In dit boek worden de zeventien gelukskatten van Siam (dat Thailand werd in 1939) beschreven en het boek is te vinden in de nationale bibliotheek van Bangkok.
De Korat wordt in het boek als volgt beschreven: De kat heeft de lichaamskleur als de zilveren tipjes aan de bloemen van het kruid ‘Lao’ (een soort limoengras) de haren zijn zacht met wortels als de kleur van de wolken en topjes als zilver. Haar ogen stralen als dauwdruppels op een lotusblad.

De Korat is een natuurlijk ras, zo genoemd door een koning van Siam, Rama V. Het ras is afkomstig uit Ampur Pimai de Korat provincie in Thailand, waar hij sinds 1350 in de koninklijke cattery gefokt wordt. Ook komt hij daar nu nog in het wild voor. In Thailand is hij tegenwoordig bekend als Si-Sawat door zijn kleur. De kat is genoemd naar een Sawat, de noot van een niet eetbare siervrucht die lijkt op de paardenkastanje in vorm, maar met een andere kleur. ‘Si’ betekent kleur en ‘Sawat’ is een mengeling tussen grijs en licht groen. Grijs of blauw, zoals wij het noemen, voor de vacht en groen voor de ogen. De Korat heeft dus dezelfde kleur als de Sawat-noot en zal dus nooit in een andere kleur kunnen bestaan.

Een van de legendes vertelt dat de zilvergetipte vacht staat voor rijkdom voor de handelsman of verkoper, regenwolken voor de agrariër en een gelukkig huwelijk en thuis voor een bruid.
Het feit dat deze gracieuze en elegante verschijning voorbehouden was tot de koninklijke familie of hoge Siamese ambtenaren, verklaart het zeldzame voorkomen van deze kat buiten de grenzen van het land.
De Korat is als gelukskat van Thailand lang beschermd door het Thaise volk en kon oorspronkelijk alleen cadeau gegeven worden aan een persoon waardig aan zo’n kostbaar geschenk.
Toch werden ook buitenlanders (waaronder een Brits ambassadeur) vereerd met zo’n koninklijk geschenk.

Zo komt het dat al in 1896 op een Britse show dit ras te zien was.
Ten onrechte werd in die tijd de Korat aangezien voor een blauwe Siamese kat.
De eerste grote bekendheid kwam in 1959 toen een Amerikaanse fokster Jean Johnson enkele exemplaren naar de Verenigde Staten importeerde, waarna het ras in 1972 Europa bereikte. 

Eigenschappen:

Sterke punten:
Mooi
Zwijgzaam
Lief
Intelligent
Niet vernielzuchtig
Gaat goed om met andere dieren

Zwakke punten:
Veeleisend, willen in het middelpunt van de belangstelling staan.

Erfelijke ziektes en afwijkingen:

Binnen het ras komen twee vormen van de erfelijke ziekte Gangliosidose voor (GM1 en GM2) deze stofwisselingsziekte kan grote problemen veroorzaken. Er is echter een DNA test ontwikkelt die de aanwezigheid van de ziekte kan aantonen. Binnen de Koratgemeenschap wordt fanatiek getest en dankzij de DNA test heeft men beide vormen van de aandoening grotendeels weten uit te bannen. De meeste fokkers fokken dan ook met GM1 en GM2 negatieve katten.

Rasstandaard Korat

korat3De Korat is een middelgrote, semi-oosterse effen blauwgrijze kat met een karakteristieke silvertipping, een hartvormig gezichtje en prachtige diep groene ogen.

KOP
Van voren gezien een hartvormige kop, goed breed ter hoogte van en tussen de ogen.
De kop gaat geleidelijk over in een goed ontwikkeld afgerond snuitje, dat noch spits noch vierkant is.
Groot vlak voorhoofd.
De neus is kort en welft zich enigszins naar beneden.
In profiel een glooiing ter hoogte van de neusbrug.
Stevige kin.

OREN
Grote oren met afgeronde toppen, vrij hoog geplaatst.
Weinig beharing in het binnenoor.

OGEN
Grote glanzende opvallende wijdgeopende ogen, bijna te groot voor het gezichtje; schuin geplaatst.
Oogvorm rond, indien goed geopend, anders ovaal.

OOGKLEUR
Schitterend egaal diepgroen, amber glans toegestaan. Kittens en jonge volwassen katten tot 2 jaar mogen gele, amberkleurige of amber-groene ogen hebben.

LICHAAM
Van gemiddelde grootte, stevig, goed gespierd en semi-cobby, maar nooit grof.
Iets gebogen ruglijn, maar niet overbouwd.

POTEN EN VOETEN
Niet te lang, maar slanke, goedgespierde poten met ovale voeten.

STAART
Niet te lange staart, vrij breed aan de basis, smaller uitlopend naar een rond einde.

VACHT
Enkele vacht. Tamelijk kort, glanzend, fijn en goed aanliggend.
De vacht heeft de neiging tot openvallen midden op de ruggengraat.

KLEUR
Elke egale tint blauw met silvertipping, hoe meer, hoe beter. Zonder shading of ghostmarking. Bij een korte vacht is de zilverglans intenser.
De silvertipping ontwikkelt zich tijdens de jeugd en is pas goed ontwikkeld als de kat 2 jaar oud is.
Neusleertje: donkerblauw tot lilac.
Voetzolen: donkerblauw tot lilac met rozige tint.

Puntentelling
Kopbreedte 5
Profiel 6
Breedte tussen de ogen 4
Oorvorm en plaatsing 5
Ogen 15
Oogkleur 5
Lichaam/nek 15
Poten, voeten 5
Staart 5
Vachtlengte 4
Vachtstructuur 4
Goed aanliggend 2
Conditie 5
Vachtkleur 20
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering