Ga naar de inhoud

Ocicat

Korte omschrijving

ocicatHERKOMST. De Ocicat werd in 1964 voor het eerst gefokt in de staat Michigan, uit een kruising tussen een Chocolate Point Siamees en een Siamees-Abessijnhybride. Om de bijzonder fraaie vacht werd de fokkerij voortgezet, waarbij ook het ras American Shorthair werd ingekruist. Zo ontstond een kat met een iets steviger, groter lichaam en allerlei fraaie kleuren.
VACHT. Kort, glad, dicht, zacht en glanzend. Haren met ticking vormen de basis voor de gevlekte vacht. De vlekjes moeten duidelijk afsteken tegen de ondergrond. Zeer gemakkelijk te onderhouden vacht.
KLEUR. De Ocicat komt voor in de kleuren black spotted (tawny), blue spotted, chocolate spotted, lilac spotted, cinnamon spotted en fawn spotted met en zonder zilver.
GEDRAG. Nogal vriendelijk. Energiek. Goed met kinderen.
OVERIG. Door de grote overeenkomst tussen het eerste kitten en de wilde ocelot stond de rasnaam al snel vast.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
energiek-grootschootkat-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.kletser-groot1
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

Onstaan
meulicats_ocicat
Het ontstaan van de Ocicat is eigenlijk een aaneenschakeling van goed uitgepakte ongelukjes.
Virginia Daly, een fokster van Siamezen uit het Amerikaanse Michigan, wilde begin jaren 60 van de vorige eeuw, een Siamees met Abessijnse points fokken. Hiertoe kruiste ze een Abessijn kater met een sealpoint Siamees.
De kittens leken allen op Abessijnen dus niet de beoogde Siamezen met Abessijn points. Een vrouwtje uit het nest werd later gedekt door een chocolate point Siamees. In dit nest was, naast de gewenste Siamezen met Abessijn point, een vreemd kitten aanwezig. De dochter van de fokster vond dat het kitten haar aan een Ocelot deed denken en zij bedacht de naam Ocicat.
Het kitten zou uitgroeien tot een grote ivoorkleurige kat met grote gouden stippen met de naam: Tonga. Tonga beantwoordde echter niet aan het doel van mevrouw Daly en werd dus als huiskat voor 10 dollar verkocht aan een student medicijnen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat Tonga te zijner tijd zou worden gecastreerd.

Enige tijd later kwam mevrouw Daly in contact met dr. Clyde Jeeler van de universiteit van Georgia. Hij liep al een poosje rond met het idee een kat te fokken die leek op de uitgestorven Egyptische vissende kat en probeerde andere fokkers enthousiast te maken voor het idee.
Dr. Jeeler vond dat het mooie, onalledaagse vlekkenpatroon van Tonga mogelijkheden bood en vroeg Virginia Daly erover na te denken Tonga als stamvader voor een fokprogramma in te zetten. Ze vond het echter niets. Ze was Siamezenfokster en had geen zin een nieuw ras op poten te zetten.
Gelukkig voor de Ocicat veranderde ze van mening en de ouders van Tonga kregen opnieuw een nestje, waarin opnieuw een prachtig getekend spotted katertje zat. Dit kitten behield ze en noemde het Dotson. De stamvader van de Ocicat.

Natuurlijk gaat de ontwikkeling van een ras niet vanzelf. Daarvoor heb je een aantal zeer betrokken fokkers nodig die een ras verder willen ontwikkelen. Een aantal van deze fokkers van het eerste uur heeft de American Shorthair toegevoegd. Dit ras zorgde voor het zilver gen en de stevige bouw.

Bij de CFA (Cat Fancier’s Association) werd het ras in 1966 erkend voor registratie. Het duurde echter nog ruim twintig jaar voordat in 1984 de eerste rasclub werd opgericht. Vanaf dat moment ging het snel voorwaarts. Het aantal geregistreerde Ocicatten in de VS nam toe. In 1987 kreeg het ras zijn felbegeerde kampioensstatus. In die tijd werd besloten, de Siamezen en de American Shorthair te weren uit het fokprogramma en werd het verboden deze rassen te gebruiken voor de fok. Een jaar later werd de Ocicat ook bij de TICA (The International Cat Association) erkend. De Europese kattenvereniging FIFé (Fédération Intnationale Féline) erkende het ras in 1992.
Nu is het alleen toegestaan de Abessijn in te kruisen. De Ocicat is in de Verenigde Staten een erg populair ras geworden en staat daar hoog in de katten top 10. Inmiddels wordt het ras naar vele landen geëxporteerd: Australië en Nieuw Zeeland, Scandinavië, Japan, Zuid Afrika, Spanje, Italië, Duitsland, Belgie en Nederland. Allen hebben de Ocicat in het hart gesloten.
De allereerste Ocicat in Nederland (Galax Miss Finland) is door fam. Lensink uit Meppel, in 1995 uit Finland gehaald.

Zoals u begrijpt heeft de Ocicat niets te maken met de Egyptische vissende kat. De eventuele gelijkenis is puur toevallig. Ook is er geen sprake van enige overeenkomst met het genetisch materiaal van een Ocelot. De Ocicat is een kat ontstaan door menselijk ingrijpen en heeft alleen zijn schitterende gevlekte vacht gemeen met zijn wilde soortgenoten.

Uiterlijk
De Ocicat is een middelgrote kat met het karakteristieke spotted patroon. De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo, de katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen.
De Ocicat ziet er elegant en slank uit, maar tilt men hem op, dan is hij verrassend zwaar.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam. De borst wordt gemarkeerd door een dubbele ongesloten halsbanden. De staart heeft zeer brede strepen, bij voorkeur afgewisseld met spots, de staartpunt is effen.
De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt. Om de genetische kleur te bepalen zijn de kleur van de effen staartpunt en de voetzooltjes beslissend.
Het patroon kan donkerder zijn op kop, poten en staart dan op het lichaam.
Zie voor een uitgebreidere bespreking van de kleur bij de rasstandaard.

Karakter
De Ocicat is erg lief, aanhankelijk, intelligent, nieuwsgierig, actief en dol op spelen. Hij zoekt graag contact met zijn mensenhuisgenoten, zonder echt opdringerig te zijn. Hij kan zichzelf goed vermaken. Maar door zijn sociale karakter is het niet raadzaam de Ocicat hele dagen aan zijn lot over te laten. Beter is het, wanneer u zelf veel buitenshuis werkzaam bent, een tweede kat te nemen of twee kittens aan te schaffen. Ook met honden kunnen ze in harmonie samenleven, mits ze daar op jonge leeftijd al aan gewend zijn geraakt.
Met kinderen kunnen ze het ook prima vinden, ze zijn verdraagzaam, geduldig en zullen niemand met opzet bezeren.
Een Ocicat kan een wat dominante kat zijn. Niet alle kattenrassen zijn geschikte huisgenoten. Sommige katten worden erg geïmponeerd door de starende blik uit die prachtige amandelvormige ogen.

Slim
Ze kunnen zichzelf foefjes aanleren, zoals het openen van deuren en laden. Het lopen aan een lijntje en propjes apporteren is voor de meesten geen probleem. Hun aanpassingsvermogen is groot. Ze voelen zich zowel thuis in een appartement als in een royaal huis met een veilig omheinde tuin of ren. Wanneer ze uitsluitend binnen gehouden worden, geeft dat geen problemen, zolang de kat maar voldoende mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Een flinke krabpaal is dan erg welkom.

Rasstandaard Ocicat

oci_van_diem_mei-lanKOP
De kop heeft een matige wigvorm, iets langer dan breed met een stevig, breed snuitje, wat een vierkante indruk geeft en waardoor lichte pinch ontstaat. Het profiel heeft een lichte glooiing bij de neusbrug.
Stevige kin met goed sluitend gebit.

OREN
Vrij grote oren, wijd uiteen geplaatst, de contouren van de kop volgend. De oren maken een hoek van 45° ten opzichte van een horizontale lijn. Pluimpjes zijn gewenst.

OGEN
Grote amandelvormige ogen, iets schuin geplaatst. De ruimte tussen de ogen moet meer dan de breedte van een oog bedragen.
Alle oogkleuren zijn toegestaan, behalve blauw. Een intense oogkleur verdient de voorkeur.

NEK
Elegante nek.

LICHAAM
Stevig, lang en goed gespierd lichaam, niet oosters en niet grof met een oplopende ruglijn.
Vrij diepe borst.

POTEN en VOETEN
Stevige, vrij lange, gespierde poten in goede verhouding met het lichaam.
De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
Ovale voeten.

STAART
Vrij lange staart, niet al te dun, enigszins taps toelopend.

VACHTSTRUCTUUR
Korte gladaanliggende satijnachtige glanzende vacht.
Ticking: De haren van de aftekening zijn ticked met donkere haarpunten. De haren van de grondkleur hebben een ticking met lichte haarpunten. De staartpunt heeft geen ticking.
Contrast: De Ocicat heeft een donkere spotted tabby tekening en een lichte grondkleur. De tekening is overal duidelijk waarneembaar.

AFTEKENING
De Ocicat is een spotted tabby met op de borst één, bij voorkeur meerdere niet gesloten halsbanden. Op schouders en flanken ovale spotjes, die zover mogelijk naar beneden doorlopen en aan het blotched tabby patroon doen denken, vooral ter hoogte van de oester. De staart heeft zeer brede strepen, bij voorkeur afgewisseld met spots. De staartpunt is effen.
Het patroon kan donkerder zijn op kop, poten en staart dan op het lichaam.

KLEUR
De Ocicat komt voor in de kleuren black spotted (tawny), blue spotted, chocolate spotted, lilac spotted, cinnamon spotted en fawn spotted met en zonder zilver.
Wit is alleen toegestaan bij kin en lippen.

Puntentelling
KOP
Schedel 5
Snuit 10
Oren 5
Ogen 5
LICHAAM
Lichaam 15
Poten, voeten 5
Staart 5
VACHT, KLEUR
Vachtkleur 5
Structuur 5
Contrast 10
Oogkleur 5
Patroon 25
Totaal 100

KLEURSLAGEN

kleurslagen_ocicat

Bovenstaande gegevens zijn voor een deel afkomstig van:

ocicatinfo.nl

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering