Bange en schuwe kat

Bange en schuwe katten kun je het beste tijdens het slapen handtam maken. Ga rustig, bijvoorbeeld met een boek, in de ruimte zitten waar de kat zich verstopt houdt. Als de kat in de huiskamer zit, probeer dan op de bank te gaan slapen. Het zal niet lang duren voordat hij nieuwsgierig wordt en bij je komt om je te onderzoeken. Onderneem geen stappen, maar laat hem gewoon zijn gang gaan.
De meeste vormen van het eerste contact tussen de kat en de mens gebeuren tijdens het slapen. De mens is dan minder bedreigend en bij de kat wint de nieuwsgierigheid het dan van de angst. Als je wakker wordt en de kat rent niet weg, dan ben je de winnaar en zal de kat niet meer voor je wegkruipen. Uiteraard zal dit niet na 1 keer lukken. Geduld is een schone zaak.

bonita1Als katten heel erg angstig zijn is het verstandig ze altijd binnen te houden. Als het dier buiten een angstaanval krijgt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties.
Zorg ervoor dat de kat kan beschikken over een eigen en veilige plaats waar hij zich kan terugtrekken. Bijvoorbeeld een soort hol met een smalle ingang, waar je niet zo gemakkelijk in kunt kijken. Als de kat zich hierin heeft teruggetrokken, mag niemand hem storen. Dat wordt namelijk als een ernstige bedreiging gezien.

Zorg ervoor dat de vluchtweg naar de eigen en veilige plaats vrij is. Dit geeft hem een extra veilig gevoel.
Benader je kat op gelijke hoogte. Staar een angstige kat nooit recht in de ogen. Kijk langs hem heen en knipper met je ogen. De kat ziet dit als een vredesuiting.
Loop nooit recht op het dier af en houd hem nooit vast als de pupillen groot zijn of het gespannen lijf verraden dat hij bang is.
Een tweede, mensvriendelijke kat kan helpen een schuw dier met de mens vertrouwd te maken. Het vraagt echter veel geduld, want mensvriendelijk gedrag kun je niet dwingen.

Oorzaken van angst:

Erfelijke aanleg
De wetenschap heeft aangetoond dat de karaktertrekjes van de vader die van de kinderen kunnen beïnvloeden, zonder dat de vader de kinderen ooit heeft gezien.

Socialisatie
Kittens die tijdens de eerste 3 weken niet met lawaai worden geconfronteerd en geen mensen of andere dieren zien, zullen hun hele leven wantrouwig blijven.

Opvoeding
Net als andere dieren leren katten veel door te observeren en na te doen. Als de moeder of andere leden van het kattengezin de vlucht nemen bij het zien van mensen, zullen de anderen dit gedrag overnemen.

Groepsgedrag
Angst werkt aanstekelijk. Als onervaren katten merken (ruiken of voelen) dat een ervaren soortgenoot bang is, zijn zij het ook.

Shock
Een echte shock kan jarenlang doorwerken. De kat reageert dan panisch op alles wat hij tijdens die ervaring heeft gevoeld, geroken, gezien of meegemaakt.

Ervaring
Slechte ervaringen blijven lang in het geheugen gegrift. Hoe meer indruk die ervaringen hebben gemaakt, hoe langer ze van invloed blijven op het gedrag.

Bron:
Het bovenstaande is voor een deel overgenomen uit “Hart voor Dieren”.

 
Naar Landelijk honden informatiecentrum Naar Maxaro-badkamer-tegels Naar De kattenspeelgoed specialist
Naar Medpets.nl - katten Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl