Kat binnen of buiten

We hebben een poll gehouden in 2012 over het feit of de katten binnen (ook in de tuin) of buiten vertoeven. Hieronder volgt het resultaat over 495 stemmen.

pollaantal

Statistisch zou je ervan uit mogen gaan dat dit een redelijke weergave van de werkelijkheid in geheel Nederland. Deze stemmen zijn echter alleen gedaan door bezoekers aan onze site. Persoonlijk vinden we het echter wel verheugend dat zoveel katten van onze bezoekers niet op straat komen. Een kat hoeft echt niet op straat te zwerven.
Als je de kat alleen in huis kunt houden, zorg dan voor voldoende afleiding in de vorm van speeltjes en een krabpaal.

We zijn erg benieuw of de situatie is gewijzigd.
Hieronder staat een poll die eind maart 2018 gesloten is.

Wat in de vorige poll opvalt is dat het aantal reacties om de katten niet op straat te laten zeer groot is. Deze groep is ook bij onderstaande poll weer zeer groot.
In ieder geval een bewijs dat we goed met onze katten omgaan.


 

Zijn je katten binnen of buiten?

  • Altijd buiten (3%, 19 Stemmen)
  • Binnen (40%, 236 Stemmen)
  • Binnen en in afgesloten tuin of ren (42%, 252 Stemmen)
  • In de nacht buiten, overdag binnen (5%, 28 Stemmen)
  • Overdag buiten, in de nacht binnen (10%, 58 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 593

Laden ... Laden ...

 


 

Hieronder volgen twee oplossingen om de katten in de eigen tuin te houden (schutting en ren).

In de tuin.

Je kunt de katten in de tuin houden door een degelijke schutting of tuinafzetting neer te zetten of door een kattenren te bouwen.

Een aantal bezoekers heeft de oplossing gevonden in een tuigje met een touw. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, maar niet zo lang dat de kat ergens in kan klimmen.
Hou de kat wel extra in de gaten en laat hem niet de hele dag zonder toezicht aan de lijn zitten.

Schutting.

Voor de schutting moet je verticaal geplaatste planken gebruiken. Bovenop de schutting plaats je ijzeren strips die naar binnen worden gebogen in een hoek van ongeveer 120°. Bovenop de ijzeren strips maak je gaas vast, dat ook aan de bovenkant van de schutting wordt vastgemaakt.
Doordat het gaas naar binnen is gebogen, zal het voor de kat zeer moeilijk worden om naar boven te komen. Bij ons helpt het afdoende. In het begin was de draad bovenin schrikdraad. Dit heeft maar korte tijd aangestaan. De oranje draad maakt nu genoeg indruk.
Het probleem met een houten schutting is, dat ze vaak als isolator werken. Hierdoor zal de kat niets voelen als hij via de schutting de draad aanraakt.
Dit is op te lossen door een aardedraad evenwijdig aan de plus-draad aan te leggen.
De meest ideale situatie is het werken met drie draden.

De onderste draad zit 5 cm. boven de schutting. De onderste en bovenste draad wordt aangesloten op de hoogspanningsklem van de generator, de middelste op de aardingsklem of een draad rechtstreeks naar een aarde in de vorm van een koperen waterleiding pijp die je ongeveer 50 cm. in de grond slaat. De katten moeten zich nu tussen twee draden wringen (kost even tijd) en tussen die draden staat één keer per seconde de volledige hoogspanningspuls.

poesje-linksKlik hier voor  enkele voorbeelden

Er bestaat een schrikdraad-apparaat van het volgende merk:
Mini Gard Producent: Koltec.
Dit apparaat hebben we zelf in gebruik gehad. Het helpt echt en is niet dieronvriendelijk.

afrasteringafrastering1

Draaiende balken.

Een goede oplossing is ook een afscheiding die bestaat uit draaiende balken.
Op de website Kattenbeveiliging.nl/ kun je een groot aantal voorbeelden zien.

katrol1

In plaats van ronde palen kun je natuurlijk ook pvc-buizen gebruiken om de kat binnen te houden. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat ze niet te lang worden. Ze gaan dan doorbuigen.

Hieronder zie je de oplossing van een bezoeker.

Om een oplossing te maken die erg veel op bovenstaande foto lijkt, zie je hieronder een beschrijving met enkele foto’s.
We hebben beugeltjes gekocht, genaamd ‘neusijzers’. Grote spijkers, houten tuinpaaltjes, nylon lagerbussen en stelpennen.
katrol3
katrol4
De neusijzers zijn in een andere hoek gebogen. De spijkers zijn met een zaag op maat gemaakt en aan de neusijzers gelast. Op sommige plaatsen 2 spijkers per ijzer, en op sommige plaatsen 1.
Dit laswerk en de stelpennen zijn gespoten met verf voor buiten wat tevens het roesten tegen gaat.
katrol5
Vervolgens de paaltjes op maat gezaagd, aan beide kanten een gat geboord en de nylon lagerbusjes erin gestopt. De boorgaten zijn dieper dan de busjes zitten. Daar valt die spijker in waardoor het gaat draaien.
katrol2
Op een paar plekken kwamen we wat moeilijk uit, dus daar zijn de beugeltjes op maat voor gemaakt. En een paar stelpennen op een stukje beugel gezet, omdat we deze niet meer tegen de muur konden schroeven omdat de balk er dan voor zit (balk er later in als de pennen aan beide kanten al hangen gaat niet omdat de muren niet zo flexibel zijn).

Kattenren.

Zorg er bij het uitzoeken van de plaats voor dat anderen niet gemakkelijk in de buurt kunnen komen als er niemand thuis is.
Het dak kun je het beste overkappen met pvc-golfplaten.
Naar eigen inzicht kun je ervoor kiezen de ren tegen de schuur te plaatsen. Als je dat doet, kunnen de katten via een luikje de schuur in.
De bodem kurenklein1n je eventueel voor een deel van gras maken.
Hang ook een paar planken op, zodat de katten daar lekker op kunnen liggen.

De buitenkant bestaat voor het grootste deel uit stevig gaas. De onderkant kun je eventueel tegen regen en wind afschermen met doorzichtig pvc of dik plastic. Maak de balken niet te dun. (minimaal 6×4).

Hieronder staat een link naar een site met veel voorbeelden van kattenrennen en afscheidingen van tuin of balkon. In ieder geval de moeite waard om ideeën op te doen. Kattenren.nl

 

 
Naar Landelijk honden informatiecentrum Naar Maxaro-badkamer-tegels Naar De kattenspeelgoed specialist
Naar Medpets.nl - katten Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl