Ga naar de inhoud

Peterbald

Korte omschrijving

peterbaldHERKOMST. De eerste Peterbalds zijn geboren in Rusland (januari 1994). Dit was het resultaat van een kruising tussen een Oosters korthaar met een Oosters uitziende Donskoy (Don Sfynx).
De Peterbald of Petersburg Sphynx is een sierlijke, intelligente kat van het oosterse type. De kat lijkt haarloos te zijn. De meest opvallende eigenschap van deze kat zijn rimpels over het grootste deel van het lichaam.
Deze katten kunnen met of zonder vacht geboren worden. Bij de katten die met vacht geboren worden en deze later verliezen, begint het haarverlies meestal bovenop de nek en gaat dan verder over het lichaam naar de staart.
VACHT. Typisch voor dit ras is de ongewone vachtstructuur. Haarloos, borstelig en gewone vacht.
Afhankelijk van de mate van beharing, moet de Peterbald af en toe gewassen worden. Vooral bij de vrijwel geheel naakte kat en je moet dan denken aan eenmaal per maand. De Peterbald met borstelige of gewone vacht heeft over het algemeen geen wasbeurt nodig; een enkele keer zachtjes borstelen en even opwrijven met een zachte doek is voldoende.
KLEUR. Alle kleuren kunnen voorkomen.
GEDRAG. De Peterbald is een erg actieve kat die veel aandacht vraagt. Hij heeft behoefte aan een of meerdere soortgenootjes als gezelschap en wil niet genegeerd worden. Hij is erg speels en blijft dit ook als hij ouder is. Ook is hij zeer ondernemend. De Peterbald past zich makkelijk aan, ook met andere dieren. Het is een vriendelijke, knuffelbare kat.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
goed-met-kinderen-groot1speciale-verzorging-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Rasstandaard Peterbald

peterbaldDe Peterbald of Petersburg Sphynx is een sierlijke, intelligente kat van het oosterse type. De kat lijkt haarloos te zijn. De meest opvallende eigenschap van deze kat zijn rimpels over het grootste deel van het lichaam.
Deze katten kunnen met of zonder vacht geboren worden. Bij de katten die met vacht geboren worden en deze later verliezen, begint het haarverlies meestal bovenop de nek en gaat dan verder over het lichaam naar de staart.
De Peterbald kan twee typen vachtstructuur hebben.
Bij beide vachttypen zit de overgebleven vacht meestal op de snuit, aan de basis van de oren, op de poten en voeten en er kunnen nog enige haren op de staart zitten.

Katten met een niet-borstelige vacht zullen deze meestal verliezen als ze ouder worden, maar ze behouden een fijne, korte dons op hun lichaam en/of de extremiteiten.
De vacht die behouden blijft, voelt zeer zacht en donzig aan.
Katten met een borstelige vacht kunnen deze ook verliezen als ze ouder worden. Meestal zullen hier en daar een paar haren behouden blijven op het lichaam en de extremiteiten.
De vacht die behouden blijft, is kort en krullerig.

KOP
Afmeting: middelgroot.
Vorm: lange gelijkzijdige driehoek.
Schedel: licht afgerond met een vrij vlak voorhoofd
Kin: sterk, de voorzijde van de kin staat recht onder de voorzijde van de neus.
Jukbeenderen: geprononceerd.
Profiel: bijna recht profiel met een nauwelijks opvallende hoek van voorhoofd naar neus. Two-planed heeft de voorkeur; recht is toegestaan.
Rimpels: het voorhoofd heeft een aantal verticale lijnen of rimpels die voor de oren onder een bijna rechte hoek afbuigen.

NEK
Lang en slank. Dikker en zwaarder gespierd is toegestaan bij katers.

OREN
Afmeting: extra groot.
Vorm: breed aan de basis en puntig.
Stand: lager op de kop geplaatst dan de lijn van de wigvorm.

OGEN
Vorm: ovaal.
Afmeting: middelgroot.
Plaatsing: schuin geplaatst naar de buitenste ooraanzet.
De ruimte tussen de ogen bedraagt iets meer dan de breedte van een oog.
Oogkleur passend bij de vachtkleur.

LICHAAM
Afmeting: klein tot middelgroot.
Lengte: middellang tot vrij lang.
Borst: breed, mag iets tonvormig zijn.
Botstructuur: fijn tot middelzwaar.
Spieren: stevig gespierd, niet fijntjes.
Rimpels: aan de basis van de nek, het begin van de staart, bovenaan de poten, onderzijden van het lichaam en de onderbuik.

POTEN
In verhouding met het lichaam.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De voorpoten staan wijd uit elkaar.
Botstructuur: fijn tot gemiddeld.
Spieren: stevig gespierd.

VOETEN
Voeten Ovaal, middelgroot met lange, lenige, prominente tenen. Vorm: ovaal met lange slanke tenen.
Afmeting: middelgroot.
Tenen: opvallend lang en slank.

STAART
Lange dunne zweepstaart, taps toelopend in een fijne punt.

BEHARING en HUID
De kat lijkt haarloos te zijn. Het lichaam kan met fijn kort dons overdekt zijn wat al of niet verdwijnt als de kat ouder wordt; dons blijft meestal aanwezig op de extremiteiten en het lichaam wordt haarloos. Ook is het mogelijk dat alle vacht verdwijnt en kat compleet haarloos wordt.
Bij sommige katten is bij de geboorte een patroon zichtbaar wat verdwijnt met de vacht. Bij anderen lijkt het patroon in de huid te zitten en blijft het zichtbaar nadat de kat zijn vacht is kwijtgeraakt.
Snorharen en wenkbrauwharen zullen, als ze bestaan, golvend zijn en kunnen afgebroken zijn. De borstelharige variant (kan een volle, dichte vacht met korte, krullende haren zijn of hier en daar verspreid plukjes kort krullend haar over het hele lichaam) is toegestaan tot 2 jaar oud, maar verdient geen voorkeur. De huid is zacht en soepel en moet bij aanraking niet olieachtig aanvoelen. Katten met een echte borstelvacht verliezen die nooit. De vacht bestaat uit zeer korte, dichte, krullende haren. Sommige katten die geboren worden met de borstelige vacht kunnen uiteindelijk wel alle krullende haren verliezen. Bij dit soort katten blijft meestal dons over het hele lichaam behouden.
Kleine witte vlekjes op borst, buik of tenen zijn toegestaan (lockets).

Puntentelling
KOP
Vorm en grootte 9
Nek 2
Kin 3
Profiel 7
Ogen 7
Oren 7
Rimpels 5
LICHAAM
Borst 12
Poten, voeten 5
Staart 5
Spieren 10
Botstructuur 8
Vacht (gebrek aan) 20
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering