Ga naar de inhoud

Pillen geven aan de kat

Pillen geven bij een kat is misschien wel één van de lastigste zaken. Sommige katten zijn gemakkelijker met het geven van tabletten dan andere. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om je kat tabletten te geven.

Hierna vind je enkele tips.

Rechtstreeks in de bek.

  • Laat je kat rustig gaan zitten. Open de bek door je hele hand over de kop van je kat te leggen, de bovenlippen tegen de kiezen te duwen en het kopje omhoog te houden. Eventueel kun je met de andere hand de onderbek openen. Op het moment dat hij de bek opent, zal de lip over de kiezen heen vallen. Hij zal de bek dan niet zo snel weer dichtdoen (dan zou hij op zijn lip bijten).
  • Nu stop je de tablet achter in de keel en houd je de bek dicht met de kop licht omhoog.
  • Je wacht tot de kat slikt, eventueel strijk je met je hand over de keel om het slikken te bevorderen. Er zijn ook pillenschieters te verkrijgen waarmee je de pil achter in de keel kan deponeren.
  • Katten kunnen eventueel ook in een doek gewikkeld worden met alle poten in de doek. Zo vermijdt je de scherpe nagels.

Als je het geven van de tablet achteraf beloont met een stukje eten en/of aandacht zal je kat het ingeven van tabletten snel als iets positiefs zien!

poesje-linksKlik hier voor een pillenschieter.

In voedsel.
De meeste katten accepteren tabletten in een stukje voedsel, erg bruikbaar is smeerkaas, daar valt een tablet niet gemakkelijk uit. Soms kan het handig zijn de tablet te vermalen.
Wat ook erg goed werkt is de truc met de 3 stukjes eten:

  • Leg 3 stukjes klaar, 1 met en 2 zonder tablet.
  • Maak je kat eerst enthousiast met een stukje voer zonder tablet.
  • Maak de kat daarna enthousiast voor het 2e stukje (met tablet)
  • Wanneer je het 2e stukje voer geeft houd je meteen het 3e stukje in de aanslag. je kat zal zo snel het 2e stukje opeten om ook het 3e stuk (zonder tablet) te pakken dat hij niet eens in de gaten had dat er in het 2e stukje een tabletje zat.

Wat als het echt niet lukt?
Sommige medicijnen kunnen per injectie gegeven worden. Er is zelfs een antibioticuminjectie voor katten die 14 dagen werkt! Het kan je veel ellende besparen. Indien het tabletten ingeven echt niet lukt kun je na overleg met de dierenarts bepalen of dit voor je kat een oplossing is.

Bron: © www.dierendokters.com

 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering