Ga naar de inhoud

Siamees

Korte omschrijving

siameesHERKOMST. Al in de 14e eeuw was de Siamees in Thailand aanwezig, misschien wel in de oude stad Ayudha. Ook staan ze vermeld in de Kattenboek Gedichten uit 1350. In dit boek staan zeer slanke katten met vachten met ‘points’, die nog veel weg hebben van de Siamezen van nu. In de 19e eeuw kwamen de Siamese katten in West-Europa en Amerika terecht.
VACHT. Kort, strak tegen lichaam liggend. Siamezen hebben een vacht vol contrast. Het lichaam is lichter dan de points. Zeer gemakkelijk te onderhouden vacht.
KLEUR. De points kunnen allerlei kleuren hebben. Seal Point, Blue Point en Chocolate Poit zijn de klassieke kleuren. Red-, Cream- en Lynx (Tabby) Point heten in Amerika Colourpoint Shorthair.
GEDRAG. Redelijk vriendelijk. Goed met kinderen. Praat veel.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.

energiek-grootschootkat-groot1goed-met-kinderen-groot1kletser-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

siameesIn tegenstelling tot andere rassen met de naam van een land, komt de Siamees wel uit het land Siam (tegenwoordig Thailand).
In de Thaise nationale bibliotheek, in de huidige hoofdstad Bangkok, bevinden zich manuscripten uit Ayutthaia die bewaard zijn gebleven, en die een opsomming geven van de inheemse katten, honden en vogels uit die tijd. In deze manuscripten – de bekendste wordt de Cat-Book Poems genoemd – worden schitterende sealpoint Siamezen met een lichte vacht afgebeeld; er staan verder onder meer verzen in, waarin ze worden beschreven als katten met een zwarte staart, zwarte poten en oren en verder wit, en met roodachtige ogen.
De points van deze katten waren minimaal: aan de poten bevonden zich slechts gekleurde “sokken” en het masker bestond uit niet meer dan een paar vlekken op de neus en de snorhaarkussentjes. Het is natuurlijk mogelijk dat er hier een geïdealiseerde kat wordt opgevoerd; de eerstvolgende keer dat de Siamese tekening in een geschrift ter sprake komt, duizenden kilometers verder, in Midden-Rusland, in 1793, is de kleur in ieder geval veel donkerder.
siamees-poemsHet betreft hier een verslag van de bioloog Pallas, die drie katten beschreef met een licht kastanjebruine lichaamskleur, donkerder op de rug en lichter op de flanken en de buik. Deze katten hadden een zwarte streep die liep vanaf de neus, rond de ogen tot aan het voorhoofd, terwijl de oren, poten en staart helemaal zwart waren. Het verschil in klimaat tussen Rusland en Zuidoost-Azië zou de donkerder kleur kunnen verklaren, aangezien de vorming van pigment bij de Siamezen afhankelijk is van de temperatuur: hoe kouder de omgeving, des te donkerder de kleur. Maar niemand weet of de door Pallas genoemde katten afstamden van geïmporteerde Siamezen of dat de Siamese genmutatie in dit gebied spontaan optrad. Het is echter opvallend dat Pallas de kop van de kat als spitser dan de “gewone kat”. Hij beschrijft dus in feite net zo’n kop als van de katten uit Siam. Maar op de afbeelding bij zijn verslag is de kop tamelijk rond, althans naar de huidige maatstaven.

De Siamees is ontdekt aan het hof van de koning van Siam, Pradgadipok. De kat werd streng bewaakt.
Geregeld vertelden reizigers dat ze van veraf kleine katjes hadden gezien die heel anders waren dan andere katten.

siamees-crystalIn 1871 werden Siamezen voor het eerst tentoongesteld op de Crystal Palace tentoonstelling.
Een Engelsman, Owen Gould, slaagde er in 1884 in het eerste paartje katten naar Engeland mee te nemen. Hiervoor had hij een dienaar van de zoon van Pradgadipok omgekocht.
Het was een grote sensatie. Een jaar later slaagde Auguste Paire, de toekomstige gevolmachtigd minister in Siam (ook al klandestien) in om tijdens een verblijf in Bangkok een paartje in bezit te krijgen. Hij schonk dit paartje aan de Plantentuin in Parijs.
Het werd een teleurstelling toen het niet lukte om met de paartjes te fokken. Overgebracht naar een andere omgeving en een ander klimaat, bleken de Siamezen zwak van gezondheid. Wat overhaast werd toen geconcludeerd dat het onmogelijk was om ze te acclimatiseren.

Pas rond 1920 kwam deze exotische kat vrijwel op slag in de mode en is nog steeds populair. Deze populariteit werd voor deze kat bijna de ondergang in Europa. De fokkers wilden aan de grote vraag voldoen en dit resulteerde in te veel inteelt. Hierdoor verzwakte het ras en werden de kittens te klein. Ook werden ze niet oud. Nu werd ook weer gesuggereerd dat de Siamees zich niet kon aanpassen en een zwakke gezondheid had. Dit had weer tot gevolg dat de Siamees weer bijna was verdwenen uit de Europese huizen.
Gelukkig besloot een aantal fokkers in 1932 te reageren en voortaan alleen maar Siamezen aan te bieden die voldeden aan de strenge standaard en puntenschaal. Door een betere kennis van de levenswijze, een evenwichtige voeding en de rasstandaard is het ras uitgegroeid tot een even sterke en gezonde kat als alle andere.

De kleurschakeringen van de vacht, de slanke lijn, de fijngebouwde driehoekige kop met de Aziatische scheefstaande ogen, de lenige wijze van voortbewegen, de statige gebaren, de hooghartige gereserveerdheid komen zelden allemaal in één ras voor.
Hieraan moeten nog enkele deugden worden toegevoegd.
Onder alle omstandigheden geeft hij blijk van een verbazingwekkend gevoel van waardigheid en als hij het strelen van een vreemde toestaat is het eigenlijk niet van harte. Hij is intelligent, dapper, recht-door-zee en hij geeft zich geheel aan zijn baas. Als hij hiervan wordt gescheiden, is hij in staat om dood te gaan door niet meer te eten.
Er kan aan worden toegevoegd dat dit bijzonder waakzame dier – dat maar met een half oog slaapt – zo’n bliksemsnelle reactiesnelheid heeft, dat hij wordt beschouwd als de snelste van alle katten.
Naast deze overvloed van deugden, zijn er natuurlijk ook enkele negatieve zaken te vermelden. Hij is wat achterdochtig, geneigd tot nerveus gedrag, tamelijk jaloers en kan zo hard miauwen dat het soms op het krijsen van een baby lijkt.

Hij heeft veel beweging nodig. Als hij geen tuin of ren ter beschikking heeft, moet hij in ieder geval het hele huis kunnen gebruiken.

Rasstandaard Siamees

siameesDe Siamees is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart.
De wigvormige kop wordt gedragen op een lange slanke nek.
De kat maakt een levendige en intelligente indruk.

KOP
Lange goed geproportioneerde wigvormige kop, die breed is tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit.
In profiel gezien is de neuslijn recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd.
Stevige kin en goed sluitend gebit.
Lange slanke nek.

OREN
Grote puntige oren, breed aan de basis.
De oren zetten de lijnen van de wig voort.

OGEN
Amandelvormige ogen die schuin geplaatst zijn, maar niet diep liggen.
Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken.
Oogkleur: stralend eenkleurig diepblauw.

LIJF, POTEN VOETEN
Lang en slank, goed gespierd buisvormig lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten.
De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

STAART
Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.

VACHT
Erg kort, fijn, glanzend en glad aanliggend.

POINTS
De points bevinden zich op de kop als masker, op de oren, poten, voeten en staart.
Het masker is door strepen met de oren verbonden.
Alle points hebben dezelfde basiskleur.
Er moet een duidelijk contrast zijn tussen points en lichaamskleur.

n.b. de kleurontwikkeling bij kittens verloopt langzaam, vooral bij de chocolates, cinnamons, lilacs en fawns.

TABBYPOINTS
Neusleer: mag totaal gekleurd zijn of roze omrand in de kleur van de aftekening.
Points: het masker, de poten en staart hebben een duidelijke tabby-aftekening in dezelfde kleur; de kleur op de poten mag iets lichter zijn.
Masker: een duidelijke zichtbare streeptekening, vooral rond de ogen en de neus en op het voorhoofd een scarabee, duidelijke strepen op de wangen en donker gekleurde snorhaarkussens.
Oren: vertonen een effen pointskleur met een zo duidelijk mogelijke duimafdruk.
Poten: scherp afgetekende strepen van verschillende grootte met laarsjes op de achterkant.
Staart: veel duidelijke ringen van verschillende grootte bij voorkeur over de gehele lengte van de staart en de onderzijde, en een effen staartpunt in de kleur van de aftekening,

n.b. de schaduwing van het lichaam dient net zo te worden beoordeeld als bij de effen point Siamees.

Puntentelling

  Siamees Foreign/white
Kop 15 15
Oren 5 5
Oogvorm/plaatsing 5 5
Lijf 15 15
Poten/voeten 5 10
Staart 5 10
Oogkleur 15 15
Pointskleur 10  
Lichaamskleur 15 15
Vachtstructuur 10 10
Totaal 100 100

KLEURSLAGEN

kleurslagensiameesBij de Chocolatepoint, Cinnamonpoint en Redpoint mag de kleur op de poten iets lichter zijn dan de kleur van de overige points.
Bij de Redpoint en Creampoint ook ghostmarking toegestaan op de point. Sproeten kunnen voorkomen op neus, voetzolen oogleden en oren.

FOREIGN WHITE
Vachtkleur: zuiver wit, zonder vlekken of tekening.
Neusleer en voetzolen: roze

TORTIES
De beide kleuren zijn op alle points zichtbaar, gemêleerd of in vlekken.
Aanwezigheid van een bles niet vereist.

TORBIES
De hoeveelheid rood/crème en de verdeling is niet belangrijk.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering