Ga naar de inhoud

Siberische Kat

siberische-katHERKOMST. Hoewel de Siberische Kat pas sedert 1990 buiten Rusland bekend is, heeft hij waarschijnlijk al minstens 1000 jaar in Noord-Rusland en het gebied rond Sint-Petersburg geleefd. Het is een natuurlijk ras, net als de Amerikaanse Maine Coon en de Noorse Boskat. Hij heeft echter een kortere kop en lichaam en kortere poten.
VACHT. Middellang tot langharig, met dicht onderhaar en langer waterafstotend olie-achtig dekhaar. In de winter hebben ze een volle vacht met een overdadige ondervacht. De zomervacht kan veel korter zijn. De textuur van de vacht moet zodanig zijn, dat de haren niet klitten. In de ruiperiode is het mogelijk dat losse haren blijven hangen waardoor klitten kunnen ontstaan, maar deze zijn met kammen en voorzichtig met de vingers plukken makkelijk te verwijderen. De vacht vraagt heel weinig onderhoud, af en toe borstelen volstaat.
KLEUR. Zwart, blauw, rood en schildpad met of zonder witte aftekening en tabbypatroon. Ook blauwcrème en crème behoren tot het kleurenpallet. De traditionele tabby (‘agouti’) met wit blijft zeer populair. De Neva Masquerade (Maskerkat), een Siberische kat met pointsaftekening of bi-colour, heeft blauwe ogen.
GEDRAG. Nogal onafhankelijk. Energiek. Goed met kinderen.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
goed-met-kinderen-groot1

Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

Geschiedenis.

Siberische kat

Hoe langharige katten in Siberië terecht zijn gekomen, zal wel altijd een raadsel blijven. Waarschijnlijk zijn korthaar katten meegenomen naar Siberië toen in de 16e eeuw een begin werd gemaakt met de ontginning.
Niet duidelijk is wanneer de langhaar mutatie voor het eerst in deze gebieden opdook, maar er zijn aanwijzingen dat deze katten al duizend jaar of meer bestaan en in die tijd weinig veranderd zijn. Die mooie halflanghaar uit het Noorden liep dus al eeuwen rond in Rusland. In vroegere tijden noemde men ze Angora’s en waren ze geliefd onder alle lagen van de bevolking.
Overal in Rusland kwamen stevig gebouwde, langharige katten voor, dat was niet alleen in Siberië. Als men vroeger een eigenaar van een langharige, zware kat vroeg, welk ras het was, dan zei men een Sibeer.
Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw konden Russische kattenliefhebbers zich pas serieus gaan bezighouden met fokken en showen van raskatten.
Op de eerste show brachten de Russen hun huiskatten mee, Maine Coon, Turkse Angora, Noorse Boskat enz. Maar de keurmeesters constateerden dat deze katten helemaal niet leken op die rassen, maar meer de echte Russische boskat was.
De eerste registraties vonden plaats in 1987, de kater ROMAN werd als voorbeeld voor de rasstandaard genomen door Mevr. Olga Mironova. De erkenning volgde in 1989. In 1991 werd de Siberische kat wereldwijd erkend.
Vooral rond Sint Petersburg is het fokken begonnen. Door een rattenplaag tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden katten van alle pluimage en kleuren daar naar toe gehaald. Daar zijn ook de eerste stambomen uitgereikt. Het is dan ook normaal dat de langharige colourpoints, een kleur afkomstig uit het meest zuidelijke deel van Rusland, hier ook hun opwachting maakten.
Het ras is nog steeds in opbouw.

Karakter.
De Siberische kat is heel aanhankelijk en rustiger dan de Noorse Boskat. Wel hebben ze graag veel aandacht en worden ook graag geaaid.
Opdringerigheid van vreemden stellen ze niet echt op prijs. Ze behouden hun waardigheid.
Ze kunnen het heel goed vinden met andere katten, honden enz. Ook met kinderen is het geen probleem.
Het zijn hele goede klimmers, dus een stevige krabpaal is aan te raden! Ze doen het graag en kunnen het heel goed.
De Siberische kat wil actief deelnemen aan het gezinsleven, dus hij kan beter niet als enige kat gehouden worden of bij een gezin dat veel van huis is.
Het is een intelligente kat, die je kunstjes kan leren of apporteren. Het zijn hele lieve aangename katten.

Uiterlijk.
Het is een (middel)grote en zwaargespierde kat (katers, 5 tot 9 kilo, poezen, 4 tot 6 kilo). Het lichaam moet een beetje langer dan hoog zijn.
De nek is kort en goed gespierd en de krachtige poten zijn middellang. Tussen de tenen moeten haarflosjes (sneeuwschoenen) zitten, anders komen ze niet op tentoonstelling.
Aanzet van de staart moet breed en krachtig zijn, als je hem teruglegt op het lichaam, moet hij tot de schouderbladen reiken.
Een korte stompe wigvormige kop met stevige wangen die buiten de lijnen van de wigvorm treden. De kop moet even breed zijn als lang.
Een Siberische Kat groeit langzamer dan de gemiddelde huiskat en is rond de vijf jaar pas helemaal uitgegroeid.

Vacht.
Middellang tot langharig, met dicht onderhaar en langer waterafstotend olie-achtig dekhaar. In de winter hebben ze een volle vacht met een overdadige ondervacht. In de zomer kunnen ze hun vacht bijna helemaal afgooien en soms lijken ze bijna kortharig!
De kat heeft een volle kraag met slab, een volle broek en staart en ook de haren op de rug zijn langer, vanaf de schouders (die kort behaard zijn) naar achteren en naar de buik toe neemt de lengte van de haren toe.

Kleuren
Alle kleuren, met of zonder tabbypatroon. Ook de point kleuren (de Neva Masquerade). Deze heeft blauwe ogen.

De witverdeling is nog een discussie, daarom zegt men dat de kleuren die tot en met 1990 in nestjes kittens verschenen, de enige kleuren zijn die erkend worden.
Dat zijn: zwart, blauw, rood en schildpad met of zonder witte aftekening en tabbypatroon. Ook blauwcrème en crème behoren tot het kleurenpallet.
In Rusland werden voor 1990 geen rassen geïmporteerd, dus afwijkingen van patronen en kleuren, worden niet erkend. Deze niet erkende kleuren en factoren zijn:

  • De Burmese en Tonkanese factor;
  • de kleuren cinnamon, chocolate, fawn en lilac en
  • het ticked-tabby patroon.

Bron: cattery bubastis, cattery-iceberg

Rasstandaard Syberische kat (incl. Neva Masquerade)

Siberische kat

De Siberische kat is een vrij grote, goed gespierde halflanghaarkat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur.

KOP
Korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug.
Profiel: lichte glooiing boven neusbrug. Het voorhoofd is iets rond.
Stevige kin.

OREN
Vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor.
Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.

OGEN
Grote ogen, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

LICHAAM, POTEN, VOETEN
Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn.
De nek is kort en stevig. De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort.
Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen.
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

STAART
Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

VACHTSTRUCTUUR
De beharing is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en op de nek het kortst. De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht ingeplant. De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.

OOGKLEUR
Groen of barnsteen, eenkleurig, uitgezonderd bij het Van-patroon en witte katten.

De Neva Masquerade, een Siberische kat met pointsaftekening of bi-colour, heeft blauwe ogen.

Puntentelling
Kop 20
Oren 5
Ogen 5
Totale type 25
Vachtstructuur 20
Poten en voeten 10
Staart 10
Conditie 5
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering