Ga naar de inhoud

Tastzin en snorharen

Snorharen-bij-een-rode-kater

Tastzin en snorharen

De tastzin lijkt een van de minst belangrijke zintuigen van de kat te zijn. Toch is het de tastzin die zorgt voor een waarneming van de directe omgeving die van levensbelang kan zijn en die uiteraard ook waarschuwt tegen letsel.
Speciale zenuwuiteinden (receptorcellen) die reageren op diverse prikkels, bevinden zich overal in de huid. Wanneer ze worden gestimuleerd, zenden ze via de ermee verbonden zenuwen, razendsnel signalen via het ruggenmerg naar de gevoelscentra in de hersenen.

De onbehaarde huid van de neus en de voetkussentjes is bijzonder gevoelig.

Tastzin

De neus en het masker van de kat (hiernaast rood aangegeven) reageren sterk op aanraking, warmte en kou; de kat onderzoekt zowel de temperatuur als de geur van het voedsel.
Aanrakingsgevoelige zenuwen in de tong helpen de smaak en reukzin bij het bepalen of het voedsel eetbaar is.

De poten zijn ook erg gevoelig en de kat gebruikt die poten om de aard, afmetingen, vorm en afstand van onbekende voorwerpen te onderzoeken. Vaak steekt de kat één poot uit om daarmee zachtjes op iets te tikken. Vervolgens raakt hij het voorwerp wat steviger aan en tenslotte gebruikt hij de neus voor een nader onderzoek.

De voetkussentjes geven ook informatie door die de kat helpt het evenwicht te bewaren, door constant signalen door te geven tijdens het lopen.
De kussentjes zijn zelfs gevoelig voor trillingen en stellen de kat zo in staat te “horen” met de poten.

Het is vrijwel zeker dat deze gevoeligheid er de oorzaak van is dat veel katten er een hekel aan hebben dat hun voetkussentjes worden gestreeld.

De huid in de ruimte tussen de haren is dicht bezet met tastorganen. Ze vormen kleine bultjes in de huid (7 tot 25 per cm²) en reageren op de geringste druk.

De haarzakjes – vooral die van de dekharen – zijn rijkelijk voorzien van verschillende soorten aanrakingszintuigen. Deze zijn gevoelig voor de kleinste bewegingen en zorgen daardoor voor een opsporingssysteem voor de korte afstand zonder de noodzaak van directe aanraking met de huid. Vooral de snorharen zijn hier een zeer goed voorbeeld van.

Tast-/snorharen

De tastharen van katten die naast de lippen groeien, kunnen worden bewogen. De neutrale houding is een rechte hoek ten opzichte van de kop. De haren zijn meestal net zo lang als het dikste deel van het lichaam. Op deze manier kunnen ze beoordelen of ze door een dunne buis heen kunnen. Zonder snorharen zouden ze niet zo vloeiend door gaten en openingen kunnen gaan. De snorharen geven de zekerheid of ze wel of niet door een smalle opening kunnen gaan. Bij een controle van het eten steekt de kat de tastharen voren en raakt hij de prooi voorzichtig aan. Als de kat aan het voer wil snuffelen, legt hij de haren langs de wangen. Hierdoor zijn de tastharen zo goed als uitgeschakeld en kan de kat zich concentreren op het aroma dat de neus prikkelt.
Eigenlijk is een kat zonder snorharen gelijk als een vis op het droge.

snorharen

Tijdens de eerste levensweken van de kittens kort de moeder de snorharen van de kittens vaak in om te verhinderen dat de jongen te snel zelfstandig worden.

De snorharen zelf bevatten geen zenuwen, maar ze zitten in een wortel die uit 2 lagen bestaat. Tussen deze 2 lagen bevindt zich een soort kokertje dat met bloed is gevuld. Dit is de bloedsinus. Als een tasthaar iets aanraakt, dan buigt het kokertje door en beweegt het bloed in de bloedsinus. Het kokertje is voorzien van zenuwen die direct na aanraking de informatie aan de hersenen doorgeven.

De snorharen

Het verlies van de tast-/snorharen kan onzekerheid bij de bewegingen van de kat veroorzaken, omdat ze dienstdoen als tastorgaan. Je mag ze NOOIT afknippen of inkorten.
Deze onzekerheid moet je niet verwarren met het verliezen van het evenwicht, want dat is niet zo.
De tast-/snorharen zijn wellicht ook gevoelig voor luchtstromingen en stellen de kat daardoor in staat om in volledig duister nergens tegenaan te lopen.

De tast-/snorharen doen ook dienst als extra oogharen. Elk eventueel gevaarlijk voorwerp raakt eerst de snorharen voordat het in de buurt van de ogen komt. Als reactie sluiten de ogen.

Een nieuwsgierige kat zal de snorharen vaak naar voren richten.

Een kat die een verdedigende houding aanneemt, trekt de snorharen naar achteren tegen het gezicht.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *