Ga naar de inhoud

Russisch Blauw

Korte omschrijving

russisch-blauwHERKOMST. Hoewel weinig bekend is van de herkomst van de Russisch Blauw, wordt wel beweerd dat de voorlopers van dit ras rond 1850 met zeelieden vanuit de Russische havenstad Archangelsk naar West-Europa kwamen. Er bestond een sterke verwantschap tussen vroege Blue Point Siamezen en de effen ‘Blauwe Rus’. In feite kan het ras zijn ontstaan uit de Siamees. Er werden immers van oudsher in nesten van Russisch Blauw ook pointkittens geboren.
VACHT. Kort, dicht en fijn, dubbel; staat op als pluche; zacht, zijdeachtig. Nogal gemakkelijk te onderhouden vacht. 2 keer per week kammen ivm losse haren. Er is ook een langharige variant: de Nebelung met een blauwe vacht en “zilverpunten” in de vacht.
KLEUR. Inmiddels worden ook andere kleuren dan blauw gefokt, zoals wit en zwart. De oogkleur is altijd levendig groen.
GEDRAG. Redelijk vriendelijk. Energiek. Redelijk met kinderen. Is erg stil. Houdt niet van veel lawaai en trekt zich dan terug. Vertrouwt eigenlijk alleen rustige, vriendelijke mensen.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG
redelijk, nogal, erg.
energiek-grootspeciale-verzorging-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

De zachtaardige Blauwe Rus, de aristocraat onder de katten

Witte rusNaar: Annemarie Mariën
Alhoewel zijn Russische afstamming voor sommigen twijfelachtig is, wordt toch aangenomen, dat de Blauwe Rus zijn origine heeft in de streek van de Witte Zeehaven in NW Rusland (Archangelsk).
Blauwe kortharige katten werden destijds in Rusland beschouwd als geluksbrengers. Heel wat gezinnen hadden zo’n kat in huis rondlopen of, als alternatief, de afbeelding van een kleine blauwe kat aan de muur hangen.
Zeelui en handelaars brachten deze katten mee van hun reizen in Rusland en introduceerden ze zo in Engeland in de eerste helft van de 19e eeuw. Vanaf ongeveer 1850 werden ze geshowd in de Crystal Palace-tentoonstellingen in Londen. Toentertijd werd de Blauwe Rus ook Archangelkat, Spaanse Blauwe Kat, Maltese Kat of simpelweg Foreign Blue genoemd.
In 1983 werden Olga, Pashoda en Yula geïmporteerd uit Archangelsk door mevrouw Carew-Cox en in 1898 kwam de kater Bayard uit Rusland. Deze katten werden beschreven als: “slank, lang, gracieus en met een dikke zilverige vacht”.
Een eeuw geleden beschouwden heel wat “kattenexperts”de Blauwe Rus niet als een apart ras en de toenmalige first lady van de GCCF Frances Simpson beweerde dat het geen specifiek ras was en daarom ondergebracht werd bij de kortharige Engelse rassen. In de VS schreef Helen Winslow zo rond dezelfde periode dat veel mensen de Rus beschouwden als een lichter gekleurde versie van de zwarte kat(!), bekend als Archangel, Russisch Blauw of Chartreuse Blauw.
In 1948 werd het ras (eindelijk) officieel “Russisch Blauw” gedoopt.

In 1907 arriveerde de eerste Russisch Blauwe Kat in de Verenigde Staten. Eigenlijk pas in 1947 begonnen fokkers daar met een systematisch fokprogramma, maar na een periode van niet al te selectieve fok werden de Blauwe Russen, katten die onderling enorm van elkaar verschilden en zelfs wat begonnen te lijken op de American Shorthair. Na de 2e wereldoorlog bleven er, dankzij Mrs. Rochford van de Dunloe-cattery 3 fokkatten over in Engeland.
Deze katten werden later, uit pure noodzaak, gekruist met Siamezen, Brits Korthaar en zelfs met Burmezen. Deze noodgedwongen kruisingen waren natuurlijk schadelijk voor het ras en de Blauwe Rus werd een hybride. De oorspronkelijke amberkleurige ogen werden mede door deze combinaties groen, zoals ze heden nog steeds zijn en de karakteristieke dubbele vacht ging dikwijls verloren.
In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de officiële standaard herschreven, doordat door inkruisingen met Siamezen de Blauwe Rus een uitgesproken slanke kat van het Siamese type werd.
Ongeveer 10 jaar later besloten enkele toegewijde Russenfokkers om terug te keren naar de originele karakteristieken van het ras: korte wigvormige kop, geprononceerde snorhaar-kussentjes, waardoor de kat lijkt te glimlachen en rechtopstaande oren.
Deze hernieuwde interesse in het ras leidde ertoe, dat de standaard opnieuw veranderd werd met de uitdrukkelijke vermelding dat “het Siamese type ongewenst was”. Na vele dubieuze veranderingen lijkt de huidige Blauwe Rus in bijna alle aspecten (uitgezonderd de oogkleur) op de originele Archangel-Kat.

Een elegant lichaam en de onmiskenbare mooie, stevige dubbele vacht met een zilverzweem onderscheiden de Blauwe Rus van elk ander ras en maakt hem zo uniek en attractief.
Het meest opvallende kenmerk is deze dubbele vacht, die bestaat uit zeer dicht ingeplant kort haar dat opstaat.
Een mindere pigmentering in de haarpunten zorgt ervoor dat deze kat over het hele lichaam een zilverschijn vertoont.
De vacht moet egaal blauw zijn zonder enig spoor van wit in de vacht. Kittens worden meestal geboren met tabby-tekeningen, doch deze verdwijnen naargelang zij volwassen worden.
Een ander kenmerk van dit ras zijn de amandelvormige groene ogen, die in een wigvormig kopje met platte schedel staan. De gesluierde blik van de Blauwe Rus bezorgde hem de benaming van “Wodka-snoetje”. De oren moeten groot en puntig zijn, bijna transparant, breed aan de basis en recht op het hoofd geplaatst.

De kat komt voor als:

  • Russisch Blauw
  • Russisch Wit
  • Russisch Zwart
  • Nebelung; de langharige variant

Russisch Wit en Russisch Zwart

Australië aan het eind van de zestiger jaren van de vorige eeuw.
Dick en Mavis Jones – Blauwe Russen fokkers – hadden ergens gelezen over Witte Russische katten die leefden in de besneeuwde gebieden in Siberië en ze hadden er zelfs foto’s van ontvangen!
Ze droomden van een prachtige Russische Witte kat, met verder alle karakteristieken van een Blauwe Rus.
Ze experimenteerden met een witte huiskat zonder stamboom uit Siberië die ze van een diplomaat van een ambassade in Sydney hadden gekregen in ruil voor een Blauwe Rus. Deze witte poes werd gepaard aan één hun eigen Russische Blauwe dekkaters en in haar nestje werden 2 witte kittens geboren, waarvan het mooiste werd gehouden. Haar naam was “White Rose” werd genoemd. Ze vroegen om Russisch Wit te mogen fokken en het fokprogramma stond onder supervisie van twee vooraanstaande dierengenetici van de Universiteit van Sydney.
Na 5 jaar intensief en gecontroleerd fokken hadden ze het eindelijk gehaald. Er werd een strikt programma opgezet om ervoor te zorgen dat geleidelijk aan de beste kwaliteiten en karakteristieken van de Blauwe Rus in de Witte Russen zouden overgaan.
In juni 1976 stelde de familie Jones 5 volwassen Witte Russen tentoon, evenals een nestje bestaande uit 2 Blauwe en 2 Witte Rusjes.

Maar hoe kwam de Zwarte Rus in het plaatje?

In een nest van één van de 3e generatie witte poezen kwam opeens een zwart kitten tevoorschijn. Begin 1984 hadden de Zwarte Russen van Jones 4 generaties zwart op hun stamboom staan.

Karakter

Het karakter van de Blauwe Rus is met dat van geen enkel ander ras te vergelijken. Ondanks het feit dat ze soms heel speels zijn, zijn ze overwegend rustig van aard. Blauwe Russen houden van rust en kunnen urenlang op je schoot blijven liggen. De meeste Blauwe Russen hebben een uitgesproken hekel aan lawaai en rumoer, waardoor ze zich in gezinnen met opgroeiende kinderen mogelijk niet thuis voelen.
Ze houden erg van hun vertrouwde omgeving en hebben daarom op shows wel eens de neiging om nukkig en lastig te zijn. Inderdaad, de meeste Ruskies, zoals men ze in Engeland noemt, liggen in hun tentoonstellingskooi opgerold met een blik van “duurt dat hier nog lang”?
Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, zijn Blauwe Russen niet erg aanhankelijk. Vaak trekken ze zich terug als er bezoek is en waarderen ze het niet als ze door onbekenden worden geaaid of opgetild. Ze zullen dan echter zelden hun klauwen uitslaan, maar ze zullen zeker laten merken dat ze het niet prettig vinden. Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en met honden.
Het stemgeluid van de Blauwe Rus is prettig en zacht. Er word gezegd dat krolse poezen een zacht stemgeluid hebben, maar hier zijn de meningen over verdeeld.
De Blauwe Rus kan zich goed aanpassen aan een leven op een flat, maar is ook graag in de tuin, hoewel hij een matig jager is.
Een buiten-ren of een afgeschermd balkon valt wel in de smaak.
Lees ook: Mijn blauwe russen.

De Nebelung (Russisch Blauw half-langhaar)

Dit verhaal is voor een deel afkomstig van Mrs. Cora Cobb uit El Pasa, Texas, die met haar ‘Nebelheim-cattery’ de Nebelungen fok begon in de Verenigde Staten.

Het Nebelungen verhaal begint in 1981 toen een verlaten, zwarte huispoes werd geadopteerd door John Hruza en zijn gezin in Denver, Colorado. Hij noemde de poes Terri en voordat ze gesteriliseerd werd, schonk ze het leven aan 2 zwarte poesjes. Achteraf bekeken bleek vader een Angora-factor te dragen en één van beiden bezat hoogst waarschijnlijk een Russisch Blauwe voorvader. Carla Cobb’s zoon Karl kreeg Elsa, één van de zwarte poesjes. Ze groeide op tot een mooie kat. Ze werd gedekt door een kater met karakteristieken van een Blauwe Rus.
Dit resulteerde in de geboorte van een nest op 24-08-1984 van 6 zwarte en blauwe kittens. Mrs. Cobb was verbaasd toen één van de blauwe kittens halflangharig bleek te zijn. Ze besloot hem te houden en noemde hem Siegfried, naar haar favoriete opera.
Mrs. Cobb, die absoluut niets wist van genetica, dacht dat zo’n een kitten nooit meer zou voortkomen uit die ouderdieren en was daarom nog meer verbaasd toen in januari van het volgend jaar, uit dezelfde combinatie, weer een blauwe halflanghaar zat, ditmaal een poesje. In dezelfde stijl blijvend, noemde ze haar Brunhilde. Elsa werd na dit nest gesteriliseerd.
Op dat ogenblik besloot mevrouw Cobb uit te testen of ze met Siegfried en Brunhilde een zuiver blauwe halflanghaarlijn zou kunnen fokken en, indien zo, een nieuw ras creëren. Begin september 1985 verhuisde ze, met de katten, van Denver naar El Paso.
Brunhilde kreeg haar eerste nest op 28-05-1986. De 3 kittens waren het evenbeeld van hun ouders.
Kort daarna deed Mrs. Cobb een aanvraag bij TICA (The International Cat Association) om een nieuw ras tot stand te mogen brengen dat ze “Nebelung” zou noemen (Duits voor Nevelwezen). Zij vond ook dat deze naam goed paste bij het uiterlijk van de katten: “een nevelkleurige vacht die het lichaam omgaf als een stralenkrans.”
Mrs. Cobb wist amper iets af van de Cat Fancy en kwam in contact met Dr. Dolveig Pflüger, de voorzitter van de genetische commissie van TICA.
Deze laatste was haar erg behulpzaam en samen schreven ze een rasstandaard, die in september 1987 werd aanvaard door TICA.

De Nebelung standaard is die van een langharige versie van de Blauwe Rus. De vacht is lang en zijdeachtig. De Nebelungen moeten lange staarten hebben en “zilverpunten” in de vacht (zoals de legendarische magische vuren).
Nebelungen mogen alleen maar gepaard worden aan Blauwe Russen.

Rasstandaard Russisch blauw, Russisch zwart en Russisch wit

blauwe-rusDe Rus is een elegante kat van gematigd oosters type, zonder de overdreven lange vorm van de Oosterse Korthaar. Zijn hoog geplaatste oren, amandelvormige groene ogen, vlakke schedel, geprononceerde snorhaarkussentjes te samen met de karakteristieke zachte dubbele vacht zijn kenmerkend voor dit ras.

 
Kop

Korte wig met vlakke schedel tussen de oren. Kort wigvormig snuitje met geprononceerde snorhaarkussentjes die de snuit eerder breed laten eindigen. In profiel zijn het voorhoofd en de neus recht, ze maken een lichte convexe hoek ter hoogte van de bovenste oogrand; er mag geen stop of deuk zijn of een recht profiel. Stevige, volle kin en een goed sluitend gebit. Rechte lijn van neuspunt naar kin. Bij kittens lijkt de kop vaak wat ronder en is de hoek van het profiel nog niet zo duidelijk.

Oren

Grote puntige oren, breed aan de basis en verticaal geplaatst. De buitenkant van het oor zet de lijn voort van de bovenkant van de kop bij katerwangen kan dit iets minder duidelijk zijn. Weinig haargroei aan de binnenzijde van de oren.

Ogen

Amandelvormige ogen; vrij wijd uit elkaar geplaatst, niet klein of diepliggend. Oogkleur schitterend éénkleurig groen; bij kittens mogen de ogen later op kleur komen.

Lichaam

Lang en slank met een gracieuze houding maar wel stevig gespierd. Cobby of zware bouw is ongewenst.

Poten, voeten

Middelzware beenderstructuur, lange poten met kleine ovale voeten.

Staart

Matig lang, taps toelopend in verhouding met het lichaam. Mag stevige aanzet hebben, maar geen zweepstaart of rond uiteinde.

Vachtstructuur

De vacht is dubbel met een zeer dicht ingeplante ondervacht. Kort, fijn en zacht. Hij mag niet stug aanvoelen. De vacht is zeer verschillend van de vachtstructuren van andere kortharen en het ware kenmerk van de Rus.

Kleur

Blauwe Rus: Eénkleurig blauw met een duidelijk waarneembare zilverglans. Bij voorkeur middenblauw. De vacht is doorgekleurd tot de haarwortels. De haren vertonen geen ticking of tipping hoewel er in de haarpunt pigment kan ontbreken, waardoor de zilverglans ontstaat. Bij volwassen katten mag geen ghostmarking meer te zien zijn.

Neusleertje blauw, voetzolen mogen lichter zijn dan neusleer.

Witte Rus: Zuiver witte vacht zonder gele zweem. Gekleurde kopvlek alleen toegestaan bij kittens.
Neusleertje en voetzolen: roze.

Zwarte Rus: Gitzwarte vacht, doorgekleurd tot op de haarwortels. Een bruine zweem is toegestaan bij kittens.
Neusleertje en voetzolen: zwart.

Opmerkingen

De Blauwe Rus wordt nogal eens verward met de Chartreux en Brits Korthaar. De Brits Korthaar is gefokt op ronde vormen. De bouw van de Chartreux is meer gestrekt. Het meest kenmerkende verschil met de Blauwe Rus, die met de Bluepoint Siamees is gekruist, is de groene oogkleur. De Chartreux lijkt op een elegante poema. De Brits Korthaar daarentegen, die met de Pers is gekruist, komt eerder over als een mollige teddybeer.

Puntentelling

Kop, oren 20
Oogvorm en kleur 15
Lichaam, poten, staart 20
Vachtstructuur 30
Kleur/aftekening 15
Vachtkleur 15
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering