Ga naar de inhoud

De a-sociale kat

Verbeelde spreekwoorden, Pieter van der Heyden, naar Israhel van Meckenem, ca. 1540 - 1572
Verbeelde spreekwoorden, Pieter van der Heyden, naar Israhel van Meckenem, ca. 1540 – 1572

De a-sociale kat

Het is een kat te vergeven als hij sommige mensen ontwijkt. Maar er zijn ook katten die altijd alle mensen uit de weg gaan.
Hoogstwaarschijnlijk zijn deze katten in de eerste levensmaanden nauwelijks met mensen in aanraking gekomen en misschien is het dan beter dat ze niet als huisdier worden gehouden.

Als echter een tot dan toe vriendelijke kat tekenen van angst begint te vertonen voor mensen en de wereld om hem heen, is het zaak naar de oorzaak te zoeken.
Soms ligt die oorzaak voor de hand, bijvoorbeeld als de kat voor lange tijd bij de dierenarts is geweest. De kat kan dan gaan denken dat de baas hem aan zijn lot heeft overgelaten en zich niets van zijn pijn aantrekt.
Een gecastreerde kater heeft het misschien hard te verduren gehad van een buurtkater.

De reden is moeilijker te achterhalen als de kat door andere mensen geplaagd of zelfs mishandeld is, of een trauma aan een hond of een auto heeft overgehouden.
Algehele nervositeit en zich afzijdig houden volgen meestal op een dergelijk voorval, vooral als het zich herhaalt of dreigt te herhalen.

Een gedeprimeerde en angstige kat zal vaak stil en met wijd open pupillen ergens ineengedoken gaan zitten. Het dier wil niet eten of zal zijn vacht niet verzorgen en plast soms ter plekke omdat het bang is zich te verroeren.
Geduld en een liefdevolle en zorgzame behandeling zijn vaak al voldoende om de relatie met de eigenaar te herstellen. Soms kan het echter langer duren voordat de kat weer spontaan genegenheid toont.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.