Ga naar de inhoud

Depressieve kat

Depressieve kat

Depressieve kat

Ook katten kunnen aan depressies lijden. Ik denk dat veel lezers zich wel eens hebben afgevraagd wat er met de kat aan de hand is als hij niet meer wil eten of zich anders gedraagt als normaal.

Voorzichtig met conclusie

De symptomen van depressies lijken vaak heel erg veel op de symptomen van ernstige ziektes.
Gebrek aan eetlust, lusteloosheid, geen behoefte aan aandacht en wegkruipen, kunnen symptomen van een depressie zijn, maar kunnen ook op een ziekte wijzen. Je moet dus altijd eerst de dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat je kat geen ziekte heeft. Een lichamelijke oorzaak moet dus eerst worden uitgesloten.
Ook moet je er rekening mee houden dat een oude kat rustiger wordt. Soms valt het je niet op dat je kat meer slaapt dan normaal of minder gaat eten. Als het echter wel opvalt, maakt het personeel zich vaak zorgen. De genoemde symptomen zijn echter de normale gang van zaken bij een ouder wordende kat. Bij het ouder worden verandert de stofwisseling. Hierdoor verandert ook de behoefte aan eten, slapen en spelen.

Goed kennen

Als je je kat goed kent, zul je het wel merken als je kat depressief is. De verschijnselen zijn gelijk aan die bij de mens. Je kat wil het liefst niemand zien, wil niets horen en heeft geen zin meer om te eten. Zelfs een vogel, die voorheen altijd voor de nodige opwinding zorgde, is niet meer interessant. Ook heeft je kat vaak geen zin meer om de vacht te verzorgen. Ook dit is een heel duidelijk signaal dat er iets aan de hand is, want normaal is een kat nogal veel met de vacht bezig.

Oorzaken

Soms heeft een depressie een duidelijke oorzaak. Het gaat dan meestal om een ingrijpende gebeurtenis, zoals de dood van een mens of een kat waar je kat erg aan gehecht was. Maar ook een gebroken poot kan tot een depressie lijden als de kat normaal altijd erg actief is; hij wordt dan gedwongen om het rustiger aan te doen.
Dit soort depressies gaat meestal weer snel over. Bij de dood van een mens of een echt maatje, moet je de kat eerst de gelegenheid geven zelf het verdriet te verwerken. Veel aandacht en afleiding kunnen de kat vaak helpen om over de moeilijke periode heen te komen.

In veel gevallen worden depressies veroorzaakt door “kleine voorvallen”, zoals veranderde werktijden, een nieuw bankstel of een andere wijziging in huis. Ook een nieuwe partner, een baby, een verhuizing of zelfs nieuwe buren kunnen een oorzaak zijn. Vooral zachtaardige, schuchtere katten reageren hier sterk op. Andere katten kunnen hierop reageren met onzindelijkheid of met het kapotkrabben van de meubels.
Hou er ook rekening mee dat een kat sterk reageert op emoties van de mens. Als je dus geen hoop meer op genezing hebt, voelt de kat dit aan en zal de moed opgeven. Maar als je geduldig bent en blijf zoeken naar nieuwe oplossingen, zul je merken dat dit zal bijdragen om je kat uit de depressie te halen.

Eten

Als je kat niet wil eten, kan dat op den duur veel problemen opleveren. Je moet dan iets doen om deze cirkel te doorbreken om ervoor te zorgen dat de psychische problemen geen lichamelijke problemen veroorzaken. Lok je kat dan met een extra lekker hapje naar de voerbak toe. Ook wil het wel eens helpen om het eten warm te maken. De vrijkomende geuren kunnen sommige katten weer zover krijgen dat ze gaan eten.
Als niets helpt, moet je een bezoek brengen aan de dierenarts. Op den duur raakt de kat belangrijke vitamines en sporenelementen kwijt. Soms is het ook nodig om over te gaan tot dwangvoeding. Dat is geen pretje, bied je kat dus steeds weer voedsel aan. Elk hapje dat je kat eet, moet je als een stapje in de goede richting beschouwen.

Homeopathie

Soms is het moeilijk om achter de oorzaak te komen. In dergelijke gevallen is het mogelijk om homeopathische of andere natuurlijke middelen toe te passen.
Clematis kan bijvoorbeeld helpen bij lusteloosheid in het beginstadium.
Elm wordt gebruikt als de baas de indruk heeft dat de kat “bedroefd” is. Meestal is er dan nog niet echt sprake van een depressie en is deze dan vaak te voorkomen door Elm enkele weken toe te dienen.
Gentian kan worden gebruikt als er geen zelfvertrouwen meer is. Voorheen was je kat een echte waaghals en klom overal in, maar nu kijkt hij alleen maar verlangend omhoog en durft niets te ondernemen. Een andere gebeurtenis, bijvoorbeeld een val, is dan vaak de oorzaak van dit verlies aan zelfvertrouwen. Je moet je kat dan steeds weer stimuleren en elk succes, hoe klein ook, toejuichen en belonen.
In het geval van een ernstige depressie is het gebruik van Bachbloesem Gorse te overwegen in combinatie met het homeopathische middel Ignatia.

Niet onderschatten

Een depressie mag je beslist niet onderschatten, want als je de symptomen negeert, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Depressies verzwakken het immuunsysteem van de kat, waardoor je kat weer extra gevoelig kan zijn voor infecties.
Schakel dus altijd professionele hulp in als je de symptomen ontdekt die op een depressie wijzen.

Bron:
Het bovenstaande is voor een deel overgenomen uit “Hart voor Dieren”.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

2 reacties op “Depressieve kat”

  1. Dit is zo naar om te zien bij je kat. Wij kwamen terug van vakantie en 1 van onze katten was niet in zijn hum. Zag ook een kale plek op zijn onderbuik. Naar de huisageweest, kon niets vinden dus moest wel stress zijn. Maar het werd steeds erger. Op een gegeven moment in overleg met de dierenarts overgegaan op antidepressiva. Werd eerst nog erger, wilde niet eten en spelen alleen boven slapen. Gelukkig trok dat wel weer bij na een week, maar onze vrolijke speelse kat hebben we nog niet terug. Probeer elke dag te stimuleren (oa op loopwiel) maar interesse is er nog steeds niet heel veel, het gaat echt heeel langzaam vooruit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.