Ga naar de inhoud

De één eet dit, de ander dat; dieet

Deze heeft geen dieet nodig

Dieet

Een dieet kan een ondersteunende rol spelen bij de behandeling van sommige aandoeningen.
De diervoederindustrie heeft kans gezien om voor alle ziektes waarbij een speciaal dieet gewenst is, een passend voer te maken wat veel dieren ook nog lekker vinden.
De samenstelling van dieetvoer wijkt over het algemeen duidelijk af van de standaardvoeding. Het is danook niet verstandig om gezonde dieren in het gezin uit solidariteit op hetzelfde dieet te zetten. Zo nu en dan een hapje in een onbewaakt moment is echter niet erg.
Dieetvoer is maatwerk en is daardoor duurder dan het standaardvoer.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van het toepassen van dieetvoer. De codes worden gebruikt door het merk: Hill’s Prescripton Diet.
Bij andere merken staat ook een duidelijke omschrijving.

Klik hier voor een beschrijving van een groot aantal merken.

Vetzucht

Katten die te vet zijn (te veel voer, te weinig beweging of veel tussendoortjes) krijgen het zogenaamde reductiedieet (R/D). Dit voer bevat weinig calorieën en veel vezels. De dieren vallen af zonder met een knorrende maag rond te lopen, terwijl ze niets te kort komen aan noodzakelijke voedingsmiddelen.

Klik hier voor voeding rond overgewicht.

Hartproblemen

Het bijbehorende dieetvoer heeft een verlaagd zoutgehalte en een verhoogd magnesiumgehalte (H/D).

Blaasgruis/Urinestenen

Mineralen kunnen in de urine neerslaan en gruis of stenen vormen. Deze materialen kunnen de urinebuis verstoppen en vooral bij katers tot een alarmerende situatie leiden. Dieetvoer dat hier een oplossing voor geeft, bevat een verlaagd gehalte aan magnesium en andere mineralen (SD, C/D, U/D).

Verminderde nierfunctie (Nierinsufficiëntie)

Dit is vooral bij oudere katten een veel voorkomend probleem. De nieren schrompelen en er blijven te veel afvalstoffen achter. Let er op dat de kat altijd voldoende drinkt. Als ze echter veel meer gaan drinken en veel plassen, kan dit op een verminderde nierfunctie duiden. Het dieet (K/D) heeft een verlaagd fosfor- en eiwitgehalte. De gebruikte eiwitten hebben een hoge biologische waarde, waardoor er zo weinig mogelijk afvalstoffen ontstaan.

Voedselallergieën

Katten kunnen allergisch worden voor eiwitten waarmee ze hun hele leven nog geen problemen mee hebben gehad. Dit geeft huidproblemen met jeuk, maar ook maag- en/of darmklachten zijn mogelijk. Dit dieetvoer (D/D) bevat een eiwit van niet alledaagse herkomst (eend, kalkoen, meerval). Ook is het mogelijk soja-eiwit te gebruiken, waarvan de eiwitketens verkleind zijn.
Door een dergelijk dieet gedurende 4-6 weken te gebruiken moet de klacht verdwenen zijn. Als dat niet het geval is, ligt het probleem buiten de voeding. Bij voedselallergie moet het dieet zeer consequent worden toegepast. “Vreemdgaan” wordt direct afgestraft.

Toepassing

Alle dieetvoeders worden in een droge (brokjes) en een natte vorm (blik) geleverd. Lees goed wat er op de verpakking staat. Over het algemeen mag het voer niet langer dan een half jaar worden toegepast. Hierna is een bezoek aan de dierenarts verstandig. Geef het dieetvoer ook niet zonder de dierenarts te hebben geraadpleegd.

Klik hier voor een beschrijving van een groot aantal merken.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.