Ga naar de inhoud

De kattenbak

David Burliuk Tea time with a White Cat

Katten stellen hoge eisen aan hun toilet. Meestal komen die niet overeen met de wensen van het personeel. Maar voor elk probleem is wel een oplossing.

Zo harmonieus als de relatie tussen kat en mens meestal is, zo tegenstrijdig zijn de voorkeuren als het gaat om het toilet. Binnenkatten gaan in huis naar de wc. En als de kattenbak niet aan hun wensen voldoet, dan zoeken ze wel een plek die ze geschikter vinden. Denk daarom bij de aanschaf van een kattenbak altijd eerst aan de behoeften van de kat en pas daarna aan je eigen wensen.

De juiste plaats van de kattenbak

De kat geeft de voorkeur aan een bak die hij op elk moment gemakkelijk kan bereiken, die rustig en beschermd staat en waarvandaan hij toch alle open zijden gemakkelijk kan overzien. De kat zou de bak liefst in een onzichtbare hoek van zijn huis willen wegmoffelen of in de badkamer zetten.

Een andere oplossing: plaats de kattenbak in de hal of in de gang. Kies beslist niet een plek naast de wasmachine of een ander toestel dat lawaai maakt. Denk eraan dat niemand de kat stoort als hij op de bak gaat. De kat wordt niet graag gestoord. Jij ook niet.

De goede vorm

Katten willen graag een ruime kattenbak zodat ze de mogelijkheid hebben om zich eenmaal om te draaien, zonder ergens tegenaan te stoten. Ze moeten hun “grote of kleine boodschap” kunnen doen zonder zich in allerlei vreemde bochten te moeten draaien.
Het is voor hen even belangrijk dat ze gemakkelijk in en uit de bak kunnen lopen. Ook onbelemmerd graven om mogelijke geurtjes weg te werken vinden ze erg belangrijk. Bovendien zou het model van de kattenbak zo gebouwd moeten zijn dat geen mens er overheen kan vallen.
Deze wensen kun je redelijk goed bereiken door de kattenbak in een opvangbak te zetten of door de bak zo te plaatsen dat hij tegen een muur staat en de in het rond vliegende korrels weer terug in de kattenbak vallen.
Om de geur een beetje binnen de perken te houden moet je tweemaal per dag de klonten verwijderen.
Denk eraan dat de geur in een kattenbak met deksel erg doordringend kan zijn. Voor katten die een overgevoelige neus hebben, is zo’n stank bijna ondraaglijk. Een open bak is voor katten veel plezieriger, plus dat ze dan een veel beter overzicht op hun omgeving hebben.

De vulling

Katten stellen nauwelijks eisen aan de vulling van de bak. Ze nemen wat ze aangeboden krijgen, maar reageren meestal kritisch op veranderingen. Blijf daarom bij de korrels die je hebt gekozen. Als je toch eens wilt veranderen, doe het dan geleidelijk aan. Begin met een handje nieuwe korrels bij het oude product tot de kat de nieuwe vulling accepteert.
Als je de klonten regelmatig verwijdert, hoeft de bak niet tot aan de rand gevuld te zijn. Vergeet echter niet dat de urine tot de bodem doorsijpelt en dat de geurmoleculen zich ook in de bodem van de kattenbak ophopen. Een vervangbaar matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, stinkt.

Bron:
Het bovenstaande is voor een deel overgenomen uit “Hart voor Dieren”.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.