6 maart 2016

Het gebruik van knoflook

KnoflookKnoflook als vlooienbestrijding
Knoflook wordt soms aangeraden als een middel om de katten van vlooien te vrijwaren. Er bestaan verschillende soorten capsules, waarvan het hoofdbestanddeel knoflook is. Van deze capsules wordt gezegd “dat ze gegarandeerd werken, en dat het resultaat een gezonder, verzorgder, beter aangepast en gelukkiger huisdier” oplevert.
Bron: Healthyfoodforpets

Gevolgen van het gebruik
Bepaalde studies wijzen echter uit, dat het regelmatig geven van knoflook aan de kat funeste gevolgen kan hebben. Vandaag de dag is het een trend om aan onze dagelijkse voeding kruiden en supplementen toe te voegen, dit om een natuurlijke preventie en weerstand te bieden tegen veel voorkomende kwalen. Maar katten zijn geen mensen. De vraag is dus in hoeverre katten onze nieuwe gewoonten mogen overnemen. Vele natuurlijke substanties (kruiden bijv.) die bij ons mensen helpen om allerlei kwalen te voorkomen of te bestrijden, hebben hetzelfde effect op de kat. Maar even zovele kruiden en planten, die voor ons goed zijn, hebben een schadelijke invloed op de kat en op haar gezondheid.
Knoflook, ui en sjalot bijvoorbeeld, in rauwe, gekookte of gedroogde vorm, kunnen bij de kat leiden tot een beschadiging van de rode bloedcellen. Deze beschadigde cellen worden uit de bloedstroom geweerd, wat bloedarmoede tot gevolg heeft. Indien je knoflook, ui of sjalot blijft geven aan je kat, kan dit uiteindelijk leiden tot de dood van je kat.
Bron: Felinefuture

Schadelijk bij suikerziekte
Een ander slecht effect op de kat heeft te maken met diabetes (suikerziekte). Indien je kat lijdt aan suikerziekte, en je geeft haar regelmatig knoflook om de vlooien te bestrijden, dan zal dit problemen veroorzaken inzake de aanmaak van insuline. Nogal wat katten zijn diabeet, zonder dat de baasjes er weet van hebben. Oppassen is dus de boodschap.

Beter een chemisch product ter bestrijding van de vlooien, dan knoflook. Of een biologisch product, dat de kat niet schaadt.
Bron: Fleascontrol