Ga naar de inhoud

Highland Fold

Korte omschrijving

highland-foldHERKOMST. De oorspronkelijke Scottish Fold uit Schotland was kortharig. Het gen voor langhaar is waarschijnlijk toevallig in het ras beland. Later werden immers ook langharige Folds geboren. Uitkruisingen met Brits Korthaar en gewone huiskatten moest het ras stabiliteit geven. De langharige Scottish Fold wordt Highland Fold genoemd. De Fold wordt niet door elke overkoepelende kattenorganisatie erkend, omdat bij dit ras afwijkingen  voorkomen.
VACHT. Dezelfde kleuren als bij de Scottish Fold. Vooral tabby’s, bi-colours en calico (schildpad met wit) zijn geliefd. Chocolate, lilac en Siamese aftekening zijn niet toegestaan. 3 keer per week kammen.
KLEUR. Ze worden nu in een groot aantal kleuren gefokt.
GEDRAG. Redelijk vriendelijk. Nogal rustig. Goed met kinderen.

Het oor is gevouwen door een afwijking in de vorming van kraakbeen. Veel katten met deze afwijking hebben ook pijnlijke gewrichtsaandoeningen waar zij veel last van kunnen hebben. Als twee katten van dit ras met elkaar paren, blijkt een deel van de kittens ernstig misvormd te zijn. Sterfte treedt vaak kort voor, tijdens of kort na de geboorte op. Ook dieren met maar één ouder van dit ras hebben verschijnselen van de aandoening, maar minder ernstig. Dit is in België en Nederland verboden. Zie Verbod op Fold-katten.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.
goed-met-kinderen-groot1speciale-verzorging-groot1Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Rasstandaard Higland fold

Gelijk aan Scottish fold met uitzondering van de vacht

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering