Ga naar de inhoud

Verbod op Fold katten

Scottish fold

Vanaf 1 oktober 2021 is het kweken en verhandelen van fold katten in België verboden.

Fold katten of vouwoorkatten worden gekenmerkt door de naar voren gevouwen oortjes. De bekendste rassen zijn de Scottish fold en Highland fold.

De kenmerkende oren zijn het gevolg van een afwijking in het kraakbeen, ook wel osteochondrodysplasie genoemd, veroorzaakt door een mutatie in een gen. Het kraakbeen in het oor is misvormd wat de gevouwen oortjes veroorzaakt.

Het kraakbeen elders in het lichaam, zoals in de gewrichten, is echter ook misvormd. De voor- en achterpoten kunnen krom gaan staan en verdikken. De staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal.

Voor de dieren is dit zeer pijnlijk. De symptomen lijken op artritis waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn. Bewegen is moeilijk en pijnlijk. In ernstige gevallen worden de katten kreupel. Er is geen behandeling mogelijk. De enige manier om deze aandoening te vermijden is het kweken van katten, die drager zijn van het gen, te verbieden.

Alle poezen die nu (eind mei 2021) drachtig zijn, zullen werpen binnen de 63 dagen. De kittens zullen op de minimumleeftijd van 12 weken, voor 1 oktober verhandeld kunnen worden.

Nieuwe dekkingen mogen niet meer plaats vinden omdat hiermee de datum van 1 oktober wordt overschreden.

Als u een fold kat heeft, mag u deze houden. U mag ze niet verkopen of (gratis) weggeven. Als u niet meer voor het dier kan of wilt zorgen, kan u het alleen maar afstaan aan een erkend kattenasiel.

U mag niet meer met de dieren kweken. Let er goed op dat u vanaf nu (eind mei 2021) de dieren moet laten castreren/steriliseren.

 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.