Ga naar de inhoud

Verbod op Fold katten

  • door
Scottish fold
Vanaf 1 oktober 2021 is het fokken en verhandelen van Fold-katten:  in België verboden.
Het is nu januari 2024. Ook in Nederland is het fokken van dit ras verboden. Het houden en verhandelen zal hopelijk in 2025 van kracht worden. Bedenk je echter een aantal keren voordat je een kat van dit ras koopt. De kans is heel groot dat je een behoorlijke som geld aan de dierenarts kwijt bent. Als je dit ervoor over hebt, is het voor het dier ook een goede keuze.
Fold katten of vouwoorkatten worden gekenmerkt door de naar voren gevouwen oortjes. De bekendste zijn de Scottish Fold en de Highland Fold.

De kenmerkende oren zijn het gevolg van een afwijking in het kraakbeen, ook wel osteochondrodysplasie genoemd, veroorzaakt door een mutatie in een gen. Het kraakbeen in het oor is misvormd wat de gevouwen oortjes veroorzaakt.

Het kraakbeen elders in het lichaam, zoals in de gewrichten, is echter ook misvormd. De voor- en achterpoten kunnen krom gaan staan en verdikken. De staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal.

Voor de dieren is dit zeer pijnlijk. De symptomen lijken op artritis waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn. Bewegen is moeilijk en pijnlijk. In ernstige gevallen worden de katten kreupel. Er is geen behandeling mogelijk. De enige manier om deze aandoening te vermijden is het kweken van katten, die drager zijn van het gen, te verbieden.

Als u een Fold kat hebt, mag u deze houden. U mag ze niet verkopen of (gratis) weggeven. Als u niet meer voor het dier kan of wilt zorgen, mag u het alleen maar afstaan aan een erkend kattenasiel.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.