Ga naar de inhoud

De blauw groene vlieg

De blauw groene vlieg. Aas-vlieg.

De blauw groene vlieg

De blauw-groene vlieg
Dit is de boosdoener! Lucilia sericata

Dat de maden van de blauw-groene vlieg grote schade kunnen aanbrengen, blijkt uit het volgende verhaal.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel uit het blad Kattenwereld van het jaar 1992.

Het verhaal op zich is natuurlijk al oud, maar de inhoud is nog actueel.

Er zijn diverse meldingen geweest over de maden van de blauw-groene vlieg.
Eén kat overleed aan de gevolgen en de andere katten werden op het nippertje gered. Alle gevallen speelden zich af in goed bekend staande catteries.
De cattery waar het sterfgeval plaatsvond was schoon en alles was netjes onderhouden. De katten zagen er weldoorvoed uit en waren goed verzorgd. Via een serre konden de katten naar een omrasterde tuin.
Wat was er nu gebeurd?

Groen blauwe vlieg

Dit is de boosdoener! Lucillia caesar.
In deze cattery werd aan het begin van één der snikhete zomerdagen ’s ochtends de serredeur geopend, waarna de meeste katten naar buiten renden en daar de rest van de dag ook bleven.
De buren hadden een GFT-container en er gonsden nogal wat blauw-groene vliegen rond. Dit gebeurde wel vaker met deze warmte.

Aan het einde van de dag was het tijd om de katten weer naar binnen te brengen. Dit ging natuurlijk niet van harte. Ze wilden liever buiten blijven.

Plotseling zag de eigenaresse haar kat Chinook wankelend door de tuin lopen. Ze pakte de kat op en wat er toen gebeurde leek echt op een horror-film.
Bij honderden tegelijk vielen krioelende vuilwitte maden vanaf de buik van de poes over haar schoenen. Toen ze verder keek, ontdekte ze een gapend gat waaruit steeds meer wriemelende maden naar buiten kwamen.
’s Ochtends was de poes nog kerngezond en was er niets te zien geweest.
Gillend rende ze met de poes naar binnen, regelrecht naar de badkamer. Zonder verder na te denken begon ze al die beesten uit het gat te wassen. Af en toe moest ze de maden met de vingers uit de poes peuteren. Ze zette net zo lang de waterstraal op het gat tot alle maden verdwenen waren.
Na het afdrogen leefde de poes nog, maar voordat ze goed en wel een mand had gepakt om haar naar de dierenarts te brengen, overleed het arme dier.
Latere sectie wees uit dat Chinook was gestorven aan een inwendige bloeding. De maden waren niet alleen naar de buitenkant van de wond gekropen, maar hadden zich ook een weg naar het inwendige van de poes gebaand, dwars door bloedvaten en andere lichaamsdelen.

Bij de andere meldingen waren de katten fortuinlijker en konden de maden nog bijtijds uit het lichaam worden gepeuterd. Waarschijnlijk omdat het daar ontdekt werd, vlak na het uitkomen van de maden.
Deze maden komen uit de eitjes van de blauw-groene vlieg.

Wat maakt deze blauw-groene vlieg nu zo gevaarlijk?

Ze blijkt een zeer lange en dunne legbuis te hebben die haar, in tegenstelling tot de gewone vlieg, vooral voor kleine huisdieren gevaarlijk maakt.
Een klein wondje, van bijvoorbeeld een vechtpartij, is al genoeg voor de blauw-groene vlieg om haar dunne legbuis naar binnen te brengen en de eitjes diep in het dier te deponeren. Bij zeer warm zomerweer komen de eitjes al binnen een paar uur uit. De in het lichaam opgesloten maden vreten zich een weg naar buiten, maar een aantal gaat niet naar buiten, maar naar binnen. Hierbij gaan ze overal dwars doorheen. Meestal is het dier dan ten dode opgeschreven en sterft na een paar uur.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je meteen in paniek moet raken als je een enkele blauw-groene vlieg ziet. Het zullen er wel wat meer moeten zijn, wil het een echt risico zijn.
Let er dus op dat de GFT-container niet te dicht bij de plek staat waar de katten veel zitten of liggen en controleer de katten tijdens hete dagen extra goed op wondjes.
Als er veel vliegen in de buurt zijn, kun je ook overwegen om horrengaas om de ren te plaatsen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.