Ga naar de inhoud

Vlooien

De vlo
De vlo.

Vlooien

Voor de bestrijdingsmiddelen zie: Bestrijdingsmiddelen van vlooien

Cyclus van de vlo

Cyclus van de vlo

Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo. De cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.

Ei

De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van 0,5 mm. Ze worden door de volwassen vlo op of in de vacht van het dier gelegd en vallen er gemakkelijk af door schudden, krabben of gewoon door het bewegen van de kat. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

Larve

De larve is langwerpig en 2 tot 5 mm lang. Ze leven vooral in tapijten, scheuren en spleten en leven voornamelijk van vlooienpoep. De larven kunnen ook buitenshuis overleven.

Pop

De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer 5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van de pop kan uitlopen tot een half jaar als de omstandigheden ongunstig zijn.

Volwassen vlo

Gevecht met vlooien

Een vlo heeft het bloed van de kat nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De eiproductie begint al 1 dag na het paren. Een vrouwtje legt gemiddeld de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Ze kan wel 100 dagen eitjes produceren. Dat betekent dat een vrouwtjesvlo meer dan 2000 eitjes kan leggen.

Ontvlooien van de kat

Enkele aandachtspunten om goed aan te denken.

 • Denk er aan dat de enkele vlo die je op je kat ziet honderden eitjes in je vloerbedekking kan achterlaten. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen, die maandenlang kunnen overleven.
  Alleen de kat ontvlooien heeft dus geen zin, behandel vooral ook de omgeving.
 • Gebruik een middel dat niet alleen de volwassen vlo dood, maar ook eitjes en larven. Stronghold is wat dat betreft een goed middel. Het werkt gelijk tegen spoelwormen. Helaas weer niet tegen lintworm.
 • Lees goed de bijsluiter en kijk wat je koopt. Alle bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Pas dus goed op voor een overdosis.
 • Geef geen hondenvariant aan katten.
 • Behandel zeker geen kittens met ontvlooiingsmiddelen die voor volwassen dieren bedoeld zijn. Ook niet met een half pipetje.
 • Sommige dieren zijn allergisch voor bepaalde stoffen in anti-vlooienmiddelen. Krijgt je kat kale plekken, neem dan volgende keer een bestrijdingsmiddel dat een andere werkzame stof bevat.
 • Je mag preventief behandelen als je voortdurende herbesmetting met nieuwe volwassen vlooien uit de omgeving wilt voorkomen.
 • Als het middel op de huid moet worden gedaan, zorg dan dat de kat het bestrijdingsmiddel niet binnenkrijgt. Goed hoog tussen de schouders druppelen, het haar opzij doen en de druppels op de blote huid toedienen (zie het filmpje “Pipetje toedienen”).

Pipetjes toedienen

Voor verschillende parasieten zijn er de zogenaamde spot-on producten. Deze pipetjes moeten in de nek worden toegediend.

Instructies.

 • Lees op de verpakking hoe je de pipet moet openen.
 • Zorg ervoor dat de kat goed stilstaat of zit.
 • Met één hand duw je de haren in de nek goed opzij (of je laat iemand anders dat doen).
 • Met de andere hand knijp je de pipet helemaal leeg, waarbij de vloeistof zoveel mogelijk direct op de huid terecht komt.
 • Bij grote hoeveelheden kan eventueel een deel vlak voor de staartbasis toegediend worden.

Bron: Pipetjes toedienen © www.dierendokters.com

Kattenvlo ook op de mens

Het maakt de kattenvlo niet uit waar het bloed vandaan komt. Het maakt ze niet uit of dit nu katten-, honden- of mensenbloed is. Als het vrouwtje eieren wil leggen, gaat ze vaak, nadat ze bloed heeft opgezogen, van de kat af om ergens anders eieren te leggen. Als ze hierna weer bloed nodig heeft, zal ze bij gebrek aan beter ook op de mens springen om aan haar behoefte te voldoen.

Vlooienallergie

Als een vlo de kat bijt om bloed te zuigen, komt er een beetje speeksel in de huid van de kat. Bij veel dieren veroorzaakt dit een allergische reactie. Op de huid komen dan blaasjes. Dit jeukt erg waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Indien je dit merkt bij je kat, is het verstandig een combinatie van de middelen te gebruiken. Behandel de kat dan met Frontline of Advantage (gaat in het huidvet en op de haren zitten) in combinatie met Program of Cyclio.
Op deze manier wordt voorkomen dat de vlooien bijten en tevens zullen ze zich niet meer voortplanten.
Bij een allergie is het al genoeg als een verdwaalde vlo één keer heeft gebeten en daarna weer verdwijnt, Het is dus is helemaal niet zeker dat de kat vlooien heeft. Zie ook bij: “Kale plekken”

Om er zeker van te zijn dat het te gebruiken middel veilig is en aan alle laatste eisen voldoet, is het wellicht verstandig om deze middelen bij je dierenarts aan te schaffen.

Ontvlooien en ontwormen

De lintworm is goed te bestrijden met tabletten of pasta (de zogenaamde wormenkuur). De vlooien moeten dus ook worden aangepakt om te voorkomen dat de lintwormen telkens terug komen.

Lintworm

De meest voorkomende worm, de lintworm, wordt overgebracht door vlooien. De met lintworm-larven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht gevangen en opgegeten. In de darm komen deze larfjes vrij bij de vertering van de vlo en groeien in de darm uit tot volwassen lintwormen.
De losgelaten segmenten (hier links boven) van deze lintwormen zie je op de ontlasting van de kat. Ook zitten ze vaak rond de anus, te herkennen als rijstkorrels.

!! Het is niet verstandig om tegelijkertijd een wormenmiddel en een vlooienmiddel te gebruiken. Zorg ervoor dat je het ene middel een paar dagen na het andere toedient.

Zie ook bij: “Wormen” 

Voor de bestrijdingsmiddelen zie: Bestrijdingsmiddelen van vlooien

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.