Meteen naar de inhoud

Vlooien

Kat van Mariska

De cyclus van de vlo.

De kattenvlo, vlo

Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo. De cyclus van de vloDe cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.

Ei.

De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van 0,5 mm. Ze worden door de volwassen vlo op of in de vacht van het dier gelegd en vallen er gemakkelijk af door schudden, krabben of gewoon door het bewegen van de kat. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

Larve.

De larve is langwerpig en 2 tot 5 mm lang. Ze leven vooral in tapijten, scheuren en spleten en leven voornamelijk van vlooienpoep. De larven kunnen ook buitenshuis overleven.

Pop.

De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer 5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van de pop kan uitlopen tot een half jaar als de omstandigheden ongunstig zijn.

Vlo.

Een vlo heeft het bloed van de kat nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De eiproductie begint al 1 dag na het paren. Een vrouwtje legt gemiddeld de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Ze kan wel 100 dagen eitjes produceren. Dat betekent dat een vrouwtjesvlo meer dan 2000 eitjes kan leggen.

Ontvlooien van de kat.

Enkele aandachtspunten om goed aan te denken.

 • krabbendekatDenk er aan dat de enkele vlo die je op je kat ziet honderden eitjes in je vloerbedekking kan achterlaten. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen, die maandenlang kunnen overleven.
  Alleen de kat ontvlooien heeft dus geen zin, behandel vooral ook de omgeving.
 • Gebruik een middel dat niet alleen de volwassen vlo dood, maar ook eitjes en larven. Stronghold is wat dat betreft een goed middel. Het werkt gelijk tegen spoelwormen. Helaas weer niet tegen lintworm.
 • Lees goed de bijsluiter en kijk wat je koopt. Alle bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Pas dus goed op voor een overdosis.
 • Geef geen hondenvariant aan katten.
 • Behandel zeker geen kittens met ontvlooiingsmiddelen die voor volwassen dieren bedoeld zijn. Ook niet met een half pipetje.
 • Sommige dieren zijn allergisch voor bepaalde stoffen in anti-vlooienmiddelen. Krijgt je kat kale plekken, neem dan volgende keer een bestrijdingsmiddel dat een andere werkzame stof bevat.
 • Je mag preventief behandelen als je voortdurende herbesmetting met nieuwe volwassen vlooien uit de omgeving wilt voorkomen.
 • Als het middel op de huid moet worden gedaan, zorg dan dat de kat het bestrijdingsmiddel niet binnenkrijgt. Goed hoog tussen de schouders druppelen, het haar opzij doen en de druppels op de blote huid toedienen (zie het filmpje “Pipetje toedienen”).

Pipetjes toedienen.

Voor verschillende parasieten zijn er de zogenaamde spot-on producten. Deze pipetjes moeten in de nek worden toegediend.

Instructies.

 • Lees op de verpakking hoe je de pipet moet openen.
 • Zorg ervoor dat de kat goed stilstaat of zit.
 • Met één hand duw je de haren in de nek goed opzij (of je laat iemand anders dat doen).
 • Met de andere hand knijp je de pipet helemaal leeg, waarbij de vloeistof zoveel mogelijk direct op de huid terecht komt.
 • Bij grote hoeveelheden kan eventueel een deel vlak voor de staartbasis toegediend worden.

Bron: Pipetjes toedienen © www.dierendokters.com

Bestrijdingsmiddelen.

Voor de bestrijding van vlooien zijn veel middelen in de handel. Hiervan zijn er maar enkele die een afdoende werking hebben.
Bij langharige katten zijn tabletten of druppels met insecticide effectief. Het betreft hier: Frontline, Advantage, Stronghold en Twinspot.
Frontline is er ook in een spray voor alle leeftijden.

Naast de middelen die de volwassen vlo bestrijden, zijn er ook middelen die de voortplanting van de vlo bestrijden. Deze middelen verhinderen het uitkomen van de eieren en de poppen. Hierdoor sterven de vlooien binnen enkele maanden uit (Program en Cyclio).

Als er veel vlooien zijn, is het verstandig dit middel de eerste maanden altijd te combineren met een middel tegen de volwassen vlo.

Biobandjes, homeopathische vlooiendruppels en halsbandzendertjes hebben helaas geen aantoonbaar effect op vlooien.

Shampoo’s en poeders zijn alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts kort werken en dus niet 100% effectief zijn.

 

Seresto kat, band (werkzame stoffen: Flumethrine, Imidacloprid).

Behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, vlooienlarven, tekenbesmettingen (larven, nymfen en volwassen) gedurende 7 tot 8 maanden. De werkzaamheid tegen vlooien start onmiddellijk na het aanbrengen van de halsband. De preventie van besmettingen met nieuwe teken start binnen twee dagen na het aanbrengen van de halsband. Het wordt aanbevolen om teken die al op de kat zitten, te verwijderen.
Deze halsband is ontworpen met een veiligheidssluiting. Als een kat vast zou komen te zitten met de band, zal de kat op eigen kracht de halsband kunnen verwijden om zo snel los te geraken.
Klik voor Klik hier voor de seresto band over de band om daarna de band eventueel te bestellen.

Zo bijt een vlo

Vlooien Anti-Conceptie / Program (werkzame stof: Lufenuron).

Maakt de vlo onvruchtbaar.

Behandeling:
1 keer per maand druppels door het eten.

Periode van bescherming:
1 maand. Ook is het mogelijk een injectie te laten geven die een half jaar werkt.
Alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld.

Cyclio.

Maakt de vlo onvruchtbaar.

Behandeling:
Vanaf 1 maand druppels in de nek.

Periode van bescherming:
Het middel is ongeveer 1 maand werkzaam.
Alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld.

Vlo Kill+ (werkzame stof: Nitenpyram) ook bekend als Capstar.

Dit middel wordt als tablet ingegeven en doodt binnen 1 à 2 uur alle op het dier aanwezige vlooien gedurende 24 uur. Dit middel is ideaal als een dier verplaatst wordt en het vlo-vrij ergens afgeleverd dient te worden. Ook in combinatie met andere vlooienmiddelen te gebruiken bij een vlooienplaag, om de overlast van stekende vlooien zoveel mogelijk te beperken. Het is een veilig middel en wordt d.m.v. van een pil (1 x daags) aan het dier toegediend. Het heeft geen werking tegen teken.

Kiltix (werkzame stof: Propoxur).

Dit is verkrijgbaar als anti-tekenband met een werking tegen vlooien. De werking tegen teken is goed, maar die tegen vlooien dubieus. De band kan de eerste tijd een vieze lucht verspreiden. Als de band voor het omdoen een nacht wordt buiten gehangen, kan dit verminderd worden. De stof Propoxur is giftig voor mens, dier en milieu, maar kan veilig worden toegepast via deze band. Voor katten zou ik deze band echter niet aanbevelen.

Frontline (werkzame stof: Fipronil).

Werkzaam tegen volwassen vlo, luizen en teken. Verkrijgbaar in spray en als pipet (met druppels).

Behandeling:
De spray mag je gebruiken bij pasgeboren dieren en ook bij zogende katten. Eerst wordt de vlo verlamd en is dan binnen enkele uren dood. De spray gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.
De druppels zijn niet geschikt voor dieren jonger dan 12 weken en/of lichter dan 2 kg lichaamsgewicht.

Periode van bescherming:
Beschermt 4 tot 6 weken tegen de vlo (in de winter iets langer). De periode bij teken is 5 weken.
De druppels (pipet) 1 keer per maand tussen de schouderbladen toedienen.
Frontline is beschikbaar als Fontline Combo (werkzame stof: Fipronil en Methopreen), waarbij de toevoeging methopreen wel een larven-dodende werking heeft en dit middel dus meer geschikt maakt voor een effectieve vlooienbestrijding.

Klik op de button om de producten te bestellen.

Combo spot on Cat. Frontline Klik hier voor info over Fontline en het daarna eventueel bestellen
Combo Kitten. Frontline Klik hier voor info over Frontline kitten en het daarna eventueel bestellen
Spot on cat. Frontline Klik hier voor info over Frontline spot en het daarna eventueel bestellen
Spray. Frontline Klik hier voor info over Frontline spray en het daarna eventueel bestellen

Advantage (werkzame stof: Imidocloprid).

Werkzaam tegen de volwassen vlo.

Behandeling:
Vanaf 8 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.
Liever niet bij zogende en drachtige katten.
Het middel gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.

Periode van bescherming:
1 maand.
Klik voor  Klik hier voor Advantage tegen vlooien om daarna Advantage eventueel te bestellen.

Advocate (werkzame stof: Imidocloprid en Moxidectine).

Heeft dezelfde werking als Advantage maar daarnaast ook een werking tegen inwendige parasieten (allerlei wormen, maar helaas niet de lintworm) en oormijten. Dit middel is geschikt om toe te dienen aan dieren die totaal geen pillen in kunnen nemen tegen wormen of als er sprake is van een oormijt of bepaalde huidmijt-infecties. Het is niet bedoeld om standaard maandelijks toe te dienen. De toevoeging van Moxidectine maakt het middel iets minder ongevaarlijk dan Advantage en het dient daarom uitsluitend op voorschrift van een dierenarts te worden toegediend.

Effiprospot (werkzame stof: Fipronil).

Effiprospot voor het behandelen van katten tegen vlooienplaag geschikt.
De insecticide werking tegen een hernieuwde vlooienplaag duurt tot 6 weken.
Bij aantasting van teken heeft dit dierenmedicijn geen directe tekendodende werking (enkele teken kunnen nog na 48 uur aanwezig zijn), het heeft echter een aanhoudende werking tot 2 weken tegen teken en 4 weken tegen vlooien .
Klik voor Klik hier voor info over Fiprospot en het daarna eventueel bestellen om daarna Fiprospot eventueel te bestellen.

Stronghold (werkzame stof: Selamectin).

Werkzaam tegen de volwassen vlo, oormijt, spoelwormen en haakwormen.

Behandeling:
Vanaf 6 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.

Periode van bescherming:
1 maand.
Stronghold is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Twinspot (werkzame stoffen: Pyriproxyfen, Butylhydroxytolueen).

Werkzaam tegen vlooien en vlooieneitjes.

Behandeling:
Gebruiken bij katten die tussen de 1 en de 6 kilo wegen. Twinspot wordt in de nek tussen de schouderbladen aangebracht. Niet toepassen bij katten met een gewicht van minder dan 1 kilo en bij zieke/drachtige en zogende dieren.

Periode van bescherming:
3 maanden per pipet.

Kattenvlo ook bij de mens.

Het maakt de kattenvlo niet uit waar het bloed vandaan komt. Het maakt ze niet uit of dit nu katten-, honden- of mensenbloed is. Als het vrouwtje eieren wil leggen, gaat ze vaak, nadat ze bloed heeft opgezogen, van de kat af om ergens anders eieren te leggen. Als ze hierna weer bloed nodig heeft, zal ze bij gebrek aan beter ook op de mens springen om aan haar behoefte te voldoen.

Vlooienallergie.

Als een vlo de kat bijt om bloed te zuigen, komt er een beetje speeksel in de huid van de kat. Bij veel dieren veroorzaakt dit een allergische reactie. Op de huid komen dan blaasjes. Dit jeukt erg waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Indien je dit merkt bij je kat, is het verstandig een combinatie van de middelen te gebruiken. Behandel de kat dan met Frontline of Advantage (gaat in het huidvet en op de haren zitten) in combinatie met Program of Cyclio.
Op deze manier wordt voorkomen dat de vlooien bijten en tevens zullen ze zich niet meer voortplanten.
Bij een allergie is het al genoeg als een verdwaalde vlo één keer heeft gebeten en daarna weer verdwijnt, Het is dus is helemaal niet zeker dat de kat vlooien heeft. “Kale plekken”

Om er zeker van te zijn dat het te gebruiken middel veilig is en aan alle laatste eisen voldoet, is het wellicht verstandig om deze middelen bij je dierenarts aan te schaffen.

!!LEES ALTIJD EERST DE BIJSLUITER VAN HET MIDDEL DAT JE GEBRUIKT!!

Ontvlooien en ontwormen.

Enkele strengen lintwormDe meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door vlooien. De met lintworm-larven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht gevangen en opgegeten. In de darm komen deze larfjes vrij bij de vertering van de vlo en groeien in de darm uit tot volwassen lintwormen.
Segment van een lintwormDe losgelaten segmenten van deze lintwormen zie je op de ontlasting van de kat. Ook zitten ze vaak rond de anus, te herkennen als rijstkorrels.

De lintworm is goed te bestrijden met tabletten of pasta (de zogenaamde wormenkuur). De vlooien moeten dus ook worden aangepakt om te voorkomen dat de lintwormen telkens terug komen.

!! Het is niet verstandig om tegelijkertijd een wormenmiddel en een vlooienmiddel te gebruiken. Zorg ervoor dat je het ene middel een paar dagen na het andere toedient.

“Wormen” 

 

 
Naar Hondendeal Naar Maxaro-badkamer-tegels
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar Medpets.nl - katten
Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl


Naar Krabmeubelen.nl
Naar Hondpedia