Ga naar de inhoud

Historie van het Ieperse Kattenfeest

Het Kattenfeest zou zijn oorsprong hebben rond 960. Het feest herdenkt één van de fasen van het afzweren van het heidendom, met name het afzweren van de oude cultus aan de godin Freya, de zus van Wodan, die met haar broer ten strijde trok op een wagen die door katten werd getrokken.
Men beschouwde de katten als symbolen van de afgezworen goden of kwade geesten en gooide ze dus van het Belfort naar beneden. Een kroniek uit de achttiende eeuw beweert dat men dat al deed in 962. Echt zeker is dat echter niet. Wel staat vast dat het aan het einde van de twaalfde eeuw wel gebeurde en dat het – met kortere of langere tussenpozen – bleef bestaan tot in 1817, toen het voor de laatste keer plaatsvond.

Ieperse kattenfeest

Het huidige Ieperse Kattenfeest

Nu worden elk jaar op de 2e zondag van mei alleen nog pluchen speelgoedkatjes door een Ieperse nar van het Belfort naar beneden geworpen. Het gooien van de katten vormt nu het hoogtepunt van de kattenstoet, waarin de kattenverering bij de oude volkeren, de rol van de kat in de middeleeuwen, haar plaats in de literatuur en in de volkstaal, in de geschiedenis en in de folklore uitgebeeld worden.

Het eerstvolgende Kattenfeest is 11 en 12 mei 2024.

Zie ook bij:
De Heksen van Beselare

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *